3–10 m
magasra megnövő terebélyes cserje vagy fa,
fűszer-
és gyógynövényként egyaránt felhasználható.
A terebélyes
bokor vesszői ívesen lehajlóak, a vesszőket eltörve láthatóvá válik lágy, fehér
belük. Levelei sötétzöldek, az ágakon egymással
szemben helyezkednek el, szélük fogazott. Virágai aprók, jellegzetesen
illatosak, a virágzat bogernyő. A termés
fekete színű húsos bogyó.
Virágzás:május-június
A virág hatóanyagai:
Izzasztó glikozidát, rutint, kevés illóolajat, quercetint, nyálkát, cukrot, cseranyagot, gyantát, kolint, szambunigrin kéksavglikozidát, emulzinemzimeket tartalmaz.
Felhasználása:
A szárított
virágaiból főzött teát meghűléses betegségek gyógyítására használják, mivel
kiváló lázcsillapító, izzasztó és köhögéscsillapító hatású. Ismert még fájdalomcsillapító, vizelethajtó, enyhe
hashajtó hatása. Teakeverékben ízjavítóként is alkalmazzák.A termés hatóanyagai:
Tartalmaz gyümöölcssavakat, C-, A-vitamint, cukrot 3%, cseranyagot, nyomokban illóolajat, valamint antociánfestéket.
Felhasználása:
A friss bogyóból készült lekvárt, kipréselt nedvet vagy a száraz termésből készült teát enyhe hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használják.
Alkamazása a népi gyógyászatban
A bodza volt „a szegényember patikája”: ennek főzetével kezelték
a székrekedést, a szemgyulladást, a gümőkórt
(TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak,
vizelethajtónak, köptetőnek, hámosítónak is.
Gasztronómiai célú felhasználása:
Virágait
cukorral, citrommal és vízzel erjesztve finom, szénsavas üdítő italt kapunk, de
a frissen szedett virágokat palacsintatésztába mártva ki is süthetjük, illetve
szörpöt is készíthetünk belőle. Bogyóit szederrel vagy almával
vegyítve lekvárt főzhetünk. Levest is készítenek belőle.
A bogyókból
készített bodzabor (gyümölcsborféleség) egyes vidékeken hagyományos
szíverősítő. Helyenként pálinkát is főznek belőle – mivel ez a művelet igen
munkaigényes, a bodzapálinka ritka és nagyon drága.
Kertészeti felhasználása
Levelét az
érés gyorsítására komposzthalmokba keverik.
Rovarűző
hatását ma a biokertészetekben hasznosítják.
Egyéb felhasználása
Régebben
felhasználták a növény minden részét a gyökerétől a kérgén át a leveléig. E
hasznosítások többségét mára elfeledtük, ma leginkább csak táplálkozási és
gyógyászati szerepe ismert.
A
legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több
éves, egyenes bodzahajtásokból készítették. Fúvós
hangszereket: furulyát,
tilinkót,
kavalt is készítenek a bodza ágaiból. A
régi kovácsműhelyekben a bélszövetétől megszabadított bodzahajtást használták
fújtató készítéséhez (a kivett bél pedig kiváló gyújtós volt). A halászok
általában bodzából készítették a hálóvarró tűt.
A
szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból
különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből
pedig zöld festékanyagot készítettek.
Erős szagú
levét a legyek, egerek távol tartására permetezték.
Népi hiedelmek
Sokféle
haszna okán a bodzát sokáig különös tisztelet övezte. Egyes helyeken
boszorkányos tulajdonságai miatt félték, másutt a rontó erőket távol tartó
növényként tisztelték. Némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát, míg másutt Jézus
keresztfájának anyagát vélték benne felismerni. Az előbbi hiedelem az oka
annak, hogy azt a kis, porcos állagú, semleges ízű, immunserkentő hatású, fül
alakú gombát, amely főleg a bodza ágain él, júdásfülgomba
(júdás-fülegomba, Auricularia auricula-judae) néven ismerjük.
Sokfelé úgy
vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert…
Fontos! A bodza a virág és a termés kivételével mérgező. A zöld
részeket, így a virág kocsányát is el kell távolítani!
Forrás:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza
Rápóti-Romváry.Gyógyító növények, Bodza
Bodzás receptek itt:
Bodzalekvár
Bodzás palacsinta
Bodzaszörp
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése