2012. április 30., hétfő

Tegnap hazafelé a rádióban - sokkoló adatok

A diabétesz előfordulása a világon 1000 lakosra számítva 2000-ben. A világátlag 2,8% volt.
██ nincs adat
██ ≤ 7,5
██ 7,5–15
██ 15–22,5
██ 22,5–30
██ 30–37,5
██ 37,5–45

██ 45–52,5
██ 52,5–60
██ 60–67,5
██ 67,5–75
██ 75–82,5
██ ≥ 82,5

Magyarországon a lakosság 9%-a ismerten diabéteszes. A rejtőzködők (nem diagnosztizáltak) száma ezzel megegyezik, gyakorlatilag minden ötödik ember ebben a betegségben szenved. Tanulmányok alapján a világban egyre gyorsabban nő a betegek száma. Valószínűsíthető, hogy 2025-re Magyarországon is már minden második ember ebben a betegségben fog szenvedni. A betegség kialakulása megfelelő életvitellel megelőzhető vagy késleltethető ( ez a II.típusú diabéteszre vonatkozik)

Ugye tesztek ma is az egészségetekért? Mi salátával indítottunk, és ti?

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g





 

Megirigyeltem Erdőkóstoló virágos salátáját

2012. április 28., szombat

A határban jártam


Kisebb baleset miatt az elmúlt napokban meg voltam fosztva a határjárástól, de ma gyalogoltam egy nagyot a csodálatos napsütésben. Sajnos a madárcsicsergést nem tudom bemutatni, de pár képet hoztam a határ életéből.
Remélem ti is sokat voltatok szabad levegőn ebben a csodálatos időben, ha nem, feltétlenül menjetek!


A taplógombáról egy két érdekesség itt

Ez salátaboglárka, vagy mocsári golyóhír? Különböző forrásokból megpróbáltam beazonosítani, így arra jutottam, hogy mocsári gólyahír. (mérgező!) (Aki szakértője a témának és megérősítené az ellenkezőjét, örömmel venném, mert végre kipróbálhatnám)(Aki nem olvasna kommenteket:a szakértő válasza: mocsári gólyahír, MÉRGEZŐ!) Köszönet Erdőkóstolónak:)

 Már megjelent egy-két réti boglárka

Lassan lefut a szezon, aki pitypang mézet/szörpöt szeretne készíteni igyekeznie kell. A legkíméletesebb, biztonsággal eltartható elkészítési módott Erdőkóstolónál láttam. . Az én mézem/szörpöm elkészítési módja az övénél is kíméletesebb, ellenben nincs garancia a hosszútávú eltarthatóságára, azt most tesztelem, ha lesz eredmény közreadom:)
Lassan nyílik a bodza. Tavaly május 23-án már készítettem a bodzaszörp. Akik félnek a tartósítószer nélküli eltevéstől jelentem egy sem romlott meg, bár az is igaz, hogy sajna az eltett verzió cukrot tartalmaz. Az idén új módszert fogok tesztelni, remélem meglesz a cukor- és tartósítószermentes bodzaszörp receptem

2012. április 27., péntek

Variációk „papucsra”



Korábban seditnél  láttam meg ezt a receptet. Rögtön tudtam, hogy  ebből egy  spenótos verziót fogok készíteni. Közben eszembe jutott, hogy néha el szoktam gyengülni:) és a Princess-nél veszek 1-1 spenótos és káposztás falatkát. Nagyon szeretem a tölteléküket, jó fűszeresek (valószínűleg jobb, hogy nem tudom milyen alapanyagokból készül, mert ha tudnám  nem venném meg)  A tésztáért nem vagyok oda, mert brutál zsíros, de a töltelékért ritkán bevállalom:).  Így adta magát, hogy  spenótos  papucsok mellett legyen káposztás is. És ha sütés van, akkor kell egy édes verzió is.
 A végén döbbentem rá, hogy a  káposztásnak nem maradt tészta:(  A szegélyeket összegyúrtam és abból lett 5 darab káposztás  kóstolóba. Ehhez a tésztamennyiséghez az általam elkészített töltelék túl sok volt. Gyakorlatilag a káposzta megmaradt.

