2012. június 25., hétfő

Porcsin - reform táplálkozás(?)


 

Kb. két évvel ezelőtt találkoztam az antalvalin ezzel a növénnyel. Akkor fedeztem fel, hogy ugyanarról a növényről/gyomról van szó, amit a nagy esőzések után a kövek közül kiló számra szedünk ki és dobálunk a tyúkoknak. De olyan jól sikerült az írtás, hogy azóta  1-1 csökevényes növény jelent csak meg, amit aztán elvitt a szárazság. Tavaly cserépben nevelgettem egyet, de végül nem használtam fel, mert igen savanyú volt.A minap a Bank melletti utcában a kövek között láttam erőtől duzzadó példányokat, de nyílvánvaló, hogy nem onnan fogom begyűjteni a reggelimet, multivitaminomat.
A napokban vettem észre, hogy egy kisebb területen megjelent a kertemben, még nagyon picik, kitettem egy figyelmeztető táblát, nehogy valaki hirtelen felindulásból kikapálja vagy kigyomlálja:)
Már korábban írtam, hogy szeretem olvasgatni a Czifray-féle szakácskönyvet és általában, ha valami olyat készítek, ami szerepel a szakácskönyvben, közzéteszem a receptjét is. Pl.almaleves, vagy cseresznye eltevés stb. Emlékeztem, hogy  porcsinnal is volt recept, és sikerült viszonylag kis erőfeszítéssel megtalálnom, gondoltam, beemelem a nagy közös tudástárba:).

Íme a recept:
 
382.Paréj sóskával

Végy a’ zöldségnek hideg levéhez fél annyi sóskát, portsint, petrezselymet, olasz salátá; adj hozzá egy kevés mogyoró hagymát, egynehány levél bazsilikomot, majorannát és kakukfüvet; törd öszve kő vagy fa mozsárban; önts szítába ’s dörzsöld tserép edénybe forró eczettel; tedd azután tüzhöz, midőn forrani kezd, vedd el onnét; adj hozzá mindjárt a’ keverés’ kezdetekor sót, egy kés hegyni salétromot, hogy a’ színe annál szebb legyen; folyvást kevervén hagyd meghülni, hogy mindenütrtr egy forma legyen. Végre mérsékeld a’ sűrűségét, mint a’ szükség kívánja, fa olajjal, tojásszékével, vagy aludt marha hús lével.”

Forrás:  Czifray István: Magyar nemzeti szakácskönyve, magyar gazdaasszonyok szükségleteihez alkalmazva (1840 kiadás) Főzelékek 130.oldal

További receptek: itt
Az antalvali kommentekben is van két további felhasználási mód.

Ezek inkább sovány porcsinok:)

A reggelimbe tettem belőle, finom:)

8 megjegyzés:

  1. Nálunk sajnos nemigen van ez a növény, de keresem, mert én is megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Ha megyek Pécsre, viszek neked palántákat:)Vagy ha lesz mag, azt tudok postán is küldeni.

    VálaszTörlés
  3. Valóban iszonyú nehezen lehet ki irtani.Idén a leanderem ami egy nagy cserépben van,annak a földje lett telis teli vele:)őszintén,kóstolni még nem kóstoltam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem kóstold meg:) A sok esőtől veszített a savanyú ízéből, így már nekem is OK. Ma is azt reggeliztem, de kipróbálom még turmixban is.

      Törlés
  4. Azta! Ilyen nekem is van a kertben, mindenki mondja, hogy gyökerestől tépjem ki, mert elszaporodik. Olyan gumi szeru a levele, vastagabb. A fotóról itélve ugyanaz. Holnap megyek és megkóstolom:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden kertben van:)Salátában vagy kovászolva nagyon jó. Szoktam levesbe is szórni a levélkékből.

      Törlés
    2. Ezentúl vigyázok erre a gyomra. Minden ismerősnek mondom, sok emberrel már megkóstoltattam. Sok növény van, amit nem ismerünk, de hála többek között Neked is, megismerhetjük. Nagyon köszönöm!

      Törlés
    3. Már nem éltem hiába:)! Örülök, hogy kipróbáltad. Hogy ízlett?

      Törlés