2012. augusztus 22., szerda

Almamentés II. - Aszalás



Már tavaly is foglalkoztatott az aszalás, de mire észbekaptam nem volt mit, és nem volt megfelelő az időjárás sem. Télen aszaltam sütőben almát, ajándék teának. Most, hogy befőztük a testvéremmel az almát rengeteg héj keletkezett, amit, még aszaló láda hiányában egy ládában aszaltam meg teának, de lehet belőle pektint is készíteni Amikor már mindet feldolgoztuk kaptam észbe, hogy lehetett volna almát aszalni is:(  Tegnap láttam, hogy sok olyan alma van még a fán, ami előbb-utóbb le fog hullani, azokat leszedtem  és feldolgoztam.

Alma aszalás
Az almákat megmostam, kicsit vastagabban meghámoztam. Félbevágtam, magházát eltávolítottam, felszeleteltem kb.3-5 mm vastagságúra. Egy almából két-két oldalán kb. 5-5 szelet alma lesz, nyilván, az alma méretétől is függ. Citromos vízbe mártottam, majd sorba a ládába helyeztem, amit egy szétnyitható ruhaszárítóra tettem:), így alul felül át tudja járni a levegő.Körbetekertem egy szúnyoghálóval, hogy a legyek és méhek ne férjenek hozzá. Este felvittem a teraszra, majd reggel újra kitettem a napra. A szeleteket megfordítottam és leteszteltem. Többször ránéztem, mivel nem sikerült mindegyiket egyforma vastagságúra szeletelni, így a vékonyabb szeletek hamarabb elkészültek, azokat kiszedtem. (Azt, hogy kész, kóstolással állapítottam meg, nem tudományosan:). Általában a nedvességtartalmat 30 %-ra kell csökkenteni, persze ez egy egyszerű súly ellenőrzéssel is megállapítható lenne, de az feltételezi, hogy minden szeletet sikerült egyforma vastagságú vágni, ami házi körülmények között szerintem elég nehezen kivitelezhető, illetve én nem ismerek ilyen módszert) A nagy hőség miatt, gyakorlatilag 24 óra alatt elkészült. Az aszalványokat papír vagy vászon zacskóban esetleg üvegben tárolhatjuk.

A sikeren teljesen felbuzdultam és szilvát, körtét, őszibarackot és cukkinit is el kezdtem aszalni.
A szilvák éppen megfordultak, mert azokat tegnap tettem be.

Szilva aszalás
A szilvát hivatalosan egészben, szárával együtt kellene aszalni, de kevés szilvának volt szára, vagy ha volt, közben leesett. Ezérta szilvát megmostam, félbevágtam a, a magot eltávolítottam, szétnyitottam és a ládába tettem. Biztatóan néznek ki

2012. 08.24.
Az egyben betett szilvákkal láthatóan nem történt semmi. A félbevágottak szépen aszalódnak, elképzelhető, hogy ma estére elkészülnek.

Őszibarack aszalás
Kisebb barackokat választottam, megmostam, félbevágatam, magját eltávolítottam, a bőrét/héját rajtahagytam (úgy képzeltem, ha kicsit megaszalódott eltávolítom), a ládába tettem. Még nincs eredmény. Mivel nagyon sok barack van 1-2 darabon lehet kipróbálom a felszeletelve aszalást is.

2012.08.24.
Lehet, az aszalásra kiválasztott barack nem volt elég érett, de a héját nem lehet eltávolítani:(. 

Körte aszalás
A körtét meghámoztam, félbevágtam, magházát eltávolítottam, 3-5 mm vastagságúra felszeleteltem, aszalóládába tettem. A kánikula okán 24 óra alatt megaszalódott. Ebből csak 1 darabbal próbálkoztam, de tökéletes, a maradék körtéből még fogok aszalni.

Cukkini aszalás
Meg akartam próbálni a cukkini aszalást is, de valamelyik belinkelt aszalós oldalon olvastam, hogy cukkinit csipsznek aszaltak, így ma ebből is készítettem egy teszt verziót.
Bébi cukkinit választottam, a héját eltávolítottam, 3-5 mm vastagságúra felszeleteltem. Sóoldatot készítettem 1/2 liter víz 1/2 ek. só, ebbe tettem a felszeletelt cukkinit 10 percre, majd az aszalóra. Még nincs eredmény:)



Tájékozódás jelleggel megmértem a hőmérsékletet az aszalványoknál 44 C.

Télen így aszaltam
Sok okosság az aszalásról itt
Aszalásról itt  is.
Mági csodás aszalója valamint a paradicsom aszalás fortélyai itt található:) 
Sajna én a paradicsom aszalással befürödtem, mert bár tudtam, hogy nem lesz megfelelő az időjárás, de hozzáfogtam, majd az eredményt közreadom.

13 megjegyzés:

  1. Rég nem jártam nálad, csuda jó dolgokat készítettél. Nekem egyik kedvencem az aszalt alma, nagyon finom íze van, csak úgy magában, sokkal jobb, mint bármilyen édesség:)Gondolkodtam egy aszalógép beszerzésén, mert itt ritka a nagyon nagy meleg és erős nap, de egyenlőre lebeszéltem magam:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy benéztél:)Én is nagyon szeretem eltágcsálni. Az étcsokis verzió pedig csúcs. Ha vásárolni kell a gyümölcsöt, szerintem nem nagyon éri meg aszalni, eltekintve attól, hogy tudom hogy miből, hogyan készült. Amúgy sütőben is lehet, télen vagy egy különleges hangulata:)

    VálaszTörlés
  3. Én is itt vagyok és képzeletben Veled aszaltam...meg magammal is aszalok, most szilvát. Elképesztő, hogy 2 nap kell hozzá, meg egy picit a 3.-on megmutattam a napnak:) Ja én is így csináltam a szilvával. A barackodra nagyon kíváncsi vagyok.
    Szeretlek olvasgatni:) és köszönöm a linket:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy itt vagy, az előkészületeknél is éreztem a jelenléted, így könnyebben ment minden:) Ha jól értem, Te az aszalás végén tetted csak ki a napra a szilvát. A barackokra én is kíváncsi vagyok! Szerintem jó lesz, csak gondolom hosszabb idő kell, mint a szilvának, de amint lesz eredmény megosztom:)Aranyos vagy, köszönöm:)Nincs mit, azt a csodát mindenkinek látnia kellene:)

      Törlés
    2. Ó akkor rosszul fogalmaztam: két napot is a Napon töltött, a harmadik nap meg egy tányéron, tálkában még kiszoktam tenni (tehát már nem szét rakosgatva, hanem halomban), majd én is megnyomkodom, hogy mind rendben van-e és utána zárom az üvegbe. Szóval amikor kész, még pár órát kiteszem:)
      A napokban majd felteszem:)
      Most azért jöttem vissza, hogy eszedbe jutassam amit tudsz: almából ha még hullik, almaecet! (van nálam, mézes) de ötletelhetünk együtt is:) és szoktam még almából, - ha hirtelen sok van és romlékony - így is: legyalulom az almát, héj nélkül, egy pici olajra teszem, ráfacsarok egy citromot, - vagy többet, attól függ mennyi az alma - lehet rá cukrot, esetleg fahéjat és megpárolom, mondjuk csak annyira, hogy az egész forró legyen. Üvegbe rakom, száraz dunsztolom.
      Jó rétesbe, lepénybe és almástésztának (Édesapám szereti).
      Szép holnapot:)

      Törlés
    3. Ja, akkor félreértettem:) Köszönöm az ötleteket:) Az almaecet régóta foglakoztat, megnézem nálad, hátha van egyszerűbb technológiád, mint amiket találtam eddig:) A reszelt alma is jó ötlet, lehet pár üveggel megpróbálom. Ez az almástészta érdekes, az vajon hogyan készül? Köszönöm:)

      Törlés
    4. Hát az almástészta nagyon egyszerű:)
      A tésztát (nagykockát szoktam ált.) megfőzöm. Amíg fő elkészítem az almát: lereszelem (vagy gyalulom) héj nélkül, kevés olajon megdinsztelem (Apám kedvéért teszek rá cukrot:) szórok rá fahéjat, facsarok rá citromot (szóval ízlés szerint fűszerezem), majd a kifőtt tésztával összekeverem. Fogok egy serpenyőt és adagonként:) pirosra sütöm az alját. Édes, savanyú, fahéjas tartalmas második fogás vagy desszert:)

      Törlés
    5. Köszönöm a receptet, hamarosan ki fogom próbálni:)

      Törlés
  4. Nagyon jók a házi aszalványok, én is nagyon szeretem őket!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig nekem csak alma volt,az jól szerepelt, a többivel most ismerkedem:)

      Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szuperek a házilag aszalt dolgok! Én gombát szoktam ősszel aszalógépben csinálni:))

    VálaszTörlés