40 db papucshoz

Hozzávalók:
tészta
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg vaj
1 tojás
2 ek. tejföl
1 tk. szódabikarbóna
1 kk. só

mák töltelék
10 dkg darált mák
2 tk.méz
2 tk.meggylekvár
1 ek. forrázott mazsola

juhtúrós-spenótos töltelék
10 dkg juhtúró
12 db spenót levél
3 tk. medvehagyma pesto
1 főtt tojás
2 dkg vaj

káposzta töltelék:
25 dkg káposzta
olívaolaj
bors

kenéshez:
1 tojás sárgája (bőven elég lenne egy negyed:)
1 ek. tejföl

Elkészítése: 

tészta:A hozzávalókat összegyúrjuk és hideg helyre tesszük. Nekem nem kellett bele tej.(Addig pihentettem, amig a töltelékeket elkészítettem.)

mák töltelék :(szerencsére volt darált mákJ)A mazsolát leforrázuk, amikor megduzzadtak, lecspegtetjük és a többi hozzávalóval  összekeverjük.

juhtúró-spenótos töltelék: a spenótot alaposan megmossuk, a szárát ha van lecsípjük, és vékony csíkokra vágjuk. Kevés vajon 2-3 perc megpároljuk. A tojást egy villával összetörjük, hozzáadjuk a juhtúrót, a megpárolt spenótot (ha van leve azt ne tegyük bele,) és a pestot. Az egészet jól összekeverjük. (a juhtúró nagyon sós volt, így nem igényelt sózást)

káposzta töltelék: a káposztát lereszeljük (én káposztavágó késsel vágtam), picit sózzuk. Kinyomkodjuk a nedvességet és kevés olívaolajon megpároljuk. Ha szükséges sózzuk, és borsozzuk.
A tésztát lisztezett munkafelületen kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval 4x4 cm-es négyzeteket vágunk, 1 púpozott kávéskanálnyi tölteléket teszünk rá. Az egymássak szembenlévő csücsköket összenyomjuk. (Enyhén felhajlítottam a papucsok „ orrát” és „sarkát”, ha a töltelék ki akarna folyni, valamennyire útját állja, de nem következett be az aggodalmam)
A papucsokat sütőpapírral bélel tepsire rakjuk, a  tojás sárgáját elkeverjük kevés tejföllel és megkenjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra és 10 perc alatt megsütjük.
Melegen, langyosan és hidegen is finom:)

Pitypang szörp (?)



A „pitypang méz” nem szerepelt az emlékeim között. Minap  Erdőkostolónál láttam meg a receptet
azóta más általam látogatott blogon is megjelent a recept valamilyen verziója.

Az én verzióim:

1. Egy üvegbe (350 ml) beletettem 1 sor virágot, 1 sor mézet, 1 sor citrom karikát és ezt ismételtem amíg megtelt, majd belecsavartam 1 citrom levét. Pár napig áztattam, majd leszűrtem egy másik üvegbe. (nekem ez ízlik a legjobban)
Tavaly ezzel a módszerrel is készítettem bodza és akácszörpöt és nagyjából a mentát is. 
recept itt 

A kóstolónál nem szűrtem le, a virágot is megittam:

2. Egy üveget  (350 ml) félig megtöltöttem virágokkal a tetejére cukrot/nádcukrot tettem, belecsavartam 1 citrom levét és 2 napig áztattam, néha megkevertem. Sajna  a cukor nem olvadott fel teljesen, emiatt kicsit felmegítettem,majd átszűrtem egy másik üvegbe, a virágokból alaposan kinyomkodva a szirupot.

3. Egy üveget  (350 ml) félig megtöltöttem virágokkal a tetejére mézet öntöttem, pár óra múlva a virágok feljöttek az üveg aljáról és sok mézet magukba szívtak,  megkevertem és öntöttem még hozzá mézet. 2 napig áztattam, majd átszűrtem egy másik üvegbe a virágokból alaposan kinyomkodtam a szirupot.

4.Megpróbáltam a főzős-áztatós módszert, de az eredmény egy,  földszínű folyadék lett, gondolom valamit rosszul csináltam. Innen nem is folytattam se a cukrozást, se a mézezést. A színén a citrom hozzáadása sem javított, de ettől függetlenül, kb a felét elhasználtam teába.
balról: cukrozott, mézes, nádcukros

A kinyomkodott virágok nagyon sok ízanyagot tartalmaznak, így több menetben vagy szörpnek (vizet öntöttem rá, rövid ideig áztattam, majd leszűrtem és megittam, esetleg citromot csavartam bele) vagy teáként felhasználtam.

Hő hatására több keserűíz oldódik ki a virágokból.
 Elég mini mennyigé lett kb.5 dl, így nem kell aggódnom az eltarthatóságát illetően.

Eredeti recept:
 „Két összmarék pitypangvirágot tedszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomkodjuk. A léhez 1 kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozatosan) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajaskenyérre kenve rendkívül ízletes.”

Maria Treben Egészség Isten patikájából  23.oldal

 Pitypangról bővebben itt

Minden ezen az oldalon található információnál, kérlek ezt vedd figyelembe!

2012. április 26., csütörtök

Medvehagymás zöldfasírt




Kicsit téliesítettem a korábbi spenótfasírtot.A fasírt készítésnél egy kevés borsópüré kimaradt, abból magamnak  csalános-utifüves főzeléket készítettem.  Érdekes, eddig bármilyen ételben ettem csalánt soha nem éreztem az ízét, de a borsópürében  nagyon határozottan előjött.

Hozzávalók:
1 bögre apró szemű zabpehely (2 dl)
kb. 12 dkg száraz borsó
8 medvehagyma levél
1 újhagyma( a zöldje is)
3-3,5 dl forró borsópüré
1 ek. olívaolaj
2 ek. füstölt sajt
4-5 ek. pirított napraforgómag
1 főtt tojás (ez opcionális)
bors

Elkészítés:
A borsót pár órára beáztatjuk. Az áztatóvizet leöntjük és szódabikarbónás vízben megfőzzük. ( Kevés vízben főzzük, püré állagúnak kell lennie.)
A zabpehelyhet a kezünkkel kicsit összetörjük és leforrázzuk a borsóval,  összekeverjük, állni hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet.
A hagymát, medvehagymát megmossuk, a nedvességet felitatjuk és apró darabokra vágjuk, majd masszához adjuk. Beletesszük a sajtot, olajat és a pestot. Sózzuk, borsozzuk, és jó alaposan összekeverjük.
A masszát elfelezzük. A főtt tojást  apró darabokra vágjuk és a massza egyik felével összedolgozzuk. .
 Villányi mennyiségből korongokat formálunk és napraforgómagba forgatjuk. (Elvben egészségesebb a natúr, de a pirított finomabbJ)
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 C-ra és  kb.10-15 perc alatt megsütjük.
A megadott mennyiségből 16 korong lesz.

2012. április 23., hétfő

Mai zöld menü




Szinte az egész hónap a zöld ételek jegyében telt, medvehagyma, spenót mindenféle változatban. Erre a pár napra már nem nem érdemes változtatni:)

 Akkor a mai zöld menü:
Csalános útifüves spagetti
Zöld leves (Csalános-útifüves cukkinikrémleves)

A napokban kezdtem el kipróbálni az útifüvet, mert véletlenül belebotlottam egy receptbe, de erről már korábban írtam. Nem tudom, hogy a hagyma szártól vagy az útifűtől de igen finom lett a rántotta és ez a mai "szósz" is.:)

Csalános-útifüves spagetti

1 marék útifű
1 marék csalán hajtás
2 újhagyma szár
kb. 5 dkg vaj
1 tk. fehér tönkölyliszt
kb. 1-1,5 dl tejszín
pici parmezán sajt
1/2 csomag spagetti

A hagyma szárat megmossuk és felaprítjuk. Az útifű és csalán leveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd lecsípjük a szárról. Vékony csíkokra vágjuk, vajban és kevés vízben puhára pároljuk a hagymával együtt.  Meghintjük  liszttel, összekeverjük, vigyázunk, hogy ne legyen csomós, pici parmezánt reszelünk bele és felöntjük  tejszínnel és besűrítjük. Sózzuk. 

 
Zöld leves

Nem akartam bonyolult névvel illetni, mert lehetett volna csalános-utifüves cukkinikrémleves is:)
Folytatódik a csalán és útifű kipróbálása. A cukkini éppen nem illik bele a táplálkozási vonalamba, de tele van vele a fagyasztó, így ez szolgáltatta a mai levesnek az alapot.  Nem akartam hagyományos cukkinilevesesre főzni, így nem burgonya, hanem főtt tojás adta a sűrítést.  Az ebéd ízvilágát a parmezán határozta meg, emiatt a vacsoránál valami mást szerettem volna.  A fűszerezésnél nem  a fokhagymás/medvehagymás vonalat folytattam, nehogy ráunjunkJ, így borsikafű-kakukkfű páros adta a leves ízesítését. Jó döntés volt.

4 újhagyma szár
1 nagy marék csalán
1 nagy marék útifű
3 kicsi cukkini
2 főtt tojás
vaj
kakukkfű
borsikafű
kevés pirított napraforgómag

A hagyma szárat megmossuk és felaprítjuk. Az útifű és csalán leveleket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd lecsípjük a szárról. Vékony csíkokra vágjuk és vajban  kicsit megpároljuk a hagymával együtt. Felöntjük kicsit több vízzel, mint, ami ellepi. Hozzáadjuk a fűszereket és készre főzzük.  Amikor elkészült a tojásokkal leturmixoljuk. Tálalásnál pirított napraforgómaggal megszórhatjuk.

Közben találtam még itt is receptet az útifűre, hátha valaki kedvet kapott az elkészítéshez:)


És ha valaki éppen leszokna:)




 Innen származnak az alapanyagok:)

Gyógyfüvek Isten kertjéből

Ma kaptam egy e-mailt, hogy a medvehagyma receptversenyre beküldött receptjeimmel nyertem egy könyvet:)


Ezeket a recepteket"neveztem" be:

Medvehagymaszószos fusilli
Medvehagymás spenótos fusilli
Medvehagymás túrókrém
Medvehagymás-spenótos tojáskrém
Medvehagymás-spenótos töltött tojás

Korábban itt írtam a lehetőségről.

2012. április 21., szombat

Zöld rántotta csalán chips-szel:)



A csalán gyűjtésnél szedtem útifüvet is, mert pár napja  találtam rá receptet és izgatott, hogy milyen lesz, de végül nem készítettem el . A csalánt sem használtam fel mind a nagyon abszurd csütörtöki menühöz, így kezdenem kellett  vele valamit, mert kidobni nem  akartam. Ennek okán gondoltam egy újabb ételben kipróbálom  és rögtön társítom az útifűvel.  Nem voltam róla meggyőződve, hogy a rántottában gyakorlatilag nyersen maradó  csalán nem szurkálja össze a nyelvemet, ezért  kicsit meg akartam párolom. A chips úgy született, hogy  párolódás helyett egyszerűen megsültek a levelek. Nem estem kétségbe, sóztam, borsoztam és megettem:)
 
2 tojás
5-6 zsenge útifű levél
2 spenót levél
1 kicsi újhagyma
kevés olívaolaj
pici reszelt parmezán

A leveleket megmostam lecsepegtettem és apróra vágtam.  A tojásokat felvertem, reszeltem bele pici parmezánt, sóztam és forró olajban mindkét oldalát megsütöttem:)  Fokhagymás pirítóssal finom volt. A csalános rántotta így később kerül kipróbálásra:)

itt ajánlottam az útifű recepteket is tartalmazó könyvet


2012. április 20., péntek

Sárgarépafőzelék és a csúnya lány:) 4/3



Szerintem a sárgarépafőzelék ugyanolyan megosztó étel, mint a spenót, a finomfőzelék, vagy fűszerek közül az ánizs. Ezeket általában vagy imádjuk vagy rá sem tudunk nézni, de közömbösek semmiképpen sem vagyunk irántuk. Persze, lehet tévedek, de eddig ez a tapasztalatom.
Ez a főzelék  a csütörtöki nagyon abszurd menü menü részeként született. Szerintem még soha nem főztem sárgarépafőzeléket,  inkább csak levest. De a főzelék és leves között lehetnyi a határ, néha csak a sűrítés mennyisége és milyensége, de jelen esetben ez nem áll.  Amikor nekiálltam párolni belém villant, hogy lehetett volna karamellizálni is, de ugye az nálunk nem jöhet szóba:) Agyon fűszerezni sem akartam, bár felötlött bennem egy szerecsendió és/vagy bors gondolata, de a palacsinta elég fűszeres volt, így inkább a fűszeres-édes ízhatást meghagytam.

hozzávalók:
60-70 dkg sárgarépa
5 dkg vaj
3-4 dl növényi tej/tej
1 ek. kukoricakeményítő


elkészítés:
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és nagylyukú  reszelőn lereszeljük. ( jobb, mint egyéb módon darabolni, mert rövidebb a párolási idő és értékesebb marad, hatóanyag szempontból).
Egy lábosban a vajat felmelegítjük és beletesszük a répát és nagyon alacsony hőmérsékleten megpároljuk. Egy picit roppanósra hagyhatjuk, mert még puhulni fog. A kukoricakeményítőt elkeverjük a tejben, ráöntjük a répára, és besűrítjük és megsózzuk.  

Csalános verzió - A csúnya lány:)
 (Beszélünk róla, de nem mutatjuk meg:)


Csak teszteltem, emiatt a palacsintához eleve több csalánt pároltam és abból tettem a főzelékbe. Rutintalan voltam nem szeleteltem fel a csalán leveleket, igy nem voltak  valami mutatósak, amikor hozzáadtam a főzelékhez, így a tesztverziót leturmixoltam. Nagyon finom, lett, kicsit tompult a főzelék édeskés íze. Picivel több csalántól karakteresebb lett volna a színe. Most kicsit olyan, mint a csúnya lány.:)  Aki be akarja vonni a csalánt a család által fogyasztott ételek sorába, nyugodtan bármilyen ételbe becsempészeheti, mert nagyon finom.

2012. április 19., csütörtök

Sárgarépás palacsinta narancsos tejföllel 4/1



Gondolom mindenki tud palacsintát készíteni, még én is:) Úgy 8-9 éves koromban a palacsinta volt az első önálló konyhai akcióm, bár a mostani kicsit sikeresebb volt, nem kellett bevonnom a fél utcát az elfogyasztásába,  de leírom ez hogyan készült.

tésztához:
30 dkg teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt fele-fele arányban
2 kisebb sárgarépa
1 tojás
csipetnyi só
½ kk. fahéj
½ kk.gyömbér
növényi tej/tej
víz
vaj a sütéshez
(egy csipet cukor kellene a tésztába, de a legutóbb durván leragadtak a palacsintáim a méztől , így kihagytam)

öntethez:
1 narancs leve
méz (ízlés szerint)
1-1 ½  kicsi tejföl  (ez nagymértékben függ attól mennyit teszünk bele és a tetejére:)

A  lisztbe beletesszük a tojást és a sót és a fűszereket, és kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és vizet. Kicsit sűrűbb tésztát készítünk.
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és a reszelő nagylyukú részén lereszeljük és a tésztához adjuk.
A vajat felmelegítjük és megsütjük a palacsintákat. (lehet olajban is, de én olívát használok és nekem túl karakteres egy édeskés tésztához)
A narancs levét a tejföllel és mézzel  kikeverjük, megkenjük a palacsintákat, negyedbe hajtjuk és a tetejére is csurgatunk az öntetből/töltelékből.
öntet ötlet innen

és így született a gondolata 

Folyt.köv:)

Medvehagymás-csalános palacsinta juhtúrós tejföllel 4/2








Amikor megláttam ezt a receptet rögtön tudtam, hogy valamilyen formában el fogom készíteni. Sajna rügyeim nem voltak, de isteni lett így is. Köszönet érte.

tésztához:

30 dkg teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt fele-fele arányban
4 db medvehagyma levél
1 újhagyma szár
1 maréknyi csalán levél
1 tojás
csipetnyi só
növényi tej/tej
víz
vaj
töltelékhez:
juhtúró
tejföl
A  lisztbe beletesszük a tojást és a sót, és kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és vizet. Kicsit sűrűbb tésztát készítünk.
A medvehagymát és az újhagymát megmossuk lecsepegtetjük, apróra vágjuk és a tésztához adjuk.
A csalán leveleket jó alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, a száráról gumikesztyűben egy olló segítségével lecsípjük a leveleket. Kevés vajat felolvasztunk és megpároljuk benne. Amikor kihűlt belekeverjük a tésztába.
A vajat felmelegítjük és megsütjük a palacsintákat.
A juhtúrót és a tejfölt kikeverjük és megkenjük a palacsintákat.


