2011. június 8., szerda

Hogyan készül a bodzaszörp?

Először is elővesszük a bringát és megállapítjuk, hogy fel kell pumpálni a kerekeket. Felpumpáljuk. Ellenőrizzük a fékeket. Elővesszük a kosarat vagy a vászon szatyrunkat, beleteszünk egy éles kést és kibringázunk a határba. Lehetőleg napsütésben.
Megcsodáljuk a bokrokat, és a legszebb, kinyílt virágokat a kés segítségével levesszük és a kosarunkba, vagy szatyrunkba helyezzük, úgy, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki. (A virágok felfele néznek)
 Ha minden kinyílt virágot leszedtünk, tovább tekerünk a következő bokorig.
 Megcsodáljuk  a tavaszi égboltot, bár ez opcionális, és megvizsgáljuk, hogy elég lesz a virágunk szörpnek, szárítmánynak vagyis a téli teánknak.

Utolsó pillantást vetünk a tavaszi égboltra és hazatekerünk, közben örülünk, hogy ilyen csodálatos helyen élünk:)
A bodzákat gyorsan kiszabadítjuk, hogy ne fülledjenek be és hozzálátunk a tavaszi üdítő elkészítéséhez. A citromot, lehetőleg bio, alaposan megmossuk, felkarikázzunk és a karikátak csíkokra vágjuk.(Ha nem bio a citrom, ne tegyük bele a héjat) A bodzát üvegbe töltjük. Egy sor bodza, legalább 10-15 virág, egy sor méz, egy sor citrom, egy sor bodza, egy sor méz, egy sor citrom. Ezt addig folytatjuk, amíg fér az üvegbe. Az üveget lezárjuk és betesszük a hűtőbe. 1-2 napig pihentetjük, közben egy kanál segítségével megnyomkodjuk. A bodzából és a citromból kioldódik az íz, és nedvesség. A keletkezett lét (szörp) beleöntjük egy kancsóba. Az üveg tartalmát kiszedjük egy kevés alacsony ásványi anyag tartalmú vizet öntünk hozzá és 1-2 órát áztatjuk. A bodzán maradt méz és egyéb ízanyagok így még kioldódnak. Ezt a lét hozzáönthetjük a korábban leszűrt léhez, és így van egy nagyon tömény szörpünk, amit ízlés szerint hígíthatunk, vagy külön is elfogyaszthatjuk. Hűtőben eltartható.
Gyorsan ellenőrizzük a minőségét:)
Befőzés:

 Az üvegeket és a tetőket alaposan elmossuk és ecet és víz 1:1 arányú keverékével elöblítjük és lecsöpögtetjük. Az előzőleg átmozgatott virágokat (bogarak miatt)  üvegbe tesszük és felöntjük alacsony ásványianyag tartalmú vízzel, és egy napig áztatjuk, néha megkeverjük.
Leszűrjük és bele karikázunk citromot. Ezzel is hagyjuk kicsit állni.

 1 liter léhez 1/2 kg cukrot adunk és lassú tűzön főzzük kb. 30-35 percig, ezalatt szépen letisztul.
 Egy kosarat vagy ládát kibélelünk takarókkal.

Az elkészült szörpöt óvatosan az üvegekbe töltjük, és ha az üveg lehetővé teszi, beleteszünk egy-két citrom karikát is. Rátesszük a tetejét és a feje tetejére fordítjuk 1-2 percre. (Ha nem bíznánk abban, hogy eláll, akkor se az üvegbe tegyük a tartósítószert, mert egészségtelen, hanem a celofán és a tető közé. Az a tapasztalatom, ha az üveg légmentesen zár, nem romlanak meg az eltett dolgok.)
Amennyiben nem bíznánk a tartósítószernélküli eltevésben a celofán és a tető közé tegyük a trartósítószert
Száraz dunsztba tesszük és hagyjuk kihűlni.
Közben leteszteljük:)

Dunsztolás után.


Elnyerik végső formájukat, és várják, hogy elajándékozásra kerüljenek:)
A bodzáról itt
A zöld részeket (levél szár) felhasználása előtt távolítsuk el, mert mérgező!

Gyógynövények felhasználása esetén vegyük figyelembe adott növényre vonatkozó  kontraindikációkat is. Okokról itt.
A gyógynövények gyűjtésének szabályairól itt
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése