2013. április 24., szerda

Medvehagyma, spenót, komló variációk 3 - .Vajban párolt komló fehér mártással és zöld rizzsel

A legabszurdabb ételeket mindig áprilisban készítem, lehetne ez az abszurd ételek hava. Ennek valószínűleg a természet adta hirtelen bőség és a jóidő hatására előtörő játékosság lehet az egyik oka. Szeretek játszani az ételek készítésénél, néha egy-egy alapanyagot kicserélek, szinte teljesen új étel születik, néha még az alapanyagokat sem kell cserélni ehhez. Ma is a komlóé a főszerep:) de a változatosság kedvéért a spenót és medvehagyma páros a rizst színezi és ízesíti. Eddig a kicsit karakteresebb ízű mártásoké volt a főszerep, most a mártás ízvilágát kicsit lágyabbra vettem és a rizst karakteresebbre. És persze ezekből az alapanyagokból még szinte végtelen a variációk sora. Pl. leves még nem készült, de hamarosan az is jön:)

Hozzávalók 2 főre:

kb. 30 db komló 20 cm hajtása
2 dl rizs
4-5 medvehagyma levél
10 spenót
tejszín
rizsliszt

bors
reszelt parmezán
olívaolaj
vaj

Elkészítése:
A rizst alaposan megmostam,az olajat felforrósítottam, átforgattam benne rizst, amikor kicsit fehéredett felöntöttöm 2 dl yízzel , jól átkevertem és elkezdtem párolni. 
A medvehagymát és spenótot alaposan megmostam és 2 dl vízzel leturmixoltam, majd a rizsre öntöttem és az egészet megsóztam és hagytam tovább párolódni.
 A komlót alaposan megmostam a rügyeket levágtam és külön tettem, a többi részét kb.1,5 cm darabokra vágtam.
A rügyeket felmelegített vajban megpároltam és kb 4-5 perc és félretettem.
Elkészítettem a mártást. A lisztet kevés vízben feloldottam, hozzáadtam a tejszínt és besűrítettem és beletettem a reszelt parmezánt. (lehet besamellel is, de a rizslisztet könnyen barnul, így azzal nem próbálkoztam).
Közben a rizs már majdnem teljesen megpuhult és felszívta a nedvességet, hozzáadtam a feldarabolt komlót és az egészet összepároltam kb. 4-5 perc.
Tálalás előtt a vajban párolt rügyeket átmelegítettem és már ettük is:) Lehet mártás nélkül is, de én szeretem a nedvesebb ételeket.



2 megjegyzés:

  1. De jól néz ki, én is főztem zöld rizottót, de annak nem volt ilyen szép színe:) Nálunk még csak most éled a természet, nem lehet még semmit gyűjteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagypon tetszik a színe és még finom is volt:) Mi szerencsére már tobzódunk.

      Törlés