2011. július 17., vasárnap

Tzaziki


1 natúr előflórás joghurt 500 gr
2 közepes kigyóuborka
2-3 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor vagy menta esetleg mindkettő
1 ek. extraszűz olivaolaj
örölt szinesbors (lehetőleg frissen őrölt)
1 tk.citromlé
A joghurtot egy szűrőn lecsepegtetjük, amit előzőleg kibéleltünk papír kéztörlővel(gézzel). 3-4 óra alatt kicsepeg belőle a felesleges nedvesség, így kb. tejföl sűrűségű lesz és kb.az eredeti mennyiség fele. (Aki szereti a savót megihatja nagyon jó élettani hatása van)
Az uborkát csíkokra vágjuk, kicsit megsózzuk.
A joghurtba belekeverjük az olajat, citromlét, zúzott fokhagymát, az összevágott kaprot. Pár tekerés őrölt borsot is teszünk bele. Jól összekeverjük.
Ha szükséges az uborkát kicsit kinyomkodjuk és belekeverjük az ízesített joghurtba.

A tetejét megszórjuk aprított mentával és 1-2 órára hűtőbe tesszük.
(Az uborkát nagylyukú reszelőn is apríthatjuk, de én jobban szeretem csíkozva)
Ehetjük köretként sült húsokhoz vagy sült zöldségekhez, vagy előételként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése