2011. november 29., kedd

Sült cékla




2 nagy cékla
5-6 gerezd fokhagyma
kevés extraszűz olivaolaj
köménymag (opcionális)
bors (opcionális)
chilli (opcionális)

A céklát megmossuk, meghámozzuk, 1 cm vagtag karikákra vágjuk, majd csíkokra.

A fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
Egy lefedhető serpenyőben felmelegítjuk az olajat és beletesszük a céklát és a fokhagymát. Kicsit sütjük, néha megkeverjük, majd kevés vizet és sót adunk hozzá.

Ha szükséges, még adunk hozzá vizet. Kb.20 perc alatt megpuhul.
Borsozzuk, ha szükséges még sózzuk. Tehetünk bele köményt is.

Innen nagyon változarosan felhasználható:
 Ehetjük reggelire kenyérrel, salátával.

 Turmixolva rákenhetjük a kenyérre vagy pirítósra.
 Tölthetünk vele főtt tojást.
Juhtúróval is fogyasztható.
Készíthetünk hozzá köretet, rizst, vagy egyéb gabonafélét.
Ha többet készítünk akkor inkább sütőben tepsiben érdemes megsütni. Ugyanúgy készítjük, mint fentebb leírtam, csak a tepsit lefedjük fóliával.

Régen imádtam a céklasalátát, de az egészséges életmód jegyében már nem fogyasztok ecettel készült ételeket, így a cékla szinte teljesen kikerült  a fogyasztott táplálékok közül. Télen bukkantam rá a sült cékla receptre és próbára elkészítettem egy céklából. Még a nem reformétrendet folytató anyámnak is ízlett és szokott enni belőle, ha készítek. 
Itt olvashattok bővebben a cékláról. Egyétek, mert egészséges:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése