2011. július 9., szombat

Mandulás-levendulás zabkeksz

25 dkg zabpehely
25 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
4 evőkanál méz
20 dkg vaj
2 tojás
2 kanál vanília kivonat
1 tk.szódabikarbóna
kevés
25 dkg mandula + (annyi ½ mandula ahány kekszet készítünk (opcionális)
2 ek. levendula virág
Elkészítése:
1. a zabpelyhet megdaráljuk, összekeverjük a liszttel, sütőporral levendula virággal és szódabikarbónával.
2. A mandulából 15 dkg-t külön ledarálunk.
3. A mézet kikeverjük a felolvasztott vajjal és tojás sárgájával. Hozzáadjuk a sót és vaníliát és a habbá vert tojás fehérjét
4. A vajas masszába belekeverjük a a ledarált  mandulát (a maradék darált mandulát félre tesszük, azzal szórjuk meg a kekszeket),  végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Egy nagyon zsíros lágy tésztát kapunk.
5. a tésztából cipót formálunk és 1,5-2 órát hűtőben pihentetjük.
6. A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét megszórjuk a maradék darált mandulával.

7. Tetszőleges méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és a keksz közepére egy ½ mandulát teszünk.

8. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben  200 fokon 5-7 perc alatt megsütjük.
Rácson kihűtjük.(ez 4 tepsi kb 90-100 db keksz).

Dobozban nagyon sokáig eltartható. Aki édesebben szereti a kekszeket, az tegyen bele még 1-1,5 kanál mézet, mert a megadott mennyiségtől nem lesz édes.


Már nagyon régen akartam sütni valamit levendulával, és most már gyönyörű levendulák vannak a kertben,  így nekiláttam ennek a  romantikus keksznek az elkészítéséhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése