2011. december 4., vasárnap

Csokoládés-mazsolás-mogyorós kekszecske ünnepi köntösben



25 dkg zabpehely
20 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
15 dkg  méz
15 dkg mogyoróvaj (lehet vaj is)
5 dkg vaj
1 tojás
½ tk vanília kivonat 
1 tk. őrölt szegfűszeg
1 ½  tk.szódabikarbóna
1 kk. só
3 dkg keserű csokoládé
5 dkg aszalt szilva (bármilyen aszalvány jó)
5 dkg földimogyoró

A zabpelyhet összekeverjük a sóval, liszttel, szódabikarbónával, szegfűszeggel, és a kezünkkel kicsit összemorzsoljuk. (Sikli Timi adta az öltelet http://ugymintotthon.blogspot.com/2011/10/sajtos-zabpelyhes-taller.html )
A csokoládét és mogyorót durvára aprítjuk, vagy daráljuk.

A vajat, mogyoróvajat, mézet összemelegítjük. A tojást felverjük, hozzáadjuk a vaníliát vagy vaníliás cukrot és összekeverjük a vajas masszával.

A vajas masszába belekeverjük a mogyorót,
aszalt szilvát
, csokoládét

és végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
Közepesen kemény tésztát kapunk.
A tésztát ½ óráig hűvös helyen pihentetjük, majd diónyi adagokat ellapítunk és a sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük. 

A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújthatjuk és különböző formákat használva kiszaggathatjuk. (Nem könnyű, mert folyamatosan aszalványok, mogyoró és csokoládé darabok nehezítik) 

 A sötőt előmelegítjük 180 fokon 10 perc alatt arany színűre sütjük. Rácson kihűtjük.(kb 45-55 db keksz lesz)
( Kicsit későn kaptam észbe, mire elkészültek a kekszek lőttek a természetes fénynek)
Egy kicsit ünneplőbe öltöztetjük. Csokit, kevés olajat és tejszínt gőz felett felolvasztunk és ezzel megkenjük a kekszeket, vagy kis pöttyöket teszünk a közepükre, amibe egy-egy mogyorót helyezünk. A csokit a végén meghinthetjük kókusz reszelékkel.


Ezek a kekszecskék kerültek a Mikulás csomagba. Mielőtt bárki kiakadna a spárgán, jelentem rusztikusra akartam venni a dizájnt:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése