2013. szeptember 10., kedd

Most jöjjenek a befőttek! - Levendulás körte és őszibarack befőtt 3.


Itt már nagyon rutinos befőtt befőző voltam és tudtam, hogy szebbek lesznek a befőttek, ha a körtéket elnegyedelem:). .
 Érett, de kemény gyümölcsöket választottam, megmostam, az őszibarack bőrét lehúztam, vagy ahol nem jött onnan egy éles késsel lehámoztam, majd újra megmostam. A nagyobb barackokat elnegyedeltem a kisebbeket félbe vágtam. 
A körtét  is meghámoztam, hosszában félbe vágtam, a magházat eltávolítottam, majd a fél körtéket szintén hosszában elvágtam.
1,5 liter vizet feltettem forrni, közben egy másik fazekat (ebben szoktam gőzölni) előkészítettem, vizet öntöttem bele úgy, hogy az üvegek  kb 1/3 részéig merüljenek majd el benne első menetben, fel tettem lassú tűzön melegedi.
Előkészítetettem az üvegeket és a tetőket is.
A "szirup" víz felforrt, belefacsartam egy citrom levét, hogy ne barnuljanak meg a gyümölcsök, (jó pici citromsav is) beletettem a körtéket és kb.10 percig hőkezeltem. Egy villával beleügyeskedtem az üvegekbe (tényleg ügyeskednem kellett, mert hosszú, keskeny üvegekbe tettem), egyenletesen elosztva a gyümölcs mennyiségét az üvegek között. Az üvegeket beletettem a gőzölőfazékba, rátettem a tetejét, nem csavartam rá csak annyira, hogy a következő réteg gyümölcsnél meg tudjam fogni és kiemelni. Ennek a gőzölőfazekasdinak az volt a célja, hogy melegen tartsam a már elkészült gyümölcsöket. Jött a következő gyümölcs, "szirupba", hozzáadtam 1 tk. friss levendulavirágot, hőkezelés, az aktuálisan megtöltendő üveget kiemeltem a gözőlőfazékból (szigorúan kesztyűvel), tető le, gyümölcs bele, tető vissza, vissza a fazékba, következő üveg.) A végén feltöltöttem az üvegeket a lével, kicsit vártam, hogy leszivárogjon, újra tettem rá, hogy teljesen tele legyen (mert a gyümölcs még magába fog szívni a léből),lezártam, fejtetőre fordítottam, száraz dunsztba tettem és ott hagytam kihűlni. Kb. 2 kg gyümölcsöt dolgoztam fel, amiből átlag  3 db 720 ml-es üveg lett.További befőttek:

Az üvegek előkészítéséről ittNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése