2012. augusztus 19., vasárnap

Befőzés Kapitán Máriával

A képhez a recept hamarosan:)

Mostanában nagyobb érdeklődést tanúsítok a gasztronómia irányába, bár ez inkább továbbra is elméleti:) Most leginkább a korábbi idők lekvár, befőtt valamint savanyúság tartósítási módszerei érdekelnek. Korábban nem nagyon foglalkoztam ezzel, de mióta kiderült, hogy a készen megvásárolható savanyúkáposzta is tartósítószert tartalmaz, ráadásul a néha napján szintén vásárolt egyéb savanyúságok édesítőszerrel készülnek (amit személy szerint rosszabbnak tarok a cukornál) szükségessé vált az ismereteim bővítése, hogy legyen ezeknek az élelmiszereknek alternatívája.
 A minap találtam rá Kapitán Mária: Zöldségek és gyümölcsök házi konzerválása című könyvére.(1936) A receptek többségénél  nem szerepel a szalicil mint tartósítószer, de ahol igen, azonnal ad alternatívát, ami általában a jól lezárt üveg, vagy marhahólyaggal, ami már nem annyira aktuális, vagy gumigyűrűs üvegfedős üvegek formájában.

„A hólyag és a marhabél légmentesen zár, fölöslegessé teszi a konzerváló anyag szalicil alkalmazását.” 
 (Kapitán Mária (1936) Zöldség és gyümölcs házi konzerválása 5.oldal)

„A befőttekbe használandó cukoroldat gumigyűrűs üvegfedős üvegekbe sokkal kevesebb cukrot is tehetünk, vagy teljesen cukor nélkül készíthető befőtt cukorbetegek részére”
(Kapitán Mária (1936) Zöldség és gyümölcs házi konzerválása 22.oldal)

Szóval, aki még mindig bizonytalankodna a szalicil nélküli (kivonták a forgalomból:)), vagy most már a nátrium-benzoát nélküli tartósítást illetően, azoknak mindenképpen javaslom a könyvet. 
A tisztaság és a légmentes lezárás a kulcsszavak a tartósításhoz.:)

Tartósítás lépésről-lépésre itt.

7 megjegyzés:

  1. De, jó, hogy ezekről is írsz! Én nem szalicilozok, amit befőttnek elteszek, csak dunsztolom kicsit egy dunsztolófazékban már otthon is kapható 7000.- környékén) majd megy a száraz dunsztba vagy kihűl a fazékban. Soha semmi nem romlott még el nálam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te sem használsz tartósítószert:) Mindig összerándul a gyomrom, amikor meglátom egy receptnél, hogy kevés szalicil. Vannak olyan tartósítószerek, amik elvben ártalmatlanok, de ha el lehet kerülni, kerüljük el minden tartósítószert.

      Törlés
  2. Tudod (olvasod nálam) hogy én nem tartósítószerezem: tisztaság (fél egészség:), hőkezelés és persze a légmentes lezárás (régen zsírral is, meg olajjal). Ennyi.
    Nagyon jó, hogy egyre többen vagyunk:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egyre többen vagyunk:), de még mindig nem elegen:( Azzal, hogy kivonódott a kereskedelmi forglomból a szalicil, sokan keresnek alternatívákat. Remélem, ha egyre több helyen olvassák a tartószíter nélküli eltevést, legalább egy kisebb adagon kipróbálják.

      Törlés
  3. Én is kerülöm a tartósítókat, és tényleg nagyon kiábrándító, hogy szinte semmit nem lehet már kapni cukor, édesítő- vagy tartósítószer és egyéb adalékanyagok nélkül. Meg fogom keresni a könyvet, amit ajánlottál!!!

    VálaszTörlés
  4. Belinkeltem a könyvet vagy a blogon is el tudod érni a "Digitálisan elérhető szakácskönyvek" oldalon.

    VálaszTörlés