Birsalmakrém leves
5 db birsalma ( kiindulási súly 80 dkg )
½ citrom leve
víz
¼ vanília
½ kk. szegfűszeg vagy 8-10 db (ízlés szerint) (nem volt őrölt
3-4 db szegfűbors
½ kk. fahéj (ízlés szerint)
½ kk. gyömbér vagy frissből egy kis darab(ízlés szerint)
½ kk. szárított citromhéj
½ kk. szárított narancshéj
1 ek. étkezési keményítő
2 dl tejszín
1-2 ek. méz / cukor (ízlés szerint)
1 csipet ánizs ( csak az tegye bele aki szereti vagy kísérletező kedvű)
csipet só
A birsalmákat alaposan megmossuk (zöldségtisztító kefével), meghámozzuk (a héját ne dobjuk ki, szárítsuk meg és felhasználhatjuk gyümölcstea alapanyagnak http://www.receptlap.hu/recept/gyumolcstea_4741) és a magházát eltávolítjuk, és kis darabokra vágjuk, meglocsoljuk citrommal, hogy ne barnuljon meg.
Kicsivel több vízben, mint ami ellepi feltesszük főn és hozzáadjuk a fűszereket ( Ha nem akarjuk a végén kivadászni tegyük teatojásba )
Amikor az alma megpuhult, az étkezési keményítőből és tejszínből habarást készítünk, csomómentesen elkeverjük és hozzáadjuk a leveshez, és lassú tűzön besűrítjük.
Langyosra hűtjük és belekeverjük a mézet (ha nem forró levesbe tesszük megőrzi a vitamin tartalmát ), és leturmixoljuk.
Mivel ez egy őszi/téli leves ehetjük melegen vagy szobahőmérsékletűen is, de fogyasztás előtt 1-2 órával előbb készítsük el, mert így jobban összeérenek az ízek. (Turmixolás után a teatojást a fűszerekkel tegyük vissza)
Nagyobb mennyiségű birsalma érkezett, de sajnáltam volna mind teának felhasználni:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése