2012. április 28., szombat

A határban jártam


Kisebb baleset miatt az elmúlt napokban meg voltam fosztva a határjárástól, de ma gyalogoltam egy nagyot a csodálatos napsütésben. Sajnos a madárcsicsergést nem tudom bemutatni, de pár képet hoztam a határ életéből.
Remélem ti is sokat voltatok szabad levegőn ebben a csodálatos időben, ha nem, feltétlenül menjetek!


A taplógombáról egy két érdekesség itt

Ez salátaboglárka, vagy mocsári golyóhír? Különböző forrásokból megpróbáltam beazonosítani, így arra jutottam, hogy mocsári gólyahír. (mérgező!) (Aki szakértője a témának és megérősítené az ellenkezőjét, örömmel venném, mert végre kipróbálhatnám)(Aki nem olvasna kommenteket:a szakértő válasza: mocsári gólyahír, MÉRGEZŐ!) Köszönet Erdőkóstolónak:)

 Már megjelent egy-két réti boglárka

Lassan lefut a szezon, aki pitypang mézet/szörpöt szeretne készíteni igyekeznie kell. A legkíméletesebb, biztonsággal eltartható elkészítési módott Erdőkóstolónál láttam. . Az én mézem/szörpöm elkészítési módja az övénél is kíméletesebb, ellenben nincs garancia a hosszútávú eltarthatóságára, azt most tesztelem, ha lesz eredmény közreadom:)
Lassan nyílik a bodza. Tavaly május 23-án már készítettem a bodzaszörp. Akik félnek a tartósítószer nélküli eltevéstől jelentem egy sem romlott meg, bár az is igaz, hogy sajna az eltett verzió cukrot tartalmaz. Az idén új módszert fogok tesztelni, remélem meglesz a cukor- és tartósítószermentes bodzaszörp receptem

12 megjegyzés:

  1. Hát az bizony mocsári gólyahír. Gyönyörű, de mérgező! (ha tudnék kis szomorú arcocskát tennék ide)

    VálaszTörlés
  2. De szép képek. A hétvégén mi is sort kerítünk egy jó kis sétára! Remélem már jobban vagy. Mi történt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sétáljatok, nagyon jó idő van:) A kutyák elől el van zárva egy rész, de csak jelképes, 80 cm magas kerítéssel. Általában nem nyitom ki az ajtót rajta,csak átlépem.Beakadt a lábam, ez még nem lett volna baj, ha be van zárva, mert akkor visszaszerzem az egyensúlyom, de nem volt. Gyakorlatilag a fennakadt lábammal,nyitottam ki az ajtó és toltam ki magam alól a másik lábam és kizuhantam a kőre. Az eset után két nappal komolyan aggódtam, hogy valami bajom lett, mert alig tudtam járni, annyira fájt, de már jól vagyok:)

      Törlés
  3. Szépek a képek! Mi is neki indulunk hétvégén,egy jó nagy sétára. Mi történt veled?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyönyörű már minden:) Sétáljatok, egyszerűen öröm a szabadban lenni:)Köszönöm az érdeklődést, Petránál leírtam részletesen:)

      Törlés
  4. A tartósítószermentes befőzésre én mindenkit csak biztatni tudok. Évek óta csak úgy teszek el mindent, és a legtöbbször cukrot sem használok. Akácvirág és bodzavirág szörpjeim most fogytak el. Volt, amelyik hosszú ideig volt megbontva és csodák csodája semmi baja nem lett. De a befőttek, lekvárok savanyúságok is mind szépen elállnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper:) Nekem az a tapasztalatom, hogy amelyik üveg tökéletesen zár ott nincs probléma. Úgy emlékszem egy pici lekvár adta meg magát, mert nem tudtam új tetőt szerezni rá és valsz.ez nem zárt jól. Azt nem tudom, hogy a tárolási hőmérséklet mennyire befolyásolja az eltarthatóságot, mert én minden ilyet a pincében tárolok, és az ugye pincehőmérsékeltű:). Volt aki azzal érvelt, amikor arra biztattam, hogy egy tesztpéldányt készítsen, hogy legyen saját tapasztalata, a panelban meleg van és megromlik. Szerintem a tökéletesen lezárt üveg a kulcs:)

      Törlés
    2. Örülök, hogy már jobban vagy:) Annak is,hogy még nem fejtettem el mindent, én is mocsári gólyahírnek néztem. Ugyan itt sokmindent eltenni nem lehet, vagyis nem érdemes, de azt én is megpróbálom tartósító nélkül. Anyukám mindig azt mondta, a dunsztolás a lényeg. Ma mi is egy kisebb kirándulásra készülün, szombaton dolgoztam. Várom a bodzaszörpöd receptjét:) Szép hétvégét.

      Törlés
    3. Megpróbálok kideríteni mikor terjedt el a tartósítószer használata, mert az 1820-as szakácskönyvekben még természetes módon tartósítanak. Még nem sikerült közreadnom a régi tartósítási módokat, de tervezem. Szerintem sokan meglepődnének, hogy úgy is működik:) Szép időt kívánok a kiránduláshoz!

      Törlés
  5. Nagyon szép helyen laksz, habár csak pár apró kockát láttam belőle, de ez a buja növényzet már erről árulkodik. A kertünkben nekünk is nyílnak vadvirágok, olyan szépek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem gyönyörű a környék, amiatt is költöztünk ide:) A legcsodálatosabb, hogy 2 percre van a rét, erdő, dombok:)

      Törlés