2013. március 1., péntek

Felfoghatatlan - Napi döbbenet és ami azóta történt


Itt  írtam arról, hogy a kedvenc rétemet és erdőmet ellepte a szemét. Következő nap elmentem egy másik erdős részre, ahol még elképesztőbb kép fogadott. A sár miatt kb. 100 métert tudtam haladni, de kb. 10 méterenként szeméthegyek voltak.Gondolom, senki nem bánja, ha nem mutatom meg a képeket. A látvány teljesen lesújtott. Ez volt az a pont, ahol világossá vált, hogy egyedül nem sokat tehetek, valamint ha írok egy felháborodott posztot és elhatárolodunk az elkövetőtől és a hasonló cselekményektől ez nem valószínű, hogy megoldja a problémát.
Megkerestem a helyi Zöldeket és vázoltam a helyzetet. Kérték, hogy küldjem át mailben képeket és adjam meg a helyet (ez elég nehéz) ahol a szemét található. Ezt szerdán megtörtént.
Tudtam, hogy korábban a töredékét sem fényképeztem le annak, amit találtam, így elmentem azt is lefényképezni. De, ha már fényképezni mentem, fogtam otthon egy kesztyűt, gyumikesztyűt és egy szelektív hulladékgyűjtős zsákot és azt is magammal vittem. Útközben talált flakonokat és sörös dobozokat beledobáltam a zsákba. Az első összeszedésre ítétt kupachoz elmentem és begyűjtöttem. Ezzel meg is telt a zsákom.
A zsákkal elsétáltam a korábban fellelt zsákokban lévő szeméthegyhez és odatettem.
Még az előző sétámnál láttam, hogy egy zöldhulladék gyűjtésére való zsák a patak parton egy fán árválkodik, azért elsétáltam, hogy megtöltsem, ha már itt van és itt vagyok. Megláttam ezt a nylon fóliát, de ahogy a képen is látható, úgy kellett kivonszolnom a talajból. A mérete miatt gyakorlatilag megtelt a zsákom.
Ez a kupac kb. 5 méterre árválkodott, ezeket is kiszedegettem a talajból és beletuszkoltam a zsákba. A zsákot elvonszoltam a "GYŰJTŐHELYRE". Most, hogy jobban megnéztem, úgy tűnik, hogy az itt zsákokban lévő szemetet nem ide hozták, ahogy korábban gondoltam, hanem valaki, vagy valakik összeszedték. A zsákokban ugyanis olyan flakonok voltak, amiket vastagon moha fedett vagy az életkorukon látszott, hogy hosszabb időt tölttötek a szabadban.

Gondoltam, ha már itt vagyok, de nincs több zsákom és eddig kb. csak 1 órát töltöttem a környezet megtisztításával azokat a nagyobb tárgyakat, amiket megláttam és lefényképeztem a helyi Zöldeknek, összeszedem és elviszem a "GYŰJTŐHELYRE". Ez a bogrács vagy üst úgy beépült a talajba, hogy meg sem tudtam mozdítani, de volt olyan flakon, amit szintén nem tudtam kihúzni a talajból. Szóval nem könnyű a környezet megtisztítása. Ahogy felmértem az egyik erdei résznek a megtisztításához legalább 10 dolgozni tudó és akaró, jófizikumú ember 1 napi (8 óra ) intenzív munkájára lenne szükség és nem kalkuláltam előre nem látott nehézégekkel.
Eentúl mindennap viszek magammal a sétáimra kesztyűt, zacskót, hogy legyen mivel és mibe összeszednem, azokat a flakonokat, sörösdobozokat, stb., amik itt-ott hevernek a réten, erdőszélen, erdőben. Ezzel lecsökken a lehetősége annak, hogy beépüljön a talajba, így ennyivel is tisztább lesz a környezet.
Azt gondolom, hogy elhibázott az a hozzáállás, hogy nem én dobtam el, nem szedem össze. Ok, nem én dobtam el, de összeszedem.
Mindentől függetlenül ha nem is vagyunk annyira természetvédők/környezetvédők/zöldek, hogy részt vegyünk  a Föld napja megmozdulásokon, annyira mindernképpen legyünk azok, hogy jelezzük a Zöldeknek vagy egyéb szerveknek, hogy hol és mit láttunk, találtunk. 
Előbb-utóbb győzünk, mi vagyunk többen!
13 megjegyzés:

 1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 2. Sajnálatos, hogy emberek így bánnak a környezetükkel. A saját portájukon kívül eső terület ha nem is az övék, de az unokáiké.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :( Sajnálatos, hogy rövidtávon gondolkodnak.

   Törlés
 3. Igen, ez döbbenet! Ma, amikor már óvodás kortól a környezet megóvására tanítjuk a gyerekeket, nem tudom, a gyakorlatban mért nem működik a dolog!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy tűnik, a szülők nem kaptak ilyen nevelést:(

   Törlés
 4. Nagyon szomorú ez... :-( És néhány ember annyi kárt okoz, hogy nagyon sok ember nagyon sok munkája kell a helyrehozáshoz. Nem is beszélve a helyrehozhatatlan károkról...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A legszomorúbb, hogy még nem is sikerült teljesen leszerveznem a felgyülemlett hulladékot összegyűjtését és elszállítását,és már újabb hulladékhegy jelent meg:( Amikor megláttam, egy pillanatra elment a kedvem:(, de csak egy pillanatra.

   Törlés
 5. Sajnálatos dolog... De én becsülöm a törekvésed!

  VálaszTörlés
 6. Nem én dobtam el, de biza, felveszem és a kicsi gyerekem is ezt tette. Sosem mondtam neki, hogy ne, mert koszos. Mostanra teljesen természetes neki és nagyon utálja a szemetet. Ma egyébként én is arra gondoltam, hogy sétáink alkalmával viszek egy zsákot és egy csipeszt és összeszedjük a hó alól előbukkanó szemetet. Szerintem elég sok dobozt fogunk találni, amiket visszaváltunk és akkor még pénzt is keresünk. Jó móka lesz! :-)) Gyerek tuti örülni fog neki, mert akkor lehet legót venni a pénzből. :-))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy tudtam felétek jobb a helyzet. Nekem is megfordult a fejemben, hogy a fémet külön gyűjtöm és visszaváltom:, bár nekem a költség-haszonelv figyelembevételével nem igazán érné meg:)

   Törlés
 7. Tegnap én is végigjártam kedvenc területemet a közelben. A kép még súlyosabb. 10 m-re egy nagy konténer szemétgyűjtőtől egy leborított teherautó-rakomány szemét, amit a kutyák és a szél teljesen széthordott, fennakadva a bokrokon. A gyepben kisebb nagyobb adagokban összetört üvegek. Az út szélén néhol egy-egy kupac leborított szeméthalom. (Ez a város széle és miért ne borítanák le itt) A szépen termő elég alacsony vadkörtefát, amiről sokat gyűjtöttem, mert alacsony volt és elértem, kivágták a télen, megsirattam. Szép formás nagyon öreg fácska volt valószínűleg már az egykori legelőn is régóta ott állt, de mivel száraz, sziklás a talaj nem nőtt meg a hegytetőn. A két hete fotózott mogyorók a patakparton (faméretűek, szintén öregek) már csak csonkjai voltak. Az út szélén több fa hasonló sors jutott. A hatalmas kökénybokor ami elég vizes környezetben állt, sokat gyűjtöttem róla, mert még a legszárazabb években is termett, szintén csak volt. Hát ez van. Évente ugyanaz, nem változik. De majd jön a tavasz és jótékonyan eltakarja begyógyítja a sebeket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pont ugyanez, az embernek elszorul a torka. Én a tavaszi aljnövényzet növekedés megindulása előtt mindenképpen meg akarom oldani ezt a kérdést és úgy tűnik van rá remény. Utána eléggé esélytelen lenne. De eléggé szélmalomharcnak tűnik, begyűjtöttem 4 zsák elszórt hulladékot és valaki odahozott 1 kisteherautónyi kábelburkolatot. Ez van:(

   Törlés