2012. július 22., vasárnap

Hogyan mérgezik gyermekeinket?

Persze, lehetne a címe hogyan mérgezzük magunkat és gyermekeinket, mert van felelősségünk abban, hogy milyen élelmiszereket vásárolunk, magunk és gyermekeink számára. Az Fb-n egyik ismerősöm megosztotta ezt a videót, ajánlom mindenki figyelmébe. Aki ismer tudja, hogy ellenzem a mesterséges ízfokozó, színező, térfogatnövelő, tartósítószerek és egyéb  egészségre káros anyagok használatát. Nem vásárolok olyan terméket, ami ezek közül bármelyiket is tartalmazza. Ugye vásárlás előtt ti is elolvassátok, hogy milyen összetevőket tartalmaz adott termék?

Minden befőtt és lekvár receptemnél írtam, hogy ne tegyetek bele szalicilt vagy E-211 Nátrium-benzoátot, mert egészségtelen. A konzerviparban, lehet nem emiatt, de már korábban nem volt engedélyezett a szalicil használata. A héten hallottam a boltban hogy kivonták a forgalomból. Próbáltam hírként megtalálni, de csak blogokon és fórumokon írnak a bevonásáról.

A lekvárok, befőttek, szörpök, különösen ha cukrot tartalmaznak tartósítószer hozzáadása nélkül is eltarthatók, mivel a cukor is tartósít.
Savanyúságok eltevésével kapcsolatos tapasztalatom nincs csak a kovászolás, de az legalább veszélytelen.

Mit használjak akkor a befőtt eltevésénél tartósításra, ha a szalicil helyett a nátrium benzoát sem megfelelő?
Dr. Dura Gyula (Országos Környezetegészségügyi Intézet) válasza: Az élelmiszerek tartósítása az élelmiszerbiztonság elengedhetetlen része. Az élelmiszerek, gyümölcsök, savanyúságok tartósításának gyakorlata közismerten nagyon hosszú időre tekint vissza. Néhány hagyományos módszer a romlás megakadályozására: melegítés (dunsztolás), gyors-fagyasztás (mirelit), sózás-füstölés, szárítás (aszalás). Általában az alacsony savtartalmú élelmiszerek, mint a zöldségek vagy a hús magas hőmérsékleten történő kezelést igényelnek a káros baktériumok elpusztításra. A magas savtartalmú élelmiszerek, mint a gyümölcsök vagy savanyúság, biztonságosan forrásban lévő vízfürdővel tartósíthatók. Tartósítószerek az élelmiszerek hosszabb és biztonságosabb eltarthatóságágát szolgálják (http://www.eufic.org/article/hu/elelmiszerbiztonsag-es-minoseg/elelmiszer-adalekok/artid/tartositoszerek-elelmiszerek-hosszabb-biztonsagosabb-eltarthatosagaert/ ).

Magyarországon az Élelmiszertörvény (2003 évi LXXXII.) szabályozza az élelmiszer-adalékokat. Európai szinten az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európa Bizottság, Parlament és Tanács testületek felelősek a tartósítószerek és egyéb adalékanyagok biztonsági vizsgálatáért, engedélyezésért, ellenőrzéséért és jelöléséért. Az EU-ban engedélyezett tartósítószerek:

http://www.food.gov.uk/safereating/chemsafe/additivesbranch/enumberlist

Preservatives E200 

Sorbic acid E202

Potassium sorbate E203 Calcium sorbate E210 Benzoic acid E211 Sodium benzoate E212 Potassium benzoate E213 Calcium benzoate E214 Ethyl p-hydroxybenzoate E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate E218 Methyl p-hydroxybenzoate E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate E220 Sulphur dioxide E221 Sodium sulphite E222 Sodium hydrogen sulphite E223 Sodium metabisulphite E224 Potassium metabisulphite E226 Calcium sulphite E227 Calcium hydrogen sulphite E228 Potassium hydrogen sulphite E230 Biphenyl; diphenyl E231 Orthophenyl phenol E232 Sodium orthophenyl phenol E234 Nisin E235 Natamycin E239 Hexamethylene tetramine E242 Dimethyl dicarbonate E249 Potassium nitrite E250 Sodium nitrite E251 Sodium nitrate E252 Potassium nitrate E280 Propionic acid E281 Sodium propionate E282 Calcium propionate E283 Potassium propionate E284 Boric acid E285 Sodium tetraborate; borax E1105 Lysozyme A fentiekkel kapcsolatban a lényeg: a tartósítószereket a felhasználási utasítás szerinti mennyiségben biztonságosan lehet alkalmazni. Simon Gergely (Levegő Munkacsoport) válasza: Savanyúság eltevéséhez a borkősavat ajánlanánk, mivel ez veszélytelen anyag, több gyümölcs természetes alkotóeleme, lényegében mennyiségi korlátozás nélkül használható.
Forrás http://kockazatos.hu/szakertonk-valaszol?page=1 

Borkősav - E-334 egészségügyi kockázatáról itt is olvashattok.

Aki a fenti E számok vagy egyéb E számok egészségügyi kockázatát szeretné ellenőrizni itt is megteheti.

5 megjegyzés:

  1. Ha csak tehetem én is kerülöm a tartósitószerek használatát. És aminek nagyon örülök,hogy fiamra is át ragadt, ( a tudatos vásárlás)mindenen nézi az összetevőket vásárlásnál.

    VálaszTörlés
  2. Én magam próbálok szinte mindent előállítani és figyelek arra, mit is veszek. Az utóbbi időben szinte nem ettünk felvágottat, fagyasztom a zöldségeket, gyümölcsöket, amiket magam termelek, sütöm a kenyeret, tartósító szer nélkül rakom el a gyümölcsleveket, lekvárokat, mindet szárazdunsztban. Befőttet egy speciális dunsztolófazékban csírátlanítom. Sajnos a hús házi előállításához nincs megfelelő infrastruktúránk, de anyukám segít ebben, és nagyon kevés húst eszünk. Hetente csak egyszer főzök husit. Ami kimarad és a kereskedelemből kerül be a háztartásba, pl. a sajtok, már nem kikerülhető. Sem idő, sem energia, sem lehetőség nincs a mellőzésükre. Még a mosó és tisztítószerek természetesre cserélését is a fejembe vettem. Ez mind hozzájárul az egészségünkhöz. Ennyit csak kevesen tesznek meg. Hogy segít e? Nem tudom, de mindenesetre én, mi jobban érezzük magunkat ettől a környezettudatosságtól. Még valami. Van egy nagy hibánk, sokat autózunk, feleslegesen. De az ezzel megsprórolt időt fel tudom használni a fent említett tevékenységekre és a gyerekkel való foglalkozásra. Hát ennyi hibám nekem is lehet! Nem? ;-))

    VálaszTörlés
  3. - ha az alapanyag tiszta, jól kiválogatott, alaposan átforralt, forrón kerül üvegbe;
    - ha az üveg és a kupak csíramentesen tiszta, a kupak jól zár
    - és a lekvár, befőtt szárazdunsztban hűl ki,
    akkor nem fog megromlani tartósítószer nélkül sem, még akkor sem, ha cukorartalma alacsony, vagy ha esetleg cukor nélkül készül.

    Befőtt helyett ajánlom a natúrbefőttet, amikor a tisztított, darabolt gyümölcsöt (meggyet magozva, körtét, őszit, sárgabarackot darabolva, esetleg kis citromos vízzel leöntve, de anélkül is mehet) tiszta üvegbe tenni, kupakkal zárni, és nedves dunsztban 1/2 órát hőkezelni. Ezután a vizében vagy szárazdunsztban kihűteni. Így a gyümölcs teljesen eredeti állapotában, cukor és tartósító nélkül készül el. Finom, egyszerű, gyors és egészséges!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletesen egyetértünk, de sokan nem bíznak ebben a tecnológiában, és biztos ami biztos alapon egy kis tartósítószert tesznek a befőttekbe, lekvárokba. Nekem eddig két üveg eltett dolgom buggyant meg, de ott nem vettem észre, hogy nem zárt tökéletesen az üveg, azóta ennek ellenőrzésére is van módszerem:)

      Törlés