Csütörtöki nagyon abszurd menü



Íme a menü:

Csalános hagymaleves

Felvetődhet a kérdés, ezt meg hogy sikerült összehoznom?
Az egész onnan indult, hogy napok óta el akartam készíteni Erdőkóstoló csodálatos juhtúrós medvehagymás palacsintáját
Naponta kimentem  a határba, gyalogolni, fotózni és csalánt szedni, de mindig itthon felejtettem a kesztyűt, így tegnap még egyszer kimentem, mert dűlőre akartam vinni a palacsinta kérdést.
A sárgarépafőzelék – valami kellett a juhtúrós-medvehagymás palacsintához. Krumplifőzeléket remekül el tudtam volna képzelni, de a napokban volt, így ezt kihagytam (változatosság). Spenót mindenféle verzióban készült az elmúlt hetekben, ezt nem akartam spenót főzelékkel megfejelni, bár teljesen passzolt volna hozzá és főzelék formában nem készült.(változatosság, oxálsav)  A csalán most van kipróbálás alatt és hirtelen nem akartam ilyen nagy mennyiségben bevonni:) (esetleges gyomorpanaszok)  A sóskával más terveim vannak, így maradt a sárgarépa. Mindenképpen meg akartam felelni annak az elvnek, hogy  adott földrajzi területen, természetes módon aktuálisan fellelhető alapanyagból készüljön az étel. Pedig már napok óta finomfőzeléket kívánok:)
A csalános sárgarépafőzelék - mind a két alapanyaggal dolgoztam, így adta magát, hogy készüljön egy tesztverzió.
A sárgarépás palacsinta -  ha már palacsintát sütök, akkor lehetne egy édes verzió is. Szintén adta magát, hogy sárgarépás legyen az is.  Eredetileg úgy képzeltem, hogy fahéjas mézet csurgatunk rá, de közben felötlött egy narancslekvár gondolata is, de sajna nem volt itthon, és ezen az abszurd napon nem akartam kommersz:) sárgabarack vagy rózsalekvárt beletenni. Remekül el tudtam volna képzelni egy narancsos túró tölteléket is, de túró sem volt itthon. Végül azon gondolkodtam, hogy narancs szirupot  készítek, de belém villant, hogy seditnél a minap valamelyik édességre narancsos tejföl került,  így szinte ordított a megvalósításért.  Bár az olvasztott fehércsoki verzió is felötlött, de a tejfölös megoldás volt a természetesebb. (A narancs nem illik bele a jelenlegi táplálkozási vonalba, de tekintsünk rá fűszerkéntJ)
Csalános hagymaleves - volt készen hagymaleves csak csalánosítani kellett:)

Ahogy jöttek az ötletek, hogy miket készítsek , kicsit abszurdnak találtam így együtt, de ez nem tartott vissza a megvalósítástól:) 




2012. április 18., szerda

Takarékos gazdaasszony - A természet éléstára

Mostanában sokat olvasgatom a Czifray-féle szakácskönyvet. Amikor először találkoztam a „fű leves” recepttel

„Kiválogatván azon füveket, mellyből böjti levest akarsz főzni, mosd meg jól, vagdald öszve apróra, ’s tedd lábosba egy irós vajjal, és befedvén pergeld meg; keverj bele egy kanál lisztet, ’s azután is hagyd egy kevéssé pergelődni; ereszd fel egy pint borsó levessel; adj hozzá sót, szerecsen dió virágot és borsot; tálalás előtt pedig öt tojásszékét, két kanál tejfelt, ’s egy darab irós vajat adj hozzá, és habard jól öszve; végre töltsd reá a’ forró levest ’s tálald ki pirított zsemlye szeletekre.”

Forrás:  Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyve, magyar gazdaasszonyok szükségleteihez alkalmazva
Böjti levesek 105. Fű leves 33.oldal

 próbáltam kitalálni, hogy milyen füvekre gondolt, illetve mik lehetnek azok a  fűfélék, amik húsvét táján megjelennek, és ehetők. Kicsit pihentettem a témát, később   Erdőkóstolótól akartam tanácsot kérni, mivel  ő a téma szakértője , hogy vajon mely füvekre utalhat a recept .Erre még nem került sor, de tegnap netes bolyongásom során találtam egy könyvet, ajánlom figyelmébe annak, akit érdekel a gyomnövények (gyógynövények) felhasználhatóságának témája vagy érdeklődik a „reform” (?) táplálkozás iránt, vagy gyűjti az ilyen könyveket. Fenn van a tartalomjegyzék  s és ízelítőül pár recept is.


és az utifű
A kép forrása és bővebben az utifűről.

Szedtem egy adagot, ma kipróbálom:) 

Akit a reformkori konyha elkészült remekeivel szeretne találkozni és még nem ismeri, az látogasson el ide.