2012. április 20., péntek

Sárgarépafőzelék és a csúnya lány:) 4/3



Szerintem a sárgarépafőzelék ugyanolyan megosztó étel, mint a spenót, a finomfőzelék, vagy fűszerek közül az ánizs. Ezeket általában vagy imádjuk vagy rá sem tudunk nézni, de közömbösek semmiképpen sem vagyunk irántuk. Persze, lehet tévedek, de eddig ez a tapasztalatom.
Ez a főzelék  a csütörtöki nagyon abszurd menü menü részeként született. Szerintem még soha nem főztem sárgarépafőzeléket,  inkább csak levest. De a főzelék és leves között lehetnyi a határ, néha csak a sűrítés mennyisége és milyensége, de jelen esetben ez nem áll.  Amikor nekiálltam párolni belém villant, hogy lehetett volna karamellizálni is, de ugye az nálunk nem jöhet szóba:) Agyon fűszerezni sem akartam, bár felötlött bennem egy szerecsendió és/vagy bors gondolata, de a palacsinta elég fűszeres volt, így inkább a fűszeres-édes ízhatást meghagytam.

hozzávalók:
60-70 dkg sárgarépa
5 dkg vaj
3-4 dl növényi tej/tej
1 ek. kukoricakeményítő


elkészítés:
A sárgarépát megmossuk, megtisztítjuk és nagylyukú  reszelőn lereszeljük. ( jobb, mint egyéb módon darabolni, mert rövidebb a párolási idő és értékesebb marad, hatóanyag szempontból).
Egy lábosban a vajat felmelegítjük és beletesszük a répát és nagyon alacsony hőmérsékleten megpároljuk. Egy picit roppanósra hagyhatjuk, mert még puhulni fog. A kukoricakeményítőt elkeverjük a tejben, ráöntjük a répára, és besűrítjük és megsózzuk.  

Csalános verzió - A csúnya lány:)
 (Beszélünk róla, de nem mutatjuk meg:)


Csak teszteltem, emiatt a palacsintához eleve több csalánt pároltam és abból tettem a főzelékbe. Rutintalan voltam nem szeleteltem fel a csalán leveleket, igy nem voltak  valami mutatósak, amikor hozzáadtam a főzelékhez, így a tesztverziót leturmixoltam. Nagyon finom, lett, kicsit tompult a főzelék édeskés íze. Picivel több csalántól karakteresebb lett volna a színe. Most kicsit olyan, mint a csúnya lány.:)  Aki be akarja vonni a csalánt a család által fogyasztott ételek sorába, nyugodtan bármilyen ételbe becsempészeheti, mert nagyon finom.

4 megjegyzés:

  1. Elég sok megosztó étel van sajnos. Pedig a sárgarépafőzelék is nagyon fincsi, persze szigorúan csak a spenót után:) Az tuti, hogy nem mondom el a családnak, ha belecsempészem a csalánt az ételbe. De ha szépen hallgatok, akkor valószínűleg megeszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokat gondolkodtam azon, hogy aki a spenótot nem szereti az végül mit nem szeret? A spenót teljesen semleges ízű, így arra jutottam, hogy a fokhagymát:) A spenótba vagy sóskába simán bele lehet csempészni egy kis csalánt, persze, ha megeszik:)

      Törlés
  2. Nálunk sajnos nem lennék népszerű a sárgarépafőzelékkel, pedig én biztos szeretném... :-)

    VálaszTörlés
  3. Mondom, hogy megosztó étel:) Akkor edd csak te:)

    VálaszTörlés