2012. március 6., kedd

Reggeli (?)

Felirat hozzáadása

Az életem nagy részét reggeli nélkül éltem, volt hogy nem is ebédeltem, csak akkor ettem valamit, amikor már éppen az ájulás környékezett az éhségtől, ez különösen a hétvégéket jellemezte. Vagy reggel megittam egy kávét és az éppen aktuálisan egészségesnek tartott irányzatot követve folytattam a napot. Délelőtt csak gyümölcs, ezt ne párosítsunk azzal, csak zöldségek, csak saláták stb, stb.
Az utóbbi években  a HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás) szervek órája figyelembevételével próbálok élni és táplálkozni, persze ez nem mindig sikerül:( A HKO minden szerv működéséhez rendel egy tól- ig időpontot, amikor legaktívabb adott szerv működése. Eszerint a gyomor „órája „ reggel 7-9 között van, emiatt ebben az az időpontban kellene táplálkoznunk. Ez egybevág azzal a bölcsességgel, hogy reggelizz úgy mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz úgy mint egy koldus. Ez a szemlélet azt is jelentené, hogy a napi feladatainkhoz feltöltjük magunkat energiával. A modern életforma átírta ezt az ősi bölcsességet és nagyon sokak/sokunk táplálkozásában megfordult ez a szabály. Nem reggelizünk, vagy ha reggelizünk az valóban nem megfelelő arra, hogy legyen elég energiánk a feladataink elvégzésére. Sokszor gondolkodom azon, hogy az étkezés terén megjelenő irányzatok vajon mennyire egészségesek, illetve mindenkinek  egészséges-e ugyanaz , és biztos, hogy adott évszakban is megfelelő. Hatással kell-e lennie az évszakok  változásának a  táplálkozásra?
Újabban saját táplálkozásfilozófiám van, nem vacakolok ennyit az irányzatokon. Van néhány étel, amit nem fogyasztok ilyen a finomított élelmiszrek:cukor,  fehérliszt,  és ezek kombinációja, a feldolgozott élelmiszerek,  mesterséges aromák,  sertéshús , a zsíros és füstölt húsok. Ez utóbbiakat, nem azért mert egészségtelen, hanem egyszerűen nem bírja a gyomrom. Próbálok igazodni a természethez és a tarmészetességhez azzal, hogy inkább olyan élelmiszereket fogyasztok, amik adott földrajzi szélességre jellemzők és adott évszakban fellelhetők. Na persze ez nem jelenti, hogy nem eszem télen narancsot, ha megkívánom, de nem narancslét fogok mindennap  reggelizni.

Mit gondoltok a reggeliről?
Szoktatok reggelizni?
Mit reggeliztek?
•    gyümölcsöt
•    gyümölcslét
•    Salátát
•    péksütemény
•    teát/ kávét
•    müzlit tejjel, joghurttal
•    vagy valami tartalmasabbat
Évszakok szerint van különbség a reggeliben, vagy mindig ugyanolyan típusú reggelit esztek?
Milyen a jó reggeli?
Követtek valamilyen táplálkozási irányzatot?
Figyeltek arra, hogy mit kíván /jelez/ a szervezetetek? (Figyelem! A csoki iránti vágy csak abban az esetben tekinthető jelzésnek, ha amúgy inkább a sós ízeket preferáljuk:))
Szedtek vitamínokat és vagy táplálékkiegészítőket?  Ezek  fogyasztása szükséges?
Mit reggeliznétek, ha egészségesen akarnátok táplálkozni, reggeliznétek, és mikor?

Én általában fokhagymás-vajas pirítost szoktam reggelizni valami natúr salátával  (az új táplálkozásfilozófiám értelmében a saláta:fehér- és  lilakáposztát, lilahagymát, sárgarépát, céklát tartalmaz )és egy bögre éppen aktuálisan kedvenc jelen pillanatban a mentatea társaságában. Vagy amit megkívánok reggeli készítés közben, most pont egy tükörtoját:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése