2011. július 2., szombat

Sárgarépa krémleves

3-4 nagy sárgarépa
1 fej vöröshagyma (nagy)
olivaolaj (a dinszteléshez)
3-4 (nagy) gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
4-5 karika cípős paprika (ízlés szerint)
petrezselyem ( sok)
(tengeri)

A hagymát felszeleteljük (én úgy vágom, mint a lecsóba) az olajon kicsit megdinszteljük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, a hagymához adjuk és tovább folytatjuk a dinsztelést. Megsózzuk ízlés szerint és felöntjük kicsit több vízzel, mint ami ellepi. Nem kell agyon főzni, mert turmixolni fogjuk. Amikor elkészült, fokhagyma nyomón áttörjük a megtisztított fokhagymát, és a leveshez adjuk. Összeturmixoljuk. Tálalásnál megszórjuk az aprított petrezselyemmel vagy tökmagolajat öntünk . Én fokhagymás pirítóssal szoktam énni, de nagyon finom sajtos pirítossal is. (természtesen rozs vagy tönkölybúza, de az elvetemültek bármilyen kenyérből készíthetik. Legmutatósabb a sajtos pirítós szeletelt kenyérből)
Rosszkedvű téli napokon vidítólag hat a lélekre a gyönyörű színével, a kicsit csípős íz tisztítja a légutakat, a fokhagyma minden bajra gyógyír.
Természetesen készíthetjük csípős ízek nélkül, akkor egy teljesen más ízélményt kapunk.

2 megjegyzés:

  1. Ezzel már régóta szemezgetek, csak a gyerekek miatt nem próbáltam még ki, mert nem biztos megennék:) de nemsokára sort kerítek rá.

    VálaszTörlés