2012. július 29., vasárnap

Porcsin újra, most tartósítás:)



Az embereket mindig foglalkoztatta a tartósítás, ez azt az igényt,  szükségletet próbálta meg kielégíteni, hogy a téli, szűkösebb időkben is legyen, mit enni, illetve a nyári felesleget pont ezekre a szűkösebb időkre valami módon meg tudják őrizni.
 Fellapozunk régi szakácskönyveket, vagy felidézzünk nagyszüleink esetleg dédszüleink tartósításait, sok manapság is alkalmazható módszerhez juthatunk, bár nagyrészük a hűtőszekrény, fagyasztó beépülésével a mindennapjainkba feledlegessé  vált(?). Pl. a tej, tojás, citrom, narancs, dinnye eltarthatóságának meghosszabítása, bár jól jöhetnek ezek az ismeretek bizonyos helyzetekben.
 A tartósítószerek használata  azt is jelzi, hogy nagyon sokan nem ismerik, vagy elfeledkeztek arról a régebbi tudásról, ahogyan az ősök  az élelmiszereket tartósították.  Vannak olyan tartósító módszerek, amik kimentek a divatból vagy energiafelhasználással járó tevékenységgé léptek elő a háztartásokban, függetlenül attól, hogy a háztartás rendelkezik-e  ehhez megfelelő hellyel.  Ilyen tevékenység például az aszalás. Mostanában, ha aszalásról esik szó, általában aszalógépre gondol mindenki, pedig nagyon egyszerűen  gép nélkül is megoldható, bár az is igaz, hogy korábban is segítségül hívták bizonyos esetekben, a még  meleg vagy langyos kemencét. Aki járt már olyan helyen, ahol kultúrája van pl. a mazsola készítésnek ott láthatta, hogy hatalmas területen kiterítve aszalódik a szőlő.  A szerencsésebbek emlékeznek még nagyanyáik/dédnagyanyáik aszalókosarára és arra, hogy milyen finomságok készültek benne. Mostanában ezeket a tudásokat próbálom meg beépíteni az mindennapjainkba, kerülve ezzel a felesleges energiahasználást, ezt elsősorban nem az anyagi vonzata miatt, inkább a környezet megóvása okán.
A különböző  tartósítási módok olyan nagy téma, hogy külön fogom posztolni, így a  hét kérdése csak annyi, hogyan őrizzük meg a porcsint télire?
A terebess-en  kapri szerű eltartási módot javasolnak, a szárítást nem, mert veszít az élvezeti értékéből.
Attól függetlenül, hogy nem javasolják a szárítást ez feltételezi, hogy szárítható, ami már jó hír, bár gondoltam, ha almát lehet aszalni, nyílván porcsint is lehet. Mivel elég hosszú még a szezon lehet kísérletezni:)

 Porcsin tartósítási terv:)
  1.  Leturmixolom, jégkockkatartóban lefagyasztom, utána bezacskózom és télen 1-2 kockát beleteszek valamibe. Langyos tea, alma vagy répalébe. (Ez a kevésbé energiatakarékos megoldás)
  2.   Porcsin pesto – alaposan megmosom, a gyökerét eltávolítom, egy-két napig hervasztom, feldarabolom, üvegekbe töltöm, feltöltöm olívaolajjal és lezárom, ha elég elszánt leszek levágom a leveleket és csak azokat teszem az üvegbe)
  3. A porcsint megszárítom. Egyelőre nincs tapasztalatom, hogy mennyire lehet száradás után a leveleket leszedegetni a szárról, emiatt több módon is megpróbálom.
  •   lecsipkedem a leveleket a szárról (bár ez nagyon macerás lépés, lehet, kihagyom:))
  •   szárral együtt, csak a gyökérzet eltávolításával megszárítom
  •  gyökérzetet eltávolítom, felapritom és megszárítom
A szárítmány felhasználása:
  •   porítom (lagalábbis megpróbálom)
  •   nem porítom
Nem porított szárítmány felhasználása:

3.       A csipkebogyó elkészítésének mintájára. (Vízbe áztatom majd leturmixolom valamivel és megiszom:)

Porított szárítmány felhasználása:
  •  Vásárolok egy kapszulázót  és bekapszulázom  és megvan a téli multivitamin. Ha csak a költség-haszonelvet vizsgáljuk, egyértelmű, hogy 2 doboz multivitamin árán megtérül a gép ára:) (nem szedek multivitamint, de ha szednék) Lehet, új vállalkozást indítok a pocsin kapszulázással.
  •  nem tudom lehet-e még ostyát kapni, ostyába teszem a port és megiszom.
Még hétfőn kezdtem el írni ezt a posztot, de abbamaradt, így közben kiderült, hogy
  • a szárításhoz nem kell feltétlenül lecsipegetni a leveleket, mert egy-két nap alatt kb 80%-ban maguktól lehullanak.
  • a  gyorsabb száradás érdekében célszerű felaprítani, mert azok a szárrészek, amiket nem daraboltam fel, még elég jól tartják magukat nedvesség szempontjából, a felaprítottak és a maguktól lehullott levelek megszáradtak.
Most a megszáradt levelek újraélesztését tesztelem, ha lesz eredmény közreadom:)
Közben találtam egyéb lehetséges tartósítási módokat, ami azért jó hír, mert azt jelzi, nemcsak engem fogalkoztat ez a kérdés hanem:) másokat is:
http://www.konyhakert.com/konyha/porcsin_koverporcsin_porcsinsalata/

Korábbi porcsinságok:)
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2012/07/porcsin-ujra.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2012/07/porcsinos-salata.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2012/06/porcsin-reform-taplalkozas.html

2 megjegyzés: