2012. május 15., kedd

Kása, puliszka, polenta .....?

Soha nem adtunk neki nevet, mindig csak kukoricadara néven emlegettük, így mindenki tudta, hogy mit jelent. Tejben főtt kukoricadara, kevés vaj, kanállal kis gombócok szaggatva,pirított zsemelmorzsába forgatva,  (házi) sárgabaracklekvárral meglocsolva és porcukorral meghintve:).  Egy időben imádtam, minden héten egyszer készítettem, de úgy  kb. 12 éve nem ettem. Ebben  az egész zsemlemorzsás izében a  cukrozott zsemlemorzsa volt a lényeg:)

Most a hozzáadott cukor/édesítés nélküli édességekre keresek alternatívákat, így jutott eszembe ez a minek nevezzelek, pudingféle. Általában minden kisérletnél 2 adagot készítek, mindenkivel megkóstoltatom, és legrosszabb esetben, ha nem ízlik senkinek megeszem. Általában fordítva szokott lenni, nekem nem jön be valami és a többieknek ízlik:)

2 dl kukoricadara
2 dl víz
4 dl növényi tej
2 dkg vaj
csipetnyi só
2 ek. tejföl
4 ek.cseresznyelekvár (cukor- és tartósítószer mentes)
1 narancs leve
1 dl bodzaszörp

Elkészítés:
A darát megmossuk, leszűrjük, ráöntjük a vizet és kb 10 percig állni hagyjuk (így gyorsabban elkészül). Alacsony fokozaton főzzük, majd hozzáadjuk a tejet és a sót, és folyamatos keverés mellett készre főzzük. A végén beletesszük a vajat, belekeverjük és langyosra hűtjük. 

Variációk:
1.Bodzaszörpös
Nigellanál láttam egy citromos polenta receptet, én nem sütiben gondolkodtam, inkább a lehető legalacsonyabb cukortartalmú édességben, de ez adta az ötletet, hogy kevés bodzaszörpöt keverjek bele és turmixoljam. Nem mondom, hogy osztatlan sikert aratott, de szerintem nagyon finom volt. A legjobb kritikája, a „szokatlan” , de a fentiek miatt nem voltak elájulva tőle, mert a pirított morzsát hiányolták:). Na, persze ez nem szegte a kedvem folytattam tovább a kísérletet.

2. Cseresznyelekvár
Arra gondoltam, van itthon cseresznyelekvár a tavalyi befőzés kísérleteimből (cukor és tartósítószer nélkül), próbáljuk meg azzal. Kicsit krémesítettem az állagán tejföllel ,és 2 ek.lekvárral leturmixoltam. A színe nem volt elég vonzó, emiatt a tetejére tettem még lekvár. Itt jött a kérdés. Te soha nem adod fel? Nem vagyok az a feladós fajta:) A szokatlan, már a „nekem ízlik” kategóriába került, de volt aki még mindig a zsemlemorzsát hiányolta.

3.Narancsos 
A narancs levével leturmixoltam.

Ez lett a befutó:) Még volt egy-két ötletem, de azokat később vetem be.

2012. május 14., hétfő

Almás-répás-zabpelyhes joghurt


Korábban találtam ezt a receptet és elkészítettem.  . Az íze remek volt, de az elkészült „süti” állaga az én ízlésemnek kicsit nedves volt. Ez csak engem zavart, mert egy pillanat alatt elfogyott.  Az alaprecepthez képest kicsit turbóztam rajta csokival, mazsolával, dió hiányában mogyoróval, mert nem fogyókúrás vacsorának készítettem:)
A lényeg, hogy korábban nem szerettem a zabpelyhet nyersen, de amikor ezt a masszát megízleltem teljesen oda voltam tőle. Elhatároztam, hogy reggelire vagy vacsora ilyet mindenképpen fogok gyártani. Most, hogy egészséghónap van jobban figyelek a táplálkozásra, ez azt jelenti, hogy a szokásosnál is több nyers ételt fogyasztok és az eddiginél is kevesebb szénhidrátot.

1 répa
2 alma
1 ek zabpehely
4 ek joghurt
1 tk.gyömbér
1 tk.fahéj
1 tk.szegfűszeg


A répát almát megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük. Beletesszük a zabpelyhet a joghurtot és a fűszereket. Összekeverjük és fogyasztjuk. Nem tettem bele semmilyen édesítést, pont elég volt az alma.
Ha valaki kedvet kapna az elkészítésre,ne tegyen bele ilyen mennyiségű gyömbért, mert epeműködést serkentő,  Epekő vagy gyanú esetén való alkalmazása ellenjavalt. (TILOS) 


Kicsit felturbózva készítettem:)
2,5 dl zabpehely
3,5 natúr joghurt
2 répa  (16 dkg )
2 alma ( 17 dkg )
2 ek. méz (10 dkg)
5 dkg mazsola
3 dkg durvára vágott csokoládé
2 ek kókuszreszelék
½ kk. fahéj
½ kk. szegfűszeg
½ kk. gyömbér
½ narancs reszelt héja
½ kk. vanília kivonat

Bodzás palacsinta


Minap  Erdőkóstoló felhívta a figyelmünket, ha bodza és akác eltevésében gondolkodunk, igyekezni kell, mert lassan véget ér a virágzás. Gyorsan megnéztem mi a helyzet, de nálunk csak mutatóban vannak virágok, Ha már megnéztem, akkor egy palacsintára való mennyiséget szedtem is.

A tészta itt.
A virágról a szirmokat lecsippentjük és annyi virágnyi szirmot keverünk a tésztába, ahány palacsintát sütünk. Pici forró vajban megsütjük.

Az öntettel kicsit rá akartam erősíteni a bodzaízre és a hatóanyagra, de nélküle is finom.
2 virág
A hozzávalókat leturmixoljuk, kicsit állni hagyjuk, majd leszűrjük, ha szükséges pici mézet teszünk hozzá.

Remélem, tudok szedni akácot, mert azzal is finom a palacsinta:)

2012. május 12., szombat

2012. május 11., péntek

Egészséghónap - I.forduló

 A játékot a blogszülinapom apropóján indítottam, de az igazi apropó ez a sokkoló hír volt. Emiatt gondoltam olyan játékra, ami az egészséges táplálkozást népszerűsíti. Mindenkinek köszönöm, hogy részt vesz a játékban, vagy ha nem is játszik, de esetleg kicsit jobban figyel a táplálkozásra.

A játékra eddig az alábbi nagyon klassz leves receptek érkeztek, a fotók alá belinkeltem a receptek elérhetőségét.

  1. Trollanyu - Chodnik hideg lengyel céklaleves
  2. Hani - Csicseriborsó leves
  3. Gizi - Citromos-spenótleves polentával
  4. krinsz - Zöld turmix 





Trollanyu Chodnik hideg lengyel céklalevest készített, sokan már találkoztatok vele. Fantasztikus ez a színkavalkád! A recept alapján nagyon finomnak tűnik:) Ki fogom próbálni, remélem ti is!



Hani csicseriborsó levest , de sajnos a gyerekek nem voltak oda érte:( Ettetek már csicseriborsó levest? Én még nem, de ki fogom próbálni, biztos nagyon finom:)


Gizi Citromos-spenótleves polentával receptjét itt találjátok.Nagyon izgalmas ez a citromos-spenótleves! Felvettem a kipróbálandók listájára. Próbáljátok ki ti is!
(A képet nem tudtam beemelni, mert mindig lefagyott tőle az oldal)



krinsz Zöld turmix-2 Vigyázzatok, mert függőséget okoz:)

Még várom a recepteket:)! 

A következő forduló 2011.05.17.

 Addig is táplálkozzatok egészségesen!