2013. április 17., szerda

Mai nagyon vad - Töltött kucsmagomba tejszínes zamatos turbolyamártással:)





Mostanában csupa  vad ételt készítek:) Bocs, ha már unjátok a kucsmagombás posztokat, de már nem nagyon lesz, mert itt már lefutott a szezon:( Aki benézett már vagy ismer tudja, hogy ritkán szoktam ételről áradozni , de ez a mártás annyira finom, hogy ezért érdemes volt megszületnem:). (Bocs, ha valakinek csalódást okoz) Amikor először kóstoltam a turbolyát nem tudom, miért lepett meg, hogy ánizs ízű, hiszen az illata is ánizs. Ánizsízű, de olyan visszafogottan.

Sajna vasárnap csak kóstolót szedtem , így ma el kellett gyalogolnom érte 6 km-t. Ez önmagában nem lenne nagy szám, de brutálisen feltörte a sarkam a bakancs még az április eleji határjárásnál és azóta többször gyalogoltam vele ennél hosszabbakat , így mára annyira elvadult a helyzet, hogy csak papucsban tudok sántikálni  és így is nagyon fáj. De nem volt más választásom, mert a töltött gombafejek már várták, hogy megkapják a zamatos turbolyamártást:)

Ez nem is recept, inkább ötlet
A turbolyát felaprítottam kevés vajban és vízben megpároltam. A kukoricakeményítőt kevés vízben feloldottam, hozzáadtam a tejszínt, tejfölt és besűrítettem és a végén sóztam, borsoztam.
A gombafejeket leforráztam, a rizsbe kevés parmezánt reszeltem, kicsit borsoztam, hogy fűszeresebb legyen és megtöltöttem a fejeket.  Seprenyőbe kevés olajat löttyintettem, felforrósítottam és minden oldalát átsütöttem a gombáknak (grillezni is lehet). Amikor elkészült parmezánt reszeltem a tetejére és hagytam ráolvadni.
Azt nem tudom, a többi kucsmagomba faj hogy viselkedik, mert a receptek szerint tölthető:). Nekem nehezen  ment. Már az első főzésnél is kísérleteztem a megtöltéssel , akkor krémsajttal, mivel  szakadtak a fejek, gondolkodtam, hogy most nyersen töltöm meg. Végül úgy találtam  ez akkor lenne jó módszer, ha valami szószosban rotyogtatnám, mert akkor megpuhul. Végül csak forróvíz alá dugtam egy pillanatra, de így ugyanaz lett az eredmény, mint a főzésnél, szakadtak.
A kucsmagomba bármivel tölthető, krémsajttal, fűszeres rizzsel, hússal, főzhető, süthető. A zamatos turbolyát pedig mindenki vegye fel a kipróbálandók listájára!:) Nem is tudom, hogy tudtam eddig élni nélküle.


Ez pedig a holnapi ebéd alapanyag:)

Sok recept itt és



http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/kucsmagomba-leves.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/zamatos-turbolyas-kucsmagombaszosz.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/kucsmagombas-szendvicskrem.html
 



4 megjegyzés:

  1. Hát ez mennyei finomság lehetett,szeretném én is nagyon! Merre felé,melyik kerek erdőben szeded a gombát? Jó lenne a közeledben laknom,együtt tudnánk róni az erdőt:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, írok neked mail-t és megbeszéljük a részleteket:)

      Törlés
  2. Turbolya nő a kertemben :) bezzeg kucsmagomba nem (na de a turbolyának is örülök ám!) viszont találtam a pusztán pusztai kucsmagombát, egy hete voltak 2 cméteresek, tegnap már 3 cméteresek voltak...nincs szívem ilyen aprón szedni, a hirtelen nagy meleg nem kedvez neki. Sebaj, a Te mennyeinek tűnő ebéded mennyei lehetett!!!
    Gyógyulj sarok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is fogok hazatelepíteni:) Néztem, hogy más faj nem bukkant-e elő, bár nagy reményt nem fűztem hozzá a nagy meleg és szárazság miatt, de nem is találtam:(

      Törlés