2013. szeptember 9., hétfő

Collner Vincze patikus receptgyűjteménye

Netes bolyongásaim során botlottam bele ebbe a receptgyűjteménybe. Nagyon sok hasznos és haszontalan, jó és hajmeresztő receptet tartalmaz az élet különböző területeiről. Ez volt az első forrás/receptgyűjtemény, ahol a szalicil használatára utalást találtam.

"219. Málnaszörp
Válogatott érett málnát (egy szem rothadtnak sem szabad közte lenni) tiszta cserépedénybe teszünk s tiszta kézzel jól összetörjük. Most öntünk rá bugyogva forró czukrot (1 liter vizre 1 kilo czukrot számitva) annyit, hogy a gyümölcs be legyen takarva, ekkor jól megkeverjük és betakarva kihülni hagyjuk. Ha egészen hideg, ritkás ruhán átszürjük, de nyomkodni nem szabad. Legjobb e czélra olyan forma zacskót venni, nylont a milyenben a turót lecsurgatják. ilykép a szörp egészen tisztán és átlátszóan fog lecsurogni. A forró czukor magába veszi a természetes gyümölcs savát, ízét s za-matját és ezen eljárás által kitünö szörpöt nyerürik, melynek tartóssága is felülmulja a többi gyártmányokat. Kevés salicilsavat tanácsos hozzáadni, mielött a forró czukrot ráöntjük. A szörpöt palaczkokba töltjük s hólyagpapirral bekötjük. Az ily módon készitett szörp legajánlhatóbb betegek és lábbadozók számára, mert ártalmas alkatrészt nem tartalmaznak. Hideg vizzel igen kellemes, hüsítö italt lehet belöle késziteni."

 És az Országos Hirlap 1899.január 15-i számában megjelent hirdetése.
A könyv itt elérhető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése