2012. március 6., kedd

Kukorica krémleves




Eddig párszor ettem kukoricalevest, de az volt az emlékképem róla, hogy olyan semmilyen. Ma reggel, amikor kutattam a fagyasztóban felfedeztem fél zacskó kukoricát, belém villant, hogy Petrával az első találkozásom a kukoricaleves volt.  Megnéztem a receptet, nem bonyolult, nem kellenek hozzá speciális anyagok, bár tejföl  és mandulapehely pont nem volt itthon, azért el kellett sétálnom a boltba:)  Amíg készült és kóstolgattam, úgy ítéltem meg, hogy valami íz még kell bele, így végül nem madulapehellyel ettük, hanem sajttal. Nekem egy kis snidling vagy pár karika újhagyma szár hiányzott a csúcsélményhez, de így is finom volt.  

hozzávalók 2 személyre:
30 dkg kukorica
15 dkg répa
7 dkg petrezselyem gyökér (korábban fehérrépát írtam egy receptben, de NoSalty kijavította:))
1 kisebb hagyma
1-2 dkg sajt füstölt vagy kecske ízlés szerint (opcionális)
½ pohár tejföl
2 dkg vaj
petrezselyem

bors

elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk.
1 liter vízzel felöntjük és lassú tűzön puhára főzzük.
Amikor megfőtt beállítjuk az ízeket, sózzuk,  borsozzuk, beletesszük a tejfölt és a vajat, majd botmixerrel vagy turmixal pürésítjük.
A végén szitán vagy sűrű lyukú szűrön átpasszírozzuk. (Ez mindenképpen fontos, mert a héjtól élvezhetetlen lesz a leves)
Tálalásnál megszórjuk reszelt sajttal és petrezselyemmel.

2 megjegyzés:

  1. Izlések és pofonok. Jól néz ki, örülök, hogy tetszett. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kipróbáltam, mert így át tudtam írni az emlékeket:)

      Törlés