2013. április 16., kedd

Zamatos turbolyás kucsmagombaszósz, komlórügyes rizzsel – olajzöld levelek kéken - játék






Tavaly mindről lemaradtam a komlórügyről, zamatos turbolyáról, a saláta boglárkáról. Most már tudtam, hogy mit hol találok, így lényegesen könnyebb helyzetben voltam az alapanyagok beszerzést illetően. Mivel  mindenfélét találtam komlórügyet, zamatos turbolyát semmi sem álhatta útját ennek a vad opusznak:) Épp mikor posztolni akartam láttam meg Erdőkóstoló Facebook  oldalán Olajzöld levelek kéken blog felhívását, így nevezek a játékra.



Hozzávalók gombához
25 dkg kucsmagomba
1 fej vöröshagyma
1,5 dl tejszín
1 ek. tejföl (opcionális)
1 ek. kukoricakeményítő
1 marék zamatos turbolya
bors
olívaolaj

Hozzávalók rizshez
2 dl rizs
1 sárgarépa
15 db kb.25 cm komlóhajtás
olívaolaj
A gombát alaposan megmostam, a fejeket lecsíptem, a szárakat összedaraboltam. A hagymát, megtisztítottam megmostam és felkockáztam. Az olívaolajat felmelegítettem, beletettem a hagymát és pár percig dinszteltem, majd hozzáadtam a feldarabolt gombaszárat és folytattam a dinsztelést.Sóztam, amikor a szárak megpuhultak  hozzáadtam a gombafejeket is és folytattam a párolást. A végén borsoztam és beletettem az előzőleg megmosott és felaprított turbolyát. A kukoricakeményítőt kevés vízben feloldottam, hozzáadtam a tejszínt és besűrítettem vele a gombát.
A rizst alaposan megmostam. Az olajat felforrósítottam,  átforgattam benne a rizst, majd sóztam és kb. kétszeres mennyiségű vízzel felöntöttem. Közben a répát megtisztítottam 3-4 cm darabokra vágtam és vékony csíkokra ledaráltam (reszelni is lehet). A komlót megmostam és kb. 1,5 cm-es darabokra vágtam. Amikor a rizs már majdnem teljesen megpuhult és felszívta a vizet, beletettem a répát és a komlót és az egészet összepároltam. Tálalásnál még szórtam rá turbolyát.
Ritkán van, hogy egy ételtől oda vagyok, de ez most nagyon bejött:)



ezmegaz a facebook-on:)

8 megjegyzés:

  1. Parádés szereplők, szívesen oda lennék érte :)

    VálaszTörlés
  2. Már én is értem miért vannak érte oda:)

    VálaszTörlés
  3. Annyira jól hangzik már a neve is, hát még ez a finomság! :) Szívesen megkóstolnám, jól néz ki nagyon! :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is ízlene:) Nem kötekedésként mondom, de a játék az Olajzöld levelek kéken blogon fut, az Erdőkóstoló pedig egy másik blog:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fincsi volt:) Két link van az egyik Erdőkóstoló Facebook oldalára visz,ahol olvastam erről a játékról, emiatt megemlítem, a másik (felhívás link)az Olajzöld levelek kéken oldalra a játék kiírásra.:. Ha félreérthető amit írtam, javítanom kell:)

      Törlés
    2. Bocsi, akkor én értettem félre:) Ne haragudj:)

      Törlés
    3. Én köszönöm az észrevételt. Kicsit javítottam, lehet így egyértelműbb.

      Törlés