2012. március 10., szombat

Egy kis színterápia


Pénteken reggel  kivettem az első kezem ügyébe került tányért, sárga, előkaptam egy bögrét a teának, sárga, a citrom sárga. Az ügyfélszolgálatos pultján egy gyönyörű primula, sárga. A barátom szobájában egy gyönyörű  orchidea sárga. Erőteljes vágyat éreztem, hogy szerezzek egy sárga primulát:) A  virágüzletben fellelhető példányok nem voltak eladók(?) És közölték az idén már nem is lesz:( Egy üzletben találtam egy nyamvatkát, de így is csodálatos. Megálltam sütőtököt venni, nem volt, de egy árvácskával bővült a készletem. Vettem citromot, narancsot, banánt, grapefruitot.

Hát nem csodálatosak?


De mit is jelent illetve jelképez a sárga szín?

A színek szimbolikus jelentése:
Sárga:
Az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője, a közvetítés jelképe emberek és istenek között.
A világos- vagy aranysárga a hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. A narancssárgába hajló sárga a Nap, a melegség szimbóluma; az isteni szeretet, a bölcsesség színe; a zöldessárgát viszont a halálhoz, az irigységhez, a hitszegéshez társították.

A buddhizmusban a lemondás, a vágytalanság, az alázatosság, a szerzetesek színe.

Kínában a Föld, a középpont színe. Eredetileg császári szín volt - csak annak volt szabad sárga ruhát viselnie, aki a császári családhoz tartozott -, később az előkelőség kifejezője lett.
A keresztény hagyományban is megjelenik a sárga szín többértékűsége: lehet a szentség, a felfedett igazság kifejezője, ugyanakkor a sötétsárga az eretnekség, az árulás színe.

Narancssárga:
Átmeneti szín a piros és a sárga között; a szellem és a libidó egyensúlyát jelképezi.

Kinában és Japánban a szeretet és a boldogság színe. A buddhista szerzetesek ruhájának színeként a láng, a megvilágosodás fénye, az isteni szeretet kinyilatkoztatása.
A zsidó hagyományban a ragyogás és a pompa színe.
A színek gyógyhatásának kutatásairól

A színek élettani paraméterekre való hatásának kísérleti feltárása csak századunk második harmadában kezdődött. Birren (1961) növények, Bisonette (1954) állatok növekedésének mértékét vizsgálta különböző színű sugárzások hatására. Esher és Desrivieres (1964) a különböző színű sugárzások melegvérű állatokat befolyásoló hatását kutatta.
Megállapították, hogy a vörös színű sugarak erősen stimuláló hatásúak.
Hollwich (1964), Tilgner (1967) és Dieckhuss (1974) foglalkozott a színes sugárzásnak az emberi vízháztartásra, cukoranyagcserére, köztiagy-és agyalapimirigy-rendszerre, a vér összetételére, a hormonanyagcserére, a vegetatív idegrendszerre, és a máj anyagcsere folyamataira gyakorolt hatásaival.
Bebizonyították, hogy a színes fémek és a színes környezet is az élő szervezetben kisérletileg igazolható különböző reakciókat váltanak ki.
Így az ultraibolya sugarak teljesítményfokozó hatásúak. A vörös szín véráramlást fokozó hatása, a nem közvetlenül sugárzott bőrfelületeken is megnyilvánul.
Számos patológiás jelenség keletkezését leírták különböző színes környezet sugárzásártalmaként.

 A színterápia módszerei

Panaszoktól függően a betegeket olyan helyiségbe fektették, melynek ablakait színes, főként piros, kék vagy ibolya színű anyagokkal takarták be. A kívülről jövő napsugarak rezgései ezáltal új minőségre tettek szert, s pozitívan hatottak az adott betegségre a test, lélek és a szellem területén is.

A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók.

Színterápiás módszernek nevezhetjük azt, amikor elmerülünk a természet színeinek megfigyelésében, egy-egy virág, fa, kristály, a barna föld, a napfelkelte narancsszínében, a kék ég és a tenger, illetve a folyók vízében tükröződő fényekben.

Nézegethetünk színes festményeket, képeket, esetleg magunk is festhetünk hangulatunknak megfelelő színekkel.
Környezetünket, lakásunkat, bútorainkat, tárgyainkat is rendezhetjük tudatosan
ismerve az egyes színek jelentését és hatását.
Ruháink színével is harmonizálhatjuk disszharmonikussá vált szerveinket, lelkünket.

Ételeinket, italunkat a hangulatunknak, egészségünknek megfelelő színű zöldségekből, gyümölcsökből válogathatjuk össze. Régi korok emberei fehér lepedőbe csavarták betegeiket és kitették a napra, hogy a fehér fény összes színt magában hordozó energiáját kihasználva harmonizálja az embert. Ezeken a módszereken kívül alkalmazható például a megfelelő szín belső látás útján történő vizualizációja, a szín imaginatív belélegzése, színnel való imaginatív zuhany, a megfelelő színű energetikai burok vizualizációja.

Színes fogyókúra

A színektől a fogyókúra, illetve a tavaszi böjt idején sem kell megfosztanunk magunkat, és élvezhetjük lélekemelő, harmonizáló, sőt gyógyító tulajdonságaikat.

A sárga szín jótékonyan hat az emésztésre, sőt egyben a fogyókúra idején fellépő ingerültséget, vagy depressziót is enyhíti, optimistává, energikussá tesz. Hat az intelligenciára, vagyis evés helyett többet foglalkozhatunk tanulmányainkkal. Még a bőrt is széppé varázsolja.

Együnk sárga gyümölcsöket, zöldségeket, például sárga almát, grapefruitot,sárgadinnyét, kukoricát, paprikát.

Üljünk ki a napra, ha jó idő van. Ha mi magunk nem is öltözünk sárgába, csemetéinket öltöztethetjük szines ruhákba, így minket is vidámság tölt el, ha rájuk nézünk. Főleg a kislányok szeretnek sárgában lenni.
Legyen otthonunkban is több sárga szín, takaró, terítő, tányér, vagy sárga bögre.
Sárga virágokkal is körbevehetjük magunkat. A nárcisz egyébként is erősíti az önbizalmat, és elégedettséget.
Akit bővebben érdekel a téma itt is utánanézhet.
 Az egyensúly miatt:fehér, lila, piros, zöld)

Miért is voltunk annyira rákattanva a lilalé-re,azon túl, hogy gyönyörű?




2 megjegyzés:

  1. Tetszett ez a bejegyzés:) A sárga szín tényleg vidámabbá tesz bennünket, bár a fiaimat nehéz lenne sárágba öltözeteni. Itt Norvégiában van is egy tavaszváró nap az oviban, suliban, mikor mindenkinek sárga ruhában kell menni. A kisebbek még szívesen meg is teszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)Igen, pl.ha ránézek valami sárgára azonnal úgy érzem, mosolyognom kell. Azt el sem tudnám képzelni, hogy sárga ruhákban járjak, de szeretem, ha a környezetemben van mindig egy kis sárga. Szerintem most a tavaszváró hetet élem, amit kell a sok-sok sárga:)

      Törlés