1 fej vöröshagyma (nagy)
olivaolaj (a dinszteléshez)
3-4 (nagy) gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
4-5 karika cípős paprika (ízlés szerint)
petrezselyem (jó sok)
só (tengeri)
A hagymát felszeleteljük (én úgy vágom, mint a lecsóba) az olajon kicsit megdinszteljük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, a hagymához adjuk és tovább folytatjuk a dinsztelést. Megsózzuk ízlés szerint és felöntjük kicsit több vízzel, mint ami ellepi. Nem kell agyon főzni, mert turmixolni fogjuk. Amikor elkészült, fokhagyma nyomón áttörjük a megtisztított fokhagymát, és a leveshez adjuk. Összeturmixoljuk. Tálalásnál megszórjuk az aprított petrezselyemmel vagy tökmagolajat öntünk rá. Én fokhagymás pirítóssal szoktam énni, de nagyon finom sajtos pirítossal is. (természtesen rozs vagy tönkölybúza, de az elvetemültek bármilyen kenyérből készíthetik. Legmutatósabb a sajtos pirítós szeletelt kenyérből)
Rosszkedvű téli napokon vidítólag hat a lélekre a gyönyörű színével, a kicsit csípős íz tisztítja a légutakat, a fokhagyma minden bajra gyógyír.
Természetesen készíthetjük csípős ízek nélkül, akkor egy teljesen más ízélményt kapunk.
Ezzel már régóta szemezgetek, csak a gyerekek miatt nem próbáltam még ki, mert nem biztos megennék:) de nemsokára sort kerítek rá.
VálaszTörlésNálunk mindenki szereti:)
VálaszTörlés