2012. április 27., péntek

Pitypang szörp (?)



A „pitypang méz” nem szerepelt az emlékeim között. Minap  Erdőkostolónál láttam meg a receptet
azóta más általam látogatott blogon is megjelent a recept valamilyen verziója.

Az én verzióim:

1. Egy üvegbe (350 ml) beletettem 1 sor virágot, 1 sor mézet, 1 sor citrom karikát és ezt ismételtem amíg megtelt, majd belecsavartam 1 citrom levét. Pár napig áztattam, majd leszűrtem egy másik üvegbe. (nekem ez ízlik a legjobban)
Tavaly ezzel a módszerrel is készítettem bodza és akácszörpöt és nagyjából a mentát is. 
recept itt 

A kóstolónál nem szűrtem le, a virágot is megittam:

2. Egy üveget  (350 ml) félig megtöltöttem virágokkal a tetejére cukrot/nádcukrot tettem, belecsavartam 1 citrom levét és 2 napig áztattam, néha megkevertem. Sajna  a cukor nem olvadott fel teljesen, emiatt kicsit felmegítettem,majd átszűrtem egy másik üvegbe, a virágokból alaposan kinyomkodva a szirupot.

3. Egy üveget  (350 ml) félig megtöltöttem virágokkal a tetejére mézet öntöttem, pár óra múlva a virágok feljöttek az üveg aljáról és sok mézet magukba szívtak,  megkevertem és öntöttem még hozzá mézet. 2 napig áztattam, majd átszűrtem egy másik üvegbe a virágokból alaposan kinyomkodtam a szirupot.

4.Megpróbáltam a főzős-áztatós módszert, de az eredmény egy,  földszínű folyadék lett, gondolom valamit rosszul csináltam. Innen nem is folytattam se a cukrozást, se a mézezést. A színén a citrom hozzáadása sem javított, de ettől függetlenül, kb a felét elhasználtam teába.
balról: cukrozott, mézes, nádcukros

A kinyomkodott virágok nagyon sok ízanyagot tartalmaznak, így több menetben vagy szörpnek (vizet öntöttem rá, rövid ideig áztattam, majd leszűrtem és megittam, esetleg citromot csavartam bele) vagy teáként felhasználtam.

Hő hatására több keserűíz oldódik ki a virágokból.
 Elég mini mennyigé lett kb.5 dl, így nem kell aggódnom az eltarthatóságát illetően.

Eredeti recept:
 „Két összmarék pitypangvirágot tedszünk egy liter hideg vízbe és lassan főzzük. Amikor a víz bugyogni kezd, a tűzhelyről a fazekat levesszük és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet egy szitára öntjük, lecsepegtetjük és két kézzel jól kinyomkodjuk. A léhez 1 kiló nyers cukrot keverünk és hozzáadunk egy karikára vágott fél citromot, esetleg héja nélkül csak a levét. Ennél több citromtól savanyú lesz. A fazekat fedő nélkül tesszük a tűzhelyre. A legkisebb lángon (fokozatosan) melegítjük, hogy az összes vitamin megmaradjon benne. A főzetet pároljuk, vigyázva arra, nehogy forrjon. A masszát egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad túl sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. Az igazi, megfelelő állagú szirup zsemlére vagy vajaskenyérre kenve rendkívül ízletes.”

Maria Treben Egészség Isten patikájából  23.oldal

 Pitypangról bővebben itt

Minden ezen az oldalon található információnál, kérlek ezt vedd figyelembe!

4 megjegyzés:

  1. A répacukormentesség is meg van oldva ily módon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak az a kérdés, hogy a tartósítás mennyire százas így?:)

      Törlés
  2. Nagyon szuper ötlet a méz is meg a szörp is. Nálunk még el sem kezdődöt a pitypang szezon, de mindenképpen fogok készíteni.Megvolt nekem is ez a könyv, de sajnos több ezer könyvem maradt otthon, túl drága lenne a szállítás. Valamelyik blogon láttam, hogy csak a szirmokat tették bele, nem az egész virágot, de nem emlékszem hol láttam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem Gizi receptjeinél. Minden elismerésem azé, aki a szirmokat lecsipegeti egy vödör virágról.

      Törlés