4-5 db közepesburgonya
1 hagyma
2-3 db közepes sárgarépa
1 db közepes fehérrépa
1 db zellerszár
½ nagy pohár tejföl/joghurt/kefír
1-2 tk. liszt/étkezési keményítő
petrezselyem
tárkony 6-7 oldalágnyi levél
extra szűz olivaolaj
A hozzávalókat megtisztítjuk, megmossuk.
A hagymát apró kockákra vágjuk, a burgonyát felkockázzuk és a zöldségeket felkarikázzuk. A tárkonyt és petrezselymet apróra vágjuk.
A hagymát pici olajon kicsit megdinszteljük, hozzáadjuk a zöldségeket, zellerszárat és folytatjuk a dinsztelést.
Amikor félig megpuhult hozzáadjuk a burgonyát és feöntjük vízzel. (kicsivel többel, mint ami ellepi)
Sózzuk, hozzáadjuk a tárkonyt.
Amikor minden megpuhult , habarást készítünk a tejfölből és lisztből (ízlés szerinti sűrűségűre, én nem szeretem sűrűn a levest) és belekeverjük a levesbe. Picit még főzzük, hogy besűrűsödjön.
Néhány évvel ezelőtt Erdélybe készültünk nyaralni és nyaralás előtt megjelent a Nők Lapjában egy cikk Erdélyről és ajánlotta, hogy feltétlenül kóstoljuk meg a tárkonyos pityókát. Mi megfogadtuk a tánácsot és szerettünk volna rendelni Székelyudvarhelyen (nem volt az étlapon), de a felszolgáló közölte, hogy valószínűleg sehol sem fogunk tudni ilyet enni, mert ilyen levesért nem mennek az emberek étterembe. Végül sikerült, de nem a klasszikus, hanem egy turistáknak készült változatát elfogyasztanunk. Hazaérkezésünk után anyának elmondtuk, hogy körülbelül mi volt benne és azóta van egy saját verziónk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése