2011. július 24., vasárnap

Sült cukkini és patiszon zöldséges bulgurral



Sült cukkini, patiszon
Hozzávalók:
1 bébi cukkini vagy nagyon zsenge
1 sárga patiszon
bors
extra szűz olivaolaj (kevés) a sütéshez
kicsi petrezselyem a díszítéshez (opcionális)
Zöldséges bulgur
Hozzávalók:
1 ½  csésze bulgur
2 közepes sárgarépa
1 hagyma
1 fehérrépa
½ paprika
½ piros kaliforniai parika
1-2 szelet sárga patiszon
1-2 szelet cukkini
1 zellerszár
petrezselyem
bors
chili
kicsi extra szűz oliva olaj
Saláta
hozzávalók:
3-4 jégsaláta levél
½ kigyóuborka
½ kaliforniai paprika
1 paradicsoM
( bármilyen hozzávalóból készíthető )

Elkészítése:
1.       A patiszont, cukkinit, amit megsütünk, vékony karikákra, illetve szeletekre vágjuk, mindkét oldalát megsózzuk és kicsit állni hagyjuk.

2.       Amíg várja a sütést, elkészítjük a bulgurt.
3.       A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk.
4.       A hagymát, répát, fehérrépát, paprikákat, patiszont és cukkinit, paprikákat apró kockákra vágjuk.
5.       A zellerszárat, petrezselymet apróra vágjuk.

6.       A hagymát kicsit megdinszteljük, hozzáadjuk a répát, fehérrépát és zellerszárat és folytatjuk a dinsztelést.
7.       Felöntjük vízzel, kicsivel többel, mint ami ellepi.(Az elkészült lének 3x mennyiségűnek kell lennie, mint az elkészítendő bulgur mennyisége). Megsózzuk és kicsit főzzük. A zöldségeket nem főzzük teljesen puhára, mert a bulgurral is puhulni fognak.
8.       Ezzel készítettünk egy zöldséglét, amivel leöntjük a bulgurt, illetve most beletesszük. Az elkészült „levesbe” beletesszük a bulgurt, cukkinit, patiszont. Lefedjük és várunk, hogy megpuhuljon (nem főzzük).

9.       Közben elkészítjük a salátát.
10.   A salátát, paprikát, uborkát kis kockákra vágjuk a paradicsomot félbevágjuk és felszeleteljük.
11.   20 perc elteltével megnézzük, hogy megpuhult-e, illetve magába szívott-e minden lét.
12.   Ha igen, hozzáadjuk a paprikákat és összekeverjük, ha nem kicsit alámelegítünk és a felesleges nedvességet elpárologtatjuk, és utána adjuk hozzá a paprikákat. Utána belekeverjük az összevágott petrezselymet, de hagyunk belőle a díszítéshez. Megszórjuk borssal chilivel és ha szükséges még sózzuk.
13.   A cukkinit és patiszont lecsepegtetjük vagy papírtörlővel felitatjuk róla a nedvességet (ne fröcsögjön sütésnél)
14.   Lassú tűzön mindkét oldalát megsütjük.

15.   A bulgurt egy pohárba tömjük és ráborítjuk a tányérra, a cukkinit és patiszont kicsit megborsozzuk és megszórjuk petrezselyemmel. A felkockázott saláta alapanyagokból kis kupacokat teszünk a tányérra.
Egy, illetve két nagyon színes tányér étel az eredményJ)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése