2012. március 2., péntek

Nagyon citromos túrós palacsinta

Anya gyerekkoromban mindig túrós palacsintát készített vagy rakott túróst, jó sok mazsolával. Nekem nagyon sokáig csak a túrós létezett, aztán felnőtt koromban barack, narancs vagy meggylekváros is.  De ezzel is úgy vagyok, mint a fagyival, hogy mindig két gombócot eszem, de az egyiknek csokinak kell lennie. Palacsintából is kettőt eszem, de az egyiknek túrósnak kell lennie.
Most a citrom a soros mánia:) Citromos keksz, citromos túrógolyók Szabina blogjában láttam egy túróbonbont, de a bonbonok nem mennek, mivel még mindig nincs eszközöm, és azt már korábban kiderült,  hogy a jégkockatartó nem tudja helyettesíteni a formát, emiatt nem is láttam hozzá a bonbon készítésnek. De volt itthon túró és citrom...és vágy, így aztán palacsinta készült. A tesóm szerint minden citromos nyári íz, ezzel nagyrészt egyet is értek, bár a C vitamín minden évszakban szükséges, főleg télen, de ha csak az ízt vizsgáljuk, jogos a felvetés, de ki tehet róla, hogy az évszak és a vágy fáziscsúszásban van:)

12 db palacsintához

tésztához:
8,5 dkg rozsliszt (nem volt itthon csak teljeskiőrlésű tönkölyliszt  és nem akartam néger palacsintákat sütni, ezért került bele rozsliszt)
8,5 dkg kukoricaliszt
1 tojás
1 ½ dl rizstej (ezt csak amiatt tettem bele, hogy elfogyjon, mert ezt a fajtát nem szeretem,  mivel irracionálisan drága nem akartam kidobni)
2 ½ dl tej
víz (ami még kell, a megfelelő állaghoz)
½ citrom reszelt héja
1 csipetnyi só

töltelékhez:
25 dkg túró
1 kicsi tejföl
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 tk. méz (ízlés szerint)
1 csipetnyi só (anya szerint mindenbe kell:)
kevés kandírozott citromhéj (maradt a keksz készítésből)elhagyható

sütéshez:
3 dkg vaj

Elkészítés:
A tojást szétválasztjuk a fehérjét felverjük, így könnyebb lesz a tészta.
A sárgáját és a lisztet összedolgozzuk és tejjel hígitva jól kikeverjük. (Én kézi habverővel szoktam, mivel ez ÖKO háztartás, csak legvégső esetben használok robotgépet vagy bármi energiapazarlót:)
Belekeverjük a felvert fehérjét és amíg a tölteléket elkészítjük pihentetjük.
A túrót áttörjük, jó alaposan kikeverjük a többi hozzávalóval.
A kandírozott citromhéjat nagyon apró 2-3 mm kockákra vágjuk és a túróhoz adjuk.
A palacsintákat megsütjük, és vastagon megtöltjük a töltelékkel:)

2 megjegyzés: