2013. április 30., kedd

Gyógynövényes mézek készítése, tárolása, felhasználása


Gyógynövényes mézek, akkor folytassuk. Tavaly nagyon sokféle gyógynövényes mézet tettem el, volt ánizsos, bazsalikomos, bodzás, levendulás, mentás, muskotályzsályás, ökörfarkkórós, kapros stb. akit esetleg érdekel megtalálja a blogon hogy milyenek készültek még.

Miért jó a gyógynövényes méz?
A gyógynövényes mézek alapját a mézet,  a méhek készítik, a gyógynövényeket mi tesszük bele. (Persze léteznek méhek által  gyógynövények virágjából készített mézek is pl. kakukkfű, menta, levendulaméz stb) A mézbe áztatott gyógynövények hatóanyaguk, illatanyaguk egy részét átadják a méznek és természetesen az ízét is megváltoztatják, adott növényre jellemző ízre.(nem minden hatóanyag oldódik ki, mert bizonyos anyagok csak vízben, olajban vagy hő hatására vonhatók ki). Óvatosan gyűjtött, keveset mozgatott virágok virágporuk nagyrészét megőrzik, így ez a nagyon értékes növényi hatóanyag is belekerül a mézbe. Ugyanúgy használható, mint a méz általában, de a kioldódott hatóanyag kiegészíti a méz gyógyhatását.

Hogyan készül?
A virágokat nem, az egyéb egyéb zöld növényeket (menta, citromfű stb.) megmossuk és 1-2 óra alatt leszárítuk  róla a nedvességet. A virágokat szétterítjük és néha óvatosan megmozgatjuk, ha lenne lakójuk az el tudjon távozni. Ha nagyobbak a levelek felaprítjuk, de a kisebbeket is érdemes, majd üvegekbe tesszük és ráönjük a mézet. A méz lassan leszivárog a levelek vagy virágok között, ha szükséges még töltünk utána mézet, hogy lefedje a növényeket, általában szükséges. Pár óra vagy 1/2 nap elteltével a növények feljönnek a méz felszínére. A mézbe nem lehet fém eszközöket használni, így vagy műanyag, fa vagy kerámia eszközök valamelyikével visszanyomjuk és kicsit átkeverjük. Magas nedvességtartalmú virágok esetén kicsit hígabb, folyósabb mézet kapunk. Általában 2-3 nap alatt kivonódik az íz a növényekből és adott növényre jellemző ízű és illatú gyögynövényes mézünk lesz, de érdemes 1-2 hétig érlelni. Utána  egy műanyag szűrőn leszűrjük a mézet a növényről és  alaposan kipréseljük.  Mivel teljesen nem lehet, az édes virágot vagy növényt felhasználhatjuk teák vagy egyéb italok ízesítésére.

Mi történik, ha nem szűrjük le a növényekről a mézet?
Semmi:), illetve attól függ, milyen célra kívánjuk felhasználni. A méznek erős a vízelvonó hatása,( bőrápolásnál sem alkalmazzuk 20 percnél tovább, mert szárítja a bőrt) emiatt a beáztatott növények teljesen megkeményednek, ( bazsalikom, bodza, menta, ökörfarkkóró). Mivel a méz kristályosodásra hajlamos, különösen a vegyes virágméz, így a növények is belekristályosodnak a mézbe. El lehetett ropogtatni, de folyadékba téve, rövid áztatás után visszapuhulnak.

Hogyan tároljuk?
Lezárt üvegekben, hűtőben vagy szobahőmérsékleten. Mindkét módon tárolt mézek megőrizték a minőségüket.

A  gyógynövényel készült mézek felhasználása esetén vegyük figyelembe adott növényre vonatkozó  kontraindikációkat. Okokról itt.

A gyógynövények gyűjtésének szabályairól itt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése