2012. március 8., csütörtök

Ízek, színek, kódok – Milyen ízű a lila? Butaságom története, avagy levendulás tévelygésem

Mondhatnám, meglátni és megszeretni:) Amikor megláttam Kriszta blogján a képet, azt gondoltam, egy mandala. Aztán kiderült, leves. Rögtön beleestem a gyönyörű, szokatlen számomra ételhez nem köthető színébe, bár ez valószínűleg a hiányos gasztronómiai ismereteim miatt van. Mivel épp voltak itthon alapanyagok gyorsan nekiláttam az elkészítésének, de ez nem az a recept, amit feltétlen meg kell változtatni, illetve előszőr tisztáznom kellet volna a színkérdést, vagy nem gondolkodni, hogy a lila biztos sós íz-e:) Íme butaságom története:)
Lilalé levendulás verzió - nagyon szép a színe:)

Első felvonás:
Most készül a "lilalé" és közben azon gondolkodom, ha azt mondom lila, nem kapcsolódik össze semmilyen ízélménnyel, így nem tudom eldönteni, milyen íz passzolna hozzá.
Ha ez egy közönséges káposztaleves lenne, nem lenne számomra kérdés, hogy bazsalikom-kakukkfű-fokhagyma-talán-chili –bors kerül bele.
Ha piros lenne, akkor  egy  paradicsomos- fokhagymás íz jutna eszembe.
Ha zöld lenne, lehetne édeskés-savanykás, vagy fokhagymás, de milyen ízű  a lila?
A a lilához, mint étel nem kötődik semmilyen íz, illetve egy, a levendula íze, de nem gondoltam levendulás káposztalevest készíteni. Bár, ha a kekszeimből indulok ki, kicsit édes-és levendulás passzolhatna egy viszonylag jellegtelen ízhez. Lehet kipróbálom a felén és akkor a levendula nem csak mint kiegészítő szerepelne a fotón.:)
 No, így lett, de kár volt, pillanatnyilag hosszú idő óta ez az első eset, hogy vesztésre állok az ételkészítéssel folytatott „küzdelemben”. Azon gondolkodtam, milyen fűszert tegyek még a levendulához, de nem lehetett rajta segíteni. Még őrzöm, hátha reggelre jön valami ihlet:)
Ilyen lesz a színe ha citromot csepegtetünk bele.

Második felvonás.
Mi legyen a kék lével? 
Levendulás és a kecskesajtos verzió:)

Végül a tárkony-fokhagyma-bors-chili fűszerezés mellett döntöttem, kevés kecskesajttal. Így elég jó lett, de a levendulás eltévelyedéstől, még mindig rossz a gyomrom, most iszom a második illetve már a harmadik mentateát:)


 A lila ize tárkonyos-fokhagymás-borsos-chilis és nem levendulás-mézes:)

2 megjegyzés:

  1. Levendula leves édesen?A szörpben és a lekvárban is van citrom.

    VálaszTörlés
  2. Levendula leves citrom meggy alma.Végén vanilia puding.Jó lett.

    VálaszTörlés