2012. március 19., hétfő

Póréhagymaleves


Kitört a tavasz, mivel a következő napokat tanfolyamon töltöttem, ennek okán nem akartam sok időt a főzésre fordítani, kicsit tartalmasabbra főztem, az amúgy is eléggé laktató levest.


Hozzávalók:
1 szép nagy póréhagyma
5 dkg vaj
1,5 dl tejszín
2 ek. tejföl
1 ek.fehér tönköly liszt
1 tojás személyenként
1 liter víz
bors


Elkészítése:
A hagymát hosszában félbevágjuk és jól megmossuk (könnyen megbújnak kis földdarabok benne), majd felszeleteljük.
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a hagymát  sózzuk és fedő alatt többszöri keveréssel megdinszteljük .
Amikor megpuhult  meghintjük a liszttel és elkeverjük. Folyamatos keverés mellett fokozatosa hozzáadjuk a vizet.
 Felforraljuk , beletesszük a tejszínt és a tejfölt és összerottyantjuk. Ha szükséges még sózzuk és borsozzuk.
A tojást keményre főzzük és apró darabokra vágjuk. A tányárba tesszük és arra szedjük rá a forró levest.
Kínálhatunk mellé pirítóst, jó fokhagymásat:)

És a klasszikusok:)
 
Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönye magyar gazdaasszonyok szükségleteihez igazítva
 Böjti levesek 152. Póré leves 
„Metélj 4 szál pórét apróra, vesd forró irós vajva, melly ¼ font lehet, ’s pergeld jó puhára; hints reá 2 kalán lisztet ’s pergeld ismét tovább; azután önts reá egy pint borsó levet, sózd meg, főzd egy fertály óráig, adj hozzá három kalán tejfelt, keverd-meg többször ’s tálald ki pirított kenyér szeletekre.”
(46.oldal)

Magyar Elek: Ínyesmester szakácskönyve
 Póréhagymaleves
 „2-3 póréhagyma fehér részét vékony karikára vágjuk s 6 dkg vajon sárgára pirítjuk. Kevés apróra vágott zöldpetrezselymet is piríthatunk vele. Felöntjük ¾ liter forró vízzel vagy húslével, megsózzuk, kis törött borssal is ízesíthetjük, s negyed óráig főzzük. Ekkor fél kiló hámozott, vékony karikára szelt burgonyát dobunk bele. Mikor a burgonya puhára főtt, a levessel együtt áttörjük s kis liszttel elhabart forralt tejjel a tűzön megfelelően felhígitjuk. Ha szükséges, újra megsózzuk és borsozzuk, apró velős gombócokat, s végül egy darabka friss vajat főzünk bele. A levesestálba egy tojássárgáját ütünk, s a forró levest ráöntjük a elkeverjük, vigyázva, hogy a gombócokat össze ne törjük.”
(69. oldal)

4 megjegyzés:

  1. Imádom a póréhagymát, meg a leveseket is:) Jöhetne most egy kis tálkányi:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem én is a póréhagymát, igazán tetszik ez a leves!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem a póréhagymát egészen más tőle az étel, mint a sima hagymától.

      Törlés