Soha nem adtunk neki nevet, mindig csak kukoricadara néven emlegettük, így mindenki tudta, hogy mit jelent. Tejben főtt kukoricadara, kevés vaj, kanállal kis gombócok szaggatva,pirított zsemelmorzsába forgatva, (házi) sárgabaracklekvárral meglocsolva és porcukorral meghintve:). Egy időben imádtam, minden héten egyszer készítettem, de úgy kb. 12 éve nem ettem. Ebben az egész zsemlemorzsás izében a cukrozott zsemlemorzsa volt a lényeg:)
Most a hozzáadott cukor/édesítés nélküli édességekre keresek alternatívákat, így jutott eszembe ez a minek nevezzelek, pudingféle. Általában minden kisérletnél 2 adagot készítek, mindenkivel megkóstoltatom, és legrosszabb esetben, ha nem ízlik senkinek megeszem. Általában fordítva szokott lenni, nekem nem jön be valami és a többieknek ízlik:)
2 dl kukoricadara
2 dl víz
4 dl növényi tej
2 dkg vaj
csipetnyi só
2 ek. tejföl
4 ek.cseresznyelekvár (cukor- és tartósítószer mentes)
1 narancs leve
1 dl bodzaszörp
Elkészítés:
A darát megmossuk, leszűrjük, ráöntjük a vizet és kb 10 percig állni hagyjuk (így gyorsabban elkészül). Alacsony fokozaton főzzük, majd hozzáadjuk a tejet és a sót, és folyamatos keverés mellett készre főzzük. A végén beletesszük a vajat, belekeverjük és langyosra hűtjük.
Variációk:
1.Bodzaszörpös
Nigellanál láttam egy citromos polenta receptet, én nem sütiben gondolkodtam, inkább a lehető legalacsonyabb cukortartalmú édességben, de ez adta az ötletet, hogy kevés bodzaszörpöt keverjek bele és turmixoljam. Nem mondom, hogy osztatlan sikert aratott, de szerintem nagyon finom volt. A legjobb kritikája, a „szokatlan” , de a fentiek miatt nem voltak elájulva tőle, mert a pirított morzsát hiányolták:). Na, persze ez nem szegte a kedvem folytattam tovább a kísérletet.
2. Cseresznyelekvár
Arra gondoltam, van itthon cseresznyelekvár a tavalyi befőzés kísérleteimből (cukor és tartósítószer nélkül), próbáljuk meg azzal. Kicsit krémesítettem az állagán tejföllel ,és 2 ek.lekvárral leturmixoltam. A színe nem volt elég vonzó, emiatt a tetejére tettem még lekvár. Itt jött a kérdés. Te soha nem adod fel? Nem vagyok az a feladós fajta:) A szokatlan, már a „nekem ízlik” kategóriába került, de volt aki még mindig a zsemlemorzsát hiányolta.
3.Narancsos
A narancs levével leturmixoltam.
Ez lett a befutó:) Még volt egy-két ötletem, de azokat később vetem be.
De nagyon szeretem, hasonlóképpen szoktam én is készíteni, ha valami gyors finomségra vágyom:) De a puliszkát köretként mindenki szereti nálunk és már sütit is készítettem belőle.
VálaszTörlésSzuper:) Akkor nem elrugaszkodott a gondolat. Fogok sütit készíteni, szigorúan édesítés nélkül:)
TörlésÉn is szeretem! Finomak lehetnek! Felfújtakat is szoktam készíteni kukoricadarából, édes ízesítéssel. Na és anyukám szilvás kukoricamáléja sem kutya.
VálaszTörlésAndrea
Felfújtat még nem ettem, biztos finom. Hogy készül a kukoricamálé?
Törlés