2012. július 7., szombat

Kovászos káposzta




Tavaly az életmód táborban ettem először kovászos/kovászolt káposztát, amit a tábor után kipróbáltam a többieken, szerették:) Kicsit  továbbfejlesztettem kovászos/kovászolt paprikára, ami a káposzta levével készült.  Nagyon finom. Zakuszkás melegszendviccsel imádtuk, de a paprikás krumpli is jó volt vele:). Valahogy hátra keveredett az üveg a hűtőben, így teljesen elfeledkeztünk róla, és amikor kb. másfél hónap múlva megtaláltam még friss, roppanós volt. Nagyon meglepett, hogy ilyen sokáig eltartható.
Most a hőség és a gyógynövénygyűjtés és feldolgozás miatt kicsit háttérbe szorult a konyhai ténykedésem, gondoltam kicsit egyensúlyba hozom a dolgokat és eltettem egy üveg kovászos/kovászolt káposztát:).  Mivel a paprikának még szerintem nincs igazi szezonja,  ezek üvegháziak vagy ki tudja honnan érkeztek,nem firtatom a származás helyét és körülményeit, biztos jobb így.  Emiatt kovászos/kovászolt paprikát nem  tettem el csak  kísérleti jelleggel vegyes kovászoltam káposztát parikával. Kíváncsian várom mi lesz belőle. 

Kovászos káposzta elkészítése
A káposztát tetszőlegesen feldaraboljuk (én a felbevágott káposztát kb 1,5 cm széles szeletekre vágtam, úgy hogy minden szeletet a torzsa összetartson) és az üvegbe tuszkoljuk:))készítünk egy adag sós vizet (Medve-tó ízűt:)) és ráöntjük a káposztára. a végén egy tülldarabkára tesszük a kenyeret és ráhelyezzük a káposztára, majd meleg helyre tesszük. Amikor elkészült, kb. 4-5 nap,a kenyeret kivesszük (esetleg korábban is kivehetjük) a levét leszürjük, hogy az esetleges kenyér darabokat eltávolítsuk, majd újra visszaöntjük a káposztára. Hűtőszekrényben tároljuk. A lét felhasználhatjuk további kovászoláshoz,  vagy levesek savanyítására is.

1,5 liter üveghez (az enyém így készült)
½ fej káposzta
kb.8 dl víz
1 csapott ek. só
1 szelet száraz kenyér

Kovászos paprika elkészítése (korábbi kovászolásból megmaradt lével)
A paprikát megmossuk, a magházát eltávolítjuk és félbe vágjuk. (vághatjuk szeletekre is)Beletesszük az üvegbe és ráöntjük a lét. Meleg helyen kb 12-14 óra alatt elkészül.  Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Ha nincs megmaradt lé, úgy járunk el, mint a kovászos káposztánál.

720 ml üveghez
5-6 paprika
Ilyen volt  tavaly a paprika

Kovászos paprika és káposzta
A káposztát káposztakéssel  felszeleteljük, a paprikát  vékony csíkokra vágjuk, összekeverjük, majd  jól megtömjük vele az üveget. A többi megegyezik a kovászos káposzta készítéssel.

720 ml üveghez
¼ fej káposzta
2 paprika





8 megjegyzés:

  1. Gratulálok:) Szoktam én is kovászos káposztát készíteni, s nagyon finom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Te is ezt az egyszerű verziót készíted vagy speckó fűszerezéssel?

      Törlés
  2. Minden nyáron készítek kovászolt káposztát. Ugyan úgy csinálom, mintha uborka lenne. Hihetetlenül finom savanyú káposzta lesz belőle. Én lucskos káposztát szoktam belőle főzni... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy látom, ez csak nekem volt újdonság:) Nálunk anya szokott káposztát savanyítani magának, abból főzi a töltött káposztát:) De az más technológia:)

      Törlés
  3. Már évek óta készítem, de én ahogy anyósomtól tanultam. A kovászolás menete ugyan ez, majd,amikor le szűröm a levet lábosba rakom a káposztát és közé teszek sovány hús darabkákat, és a saját levével felöntve megfőzöm, majd tejfölös habarást készítek, és amikor összefőtt a habarással rengeteg apróra vágott friss kaprot teszek hozzá. Hidegen, melegen a családom kedvence!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez egy másik módja a felhasználásnak:). Én általában nyersen eszem savanyúságként.

      Törlés