2012. március 7., szerda

Gesztenyés-csokis korongok


Vettem egy gesztenyemasszát, de amikor lett volna kedvem elkészíteni, kiderült, nincs itthon tejszín, amikor lett tejszín, nem volt kedvem pepecselni. a golyókkal. A  hűtőben  várta, hogy történik-e vele valami, vagy az enyészeté lesz. Néha rápillantottam, hogy bírja-e még. Ma aztán nem halogattam tovább a dolgot, mivel itt a testvérem névnapja gyorsan legyártottam neki  a „kekszeket”.  Eredetileg   az volt az elképzelésem, hogy valamelyik  keksz receptjemet átdolgozom, de a neten is nézegettem recepteket, hátha találok valami sokkal jobbat. Mivel egyik sem tetszett, így aztán ezt improvizáltam.
 No, pont olyan lett, mint amiért nem választottam bizonyos recepteket, puha. Próbáljátok ki, isteni.  Szerintem melegen egyétek, mert  fennséges a  puha „kekszben” az olvadt csoki. Ha nem lenne éppen bőjt, meglocsoltam volna a teszt példányokat olvasztott csokival, de nem éreztem helyénvalónak.

Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
16 dkg gesztenyemassza (a többit elkóstolgattam)
10 dkg vaj
1 tojás
10 dkg méz
5 dkg 74% étcsokoládé
1 tk. szódabikarbóna
csipetnyi só

Elkészítése:
A zabpelyhet ledaráljuk. ( ne legyen túl finom)Összekeverjük a tönkölyliszttel, hozzáadjuk a sót szódabikarbónát és a durvára vágott csokoládét.
A gesztenyemasszát a vajjal, tojással, mézzel  összedolgozzuk, majd a száraz anyagokkal összekeverjük.
Elég lágy tésztát kapunk, amit hűvös helyen kb. 1 órát pihentetünk. (Azonnal formázhatnánk belőle golyókat, amit kicsit ellapogatunk, de én jobban szeretem kinyújtani és kiszúrni)
A  munkafelületet és a nyújtófát is meglisztezzük, ellenkező esetben hozzáragad a tészta.  3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk és különböző formákkal kiszúrjuk. (Mivel nem tudtam, hogy fog viselkedni a keksz, így csak korongokat és szívecskéket készítettem, de mehet bármi, nem folyik szét)
A sütőt előmelegítjük  200 fokra és sütőpapírral belélt tepsiben  5-7 perc alatt aranyszínűre sütjük. Forrón nagyon puhák, hagyjuk a tapsiben kihűlni. Esetleg készítsetek oda olvasztott csokit és azon melegében faljátok fel:)

1 megjegyzés: