Mostanában inkább elméleti, mint gyakorlati a gasztronómiával való kapcsolatom, de most mindenki itthon van, így visszaállítottam a korábbi kísérleti-gyakorlati jelleget:)
Cukkini, cukkini, cukkini. Mi tagadás már kicsit unom, mivel több mint egy hete folyamatosan azt ebédelek a fogproblémáim miatt. Sütiben még nem próbáltam, így itt volt az idő pótolni ezt a mulasztást. Belebotlottam ebbe a receptbe, nagy esélye volt, hogy elkészítem, de találtam egy muffinra szabott verziót. Nem sokat változtattam rajta, de ettől függetlenül kétesélyes volt a végkifejlet. Mivel nagy rajongója vagyok a mentának és a levendulának, de a többiek is, emiatt kihagytam, az amúgy nagyon vonzó citromos krémet és a fele tésztába levendulát, a másik felébe mentát tettem. Kicsit túlsütöttem:(, javítva a látványt és fokozva az ízhatást, a levendulásat levendulás csokiba, a mentásat pedig mentásba mártottam.
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
15 dkg darált zabpehely
5 dkg nádcukor + 2 evőkanál méz (6 dkg)
1/2 vaníliarúd kikapart magja
100 ml olívaolaj
1 mk só
1tk. szódabikarbóna
18 dkg cukkini (lereszelve)
5 dkg mazsola
5 dkg darált dió
5 dkg durvára vágott magas kakaótartalmú csokoládé
2 db tojás
1 ek. friss levendula
kb. 20 mentalevél
A lisztet, a sót, a szódabikarbónát, és a darált diót, mazsolát, csokoládét összekeverjük.
A tojásokat, az olajat, a vaníliát, és a cukrot, mézet kézi habverővel simára keverjük.
A lisztes keverékhez hozzáöntjük a tojásos keveréket, majd összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a lereszelt cukkinit, majd azzal is összekeverjük.
A masszát két felé vesszük a felébe levendula virágot keverünk, a másik felébe apróra vágott mentát.
A muffinformába papírkapszlikat teszünk és belekanalazzuk a masszát. (aki abban gondolkodik, hogy nem teszi papírkapszlikba, felejtse el mert kivételesen nem abba tettem, ez hiba volt, mert kicsit beleragadt a formába és a könnyen törő tésztát, elég nehéz volt épségben kiszedni)
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőfokon 15 perc alatt készre sütjük A sütőből kivéve szedjük ki a muffinokat a formából, majd rácsra helyezve, hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha elégettük:) vagy fel akarjuk erősíteni az ízhatást készíthetünk mentás, illetve levendulás csokiöntetet a muffinokra, de anélkül is nagyon finom.
Nagyon guszta lett! A mentás csokival,pedig maga az élvezet:))
VálaszTörlésSokkal finomabb volt, mint amilyen képet sikerült róla készíteni:) Sajna én is mentafüggő vagyok:)
TörlésÉrdekes, de biztosan nagyon finom. :)
VálaszTörlésNagyon jó lett a tésztája. Amikor belevagdostam a mentát nem tudtam, hogy fog szerepelni, mert még kevés tapasztalatom van vele sütiben, de remek volt. A levendulát többször használtam csokiban, palacsintában, ott jól szerepelt, itt is nagyon finom volt:)
Törlés