2012. május 28., hétfő

Rózsaméz, rózsaolaj, rózsapuding

Az  izmok eredése és tapadása között pihentetőként ezzel foglalkoztam:) 

Kezdenek nyílni a rózsák, ami szintén egy romantikus dolog:)  Tavaly készültek a lekvárok és szörpök. Évekkel ezelőtt, amikor áttértem a teljesen természetes életmódra  sokat nézelődtem az antalvali.com-on, nagyon sok okosságot tanultam a boszorkánykonyhából. Az egyik ilyen okosság a saját testápoló vagy krém készítése. Többféle virágból készítettem levendulából, rózsából, körömvirágból. (Ha jól emlékszem, az Antalvalin Fürtös nevéhez kapcsolódik) Gyakorlatilag a testápoló készítéséhez, egy bázisolajra búzacsira, jojoba, mandula vagy olívaolaj és a növényre van szükség.

Rózsaolaj készítése
A szirmokat leöblítjük, felszárítjuk a nedvességet (a lakókat eltávolítjuk) lazán üveg/ekbe töltjük és ráöntjük az olajat, úgy, hogy befedje a szírmokat.Természetesen csak vegyszermentes rózsákat használjunk. Két-három hétig meleg helyen érleljük. A szirmocskákból az olajat kipréseljük és az elkészült olajat üvegbe töltjük. Aki gondolja egy kis rózsa vagy rózsafa olajjal tuningolhatja.  Az a tapasztalatom, hogy teljesen nem lehet kipréselni a szirmokból az olajat, de nem baj, mert fel  lehet használni így is. Egy kupac kipréselt szirmot tejbe vagy tejszínbe keverünk (az olaj vízben nem oldódik csak a felszínen úszik, emiatt van szükség emulgeáló szerre) és bedobjuk a kádba és máris élvezhetjük a csodás rózsás kádfürdőt.:)

Rózsaméz készítése
lásd pitypang méz

Amíg tettem- vettem a szírmokat reljesen megkívánta! Készítettem egy rózsapudingot, majd felteszem a receptet. Mivel nem volt elég rózsa, így az elvben szintén ehető pünkösdi rózsából készítettem egy teszt adagot.

Ehető virágok: itt

Mint kiderült a pünkösdi rózsa mérgező lásd kommentek.

http://gyogynovenyek.bioenergetikus.hu/



Hamarosan a kapros finomságok:) 

7 megjegyzés:

  1. A rózsás készítmények nagyon jók én is tervezem egy ideje. A pünkösdi rózsának viszont tudtommal minden része mérgező. Mivel a NatGeo ehetőnek írta, megnéztem máshol is, és mérgezőnek jelzik. A vadon élő Paeonia fajt az állatok sem eszik meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, nem lesz semmi bajom, mert jó sokat ettem-ittam belőle, mivel nagyon finom. Remélem, csak hányást vagy hasmenést okoz. Még szerencse, hogy nem adtam belőle a többieknek. Na akkor le is állok az anatómia tanulással és valami kellemes dologgal töltöm a hátralévő időmet:) Gondoltam, hogy egyszer az lesz a vesztem, hogy mindenfélét kipróbálok magamon:(

      Törlés
    2. Biztosan nem lesz semmi baj! A napokban alaposan utánanézek ennek kérdésnek, mert nem igazán értem, miért írta a NatGeo, hogy ehető. Azt tudtam eddig a pünkösdi rózsáról, hogy gyógynövény és inkább a népi gyógyászat használta.

      Törlés
    3. Köszönöm, nagyon kedves vagy:) Egyébként engem az tévesztett meg, hogy arra emlékeztem, hogy ehető és gyógynövény, és amikor rákerestem, volt találat és ráadásul nem egy himihumi oldalon. Emiatt nem kerestem tovább. Találtam egy másik forrást, ami a mérgező (nem "enyhén mérgező", és nem a "nagyon mérgező") kategóriába sorolja. Azt nem sikerült megtudnom, hogy a benne lévő méreganyag az hő hatására elbomlik,vagy épp hő hatására jön elő. Az én esetemben mindegy, mert nyersen, áztatva, főzve is ettem-ittam. Gondolom, azért nem egy galóca, hogy még várjam a hatást. Mindenesetre átmenetileg felfüggesztem a kísérletezést.

      Törlés
  2. Nagyon jó dolgokat művelsz! Szeretnélek megajándékozni egy blogdíjjal, remélem elfogadod.
    Kérlek nézz be hozzám:

    http://henimodernkonyhaja.blogspot.com/2012/05/5-blogdijam.html

    Puszi Heni

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen:) Puszi Helga

    VálaszTörlés