2012. április 19., csütörtök

Sárgarépás palacsinta narancsos tejföllel 4/1



Gondolom mindenki tud palacsintát készíteni, még én is:) Úgy 8-9 éves koromban a palacsinta volt az első önálló konyhai akcióm, bár a mostani kicsit sikeresebb volt, nem kellett bevonnom a fél utcát az elfogyasztásába,  de leírom ez hogyan készült.

tésztához:
30 dkg teljes kiőrlésű és fehér tönkölyliszt fele-fele arányban
2 kisebb sárgarépa
1 tojás
csipetnyi só
½ kk. fahéj
½ kk.gyömbér
növényi tej/tej
víz
vaj a sütéshez
(egy csipet cukor kellene a tésztába, de a legutóbb durván leragadtak a palacsintáim a méztől , így kihagytam)

öntethez:
1 narancs leve
méz (ízlés szerint)
1-1 ½  kicsi tejföl  (ez nagymértékben függ attól mennyit teszünk bele és a tetejére:)

A  lisztbe beletesszük a tojást és a sót és a fűszereket, és kikeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet és vizet. Kicsit sűrűbb tésztát készítünk.
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és a reszelő nagylyukú részén lereszeljük és a tésztához adjuk.
A vajat felmelegítjük és megsütjük a palacsintákat. (lehet olajban is, de én olívát használok és nekem túl karakteres egy édeskés tésztához)
A narancs levét a tejföllel és mézzel  kikeverjük, megkenjük a palacsintákat, negyedbe hajtjuk és a tetejére is csurgatunk az öntetből/töltelékből.
öntet ötlet innen

és így született a gondolata 

Folyt.köv:)

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó:) Palacsintát tudok sütni, más kérdés, hogy nagyon nem szeretek:)A palacsinta meg az öntet is tetszik, jó lenne, ha valaki meg is sütné nekem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem hirdesd meg otthon a "Ki a legjobb szakács?" játékot és palacsinta sütés legyen a feladat, a gyerekek biztos imádnák:)

      Törlés
  2. De izgalmasan hangzik! Mondjuk a sárgarépa és a narancs jó páros! Azt tudtad, hogy a virágot amit díszítésnek használtál az ehető? Sőt a zsenge leveleiből salátát készítenek. Most hallottam én is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)Igen, ismerem a pitypangot, fitoterapeuta lennék :)gyakorlatilag minden része gyógyhatású,A benne lévő keserőanyagok serkentik a máj működését, alkalmazzák izületi bántalmak esetén is.Aminap szedtem egy szatyor virágot a réten, elragcsáltam néhány szárat,és pár levelet, de pont a kesenyés íze miatt nem vagyok érte oda. Régóta tervezem, majd valamelyik nap írok az ízekről és azok szervezetre gyakorolt hatásáról.

      Törlés