2012. július 5., csütörtök

Gyógynövények feldolgozva




Szerencse, hogy ilyen hőség van, így nagyon gyorsan száradnak a növények. Ennek ellenére észrevétlenül átvették az uralmat a ház és a kert felett. Az egész házban, de a kertben is intenzív gyógynövény illat lengedez. Szinte mindenütt van egy munkafolyamat. A nappali száradási helyükről éjszakára felviszem őket az emeletre, bár nincs pára, de jobb az óvatosság. Mindenütt vagy növények száradnak, vagy valamilyen feldolgozottsági fokon várják a további sorsukat. Krémek, olajok, vagy alkoholos kivonatok készülnek. Közben szinte minden nap újabb adagot hozok. Igyekeznem kell, nehogy lekaszált rétet találjak.


A fiúk szerint olyan a ház, mint egy droglabor? És tényleg olyan:)
Első menetben három asztalnyi szárítmány volt,  gyakorlatilag egész napos projekt volt a feldolgozása. Egyébként teljesen relaxáló hatású, amig az ember nagy-nagy szeretettel lecsípi, összemorzsolgatja a növényeket, szépen finoman, óvatosan. A felesleges részeket eltávolítja és elcsomagolja.




Közben fecskéink is lettek. Egyik nap legnagyobb döbbenetemre egyszerre érkeztem egy fecskével a fürdőszobába:) Pár évvel ezelőtt a konyhát több alkalommal szemrevételezték, de végül nem találták megfelelő fészekrakó helynek. Ha egészen őszinteakarok lenni, ezt nem bánom annyira:)

10 megjegyzés:

  1. De szuper ez a feldolgozósdi! Irigylem a gyógynövényes tudásod!!! Nekem sosem lesz ekkora. Már annak is örülni fogok, ha végre sikerül a háztartásom vegyszermentesíteni. Nagyon rajta vagyok az ügyön. De előbb ismét belerázódom a fordításba. Madarat meg csak a kertben szeretnék látni. Frászt is kapnék, ha a lakásban találkoznék vele. Madárfóbiám van. Nekem énekelgessenek csak reggel-délben-este a kint és kimegyek hozzájuk, hallgatom őket és csodálom. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, ha te is ezzel foglalkoznál, jobban elmélyülnél a témában és bárhova fejlődhetne a tudásod:) Kb.7-8 éve vegyszermentesítettem a háztartást, teljesen jól működik:)Ez viszonylag egyszerű dolog, vagy kidobálja az ember, amit használ és vesz környezetkímálőt, vagy nem herdálja el az anyagi javakat, elhasználja a meglévő készleteit, de utána nem azzal tölti fel a háztartást. A madarak szerintem sem a lakásba valók, bár nekem nincs fóbiám:)

      Törlés
  2. Csodálatos a gyűjteményed!Nálam is száradnak,majoranna,kakukkfű,bazsalikom,oregánó,tárkony,stb,imádom az illatukat:))Annak dacára,hogy nagyon szeretem a madarakat is,lakásban helye nincs!Nálunk a garázs eresze alá tapasztották a fészküket a fecskék:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon büszke vagyok rá:)!Fűszerből kevés van, tárkonyból készítettem mindenfélét. Amikor ide költöztünk többször fészkeltek itt fecskék, de mostanában elszoktak, bár anya mionden évben reménykedik, hogy ismét fészketrakanak nálunk:).

      Törlés
  3. Nálunk sajnos már 5-6 éve nincs fecskefészek, pedig a tyúkólban most is elférnének, mint régen. Én is folyamatosan gyógynövényezek, jövő héten kezdem gyűjteni a cickafarkot meg a diólevelet. Már érik a körömvirág olajam, többféle gyógynövényt pedig már eltasakoltam. Ami tavalyról megmaradt azt sem dobom ki, lábáztató teát készítek belőlük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cickafark nála lezárult, diólevelet még kell szedjek. A körömvirágot ma szűrtem le, hamarosan felteszem. A tavalyi szárítmányt belsőleg is el lehet használni végszükségben, csak kevesebb benne a hatóanyag, így kicsit meg kell emelni a dózist. Mivel nem tudtam akácot szedni, tavalyról meg van, ha szükség lesz rá fel fogom használni.

      Törlés
  4. De jól néz ki ez a sok szárítmány együtt! A fecskék füstik? Nagyon kevés van belőlük. Én már nem is tudom mikor láttam utoljára. Felénk csak molnárfecskék és persze a sarlósfecskék költenek. Közben találtam porcsint, van fotóm és ki is próbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszenek, különösen a virágok nagyon szépek, erdei mályva, réti füzény:). Úgy láttam füstik. Várom mit készítesz porcsiból. Én most nevelgetem a kis telepemet és megpróbálok tartósítani is:)

      Törlés
  5. Nagyon jól néznek ki. Kicsoda kincsestár!!

    VálaszTörlés
  6. Ja:)Egy fél falunyi embert ki lehet kezelni velük különböző nyavalyákból:)

    VálaszTörlés