2012. június 25., hétfő

Molyhos ökörfakkóró, molyhos ökörfarkkórós méz

Itt virítanak a tömegesen a domboldalon. Mivel nagy rajongója vagyok a sárga virágoknak, emiatt egyszerűen nem tudok betelni a szépségükkel. A hasznosságáról, felhasználásáról itt bővebben. Eredetilen nem állt szándékomban gyógynövényes mézet készíteni belőle, de kiderült, hogy más virágokkal ellentétben tűző napon, naplementéig meg kell szárítani, hogy megőrizze a színét. (Rápóti-Romváry: Gyógyító növények  229.oldal) Reggeltől késő délutánig száradt az árnyékban, már nem volt esélyem a teljes szárításra és a színmegőrzésre, így gyorsan gyógynövényes mézet készítettem belőle, . A gyógynövényes mézhez pedig jó, hogy a szárítás miatt már alacsonyabb volt a virág nedvességtartalma. A méz és a gyógynövény hatása elvben összeadódik, így hurutos léguti panaszok esetére van egy remek, kettő az egyben szerem:) (Gyógynövények felhasználása előtt konzultálj szakemberrel)

A virágokat üvegbe tesszük és ráöntjük a mézet. Kicsit később megnézzük, hogy befedi-e, a méz a virágokat, ha nem töltünk még rá. Ne lepődjünk meg, pár óra múlva a virágok feljönnek a tetejére. Virágja válogatja, de egy hétig nyugodtan hagyhatjuk a mézben, közben naponta lenyomkodjuk őket:),Közben tesztelhetjük az ízét is. A végén egy szűrön átszűrjük és a virágokból kipréseljük a mézet. Lehetőleg kerüljük a fém eszközöket. A legtöbb virágot vagy teába vagy valamilyen édességbe még felhasználhatjuk, mert sok íz- és hatóanyag marad benne.

További gyógynövényes mézeim:
Rózsás
Levendulás
Kapros
Pitypangos
Bodzás méz (Ezt még nem tettem fel)
Muskotályzsályás











8 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nem akartam a gyönyörű virágokat elpocsékolni:)

      Törlés
  2. Nem is tudtam, hogy így nevezik ezt a növényt. Azt sem, hogy méz is készülhet belőle. Nagyon tetszik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyógynövényből gyógynövényes méz a saját találmányom. Gyakorlatilag majdnem minden virág drogból készíthető, de levélből is. Mézben áztatjuk ki a növényből a hatóanyagokat. Így csak azok a hatóanyagok jönnek elő, amihez nem szükséges hő, de ezért cserébe,benne marad a virágpor, ami a legértékesebb része, és egyéb vitaminok, amik hő hatására elpusztulnának.Az idén sokfélét készítettem pitypang, kapor, muskotályzsálya,levendula, rózsa, menta, citromfű, vanília felhasználásával.

      Törlés
    2. Kalotaszegi hasonló népi felhasználása volt a martilapu virágnak is. Cukorszirupot főztek belőle mint a pitypangvirágból. (100 virág, 1kg cukor). Persze a martilapu ma már nem annyira ajánlott, legalábbis vita tárgya, hogy veszélyes-e, és mennyire. A mézet akkor nem erre használták. Kakukkfüves mézre nem gondoltál még? Én azt fogok készíteni, ha lesz időm szedni kakukkfüvet.

      Törlés
    3. Pont tegnap gondoltam rá, az ökörfarkkórós méz kapcsán, de már korábban is fontolgattam.Ez a méz olyan gyógynövény ízű lett, ami nem baj, de a kakukkfűtől kicsit karakteresebb lenne az íze, ami nekem jobban bejöne, és tovább fokozhatnám vele a szinergiát:) Sajna a vetett kakukkfüvem nem kelt ki, amit a rétről hazatelepítettem az csak két pici tövecske, azokat nem akarom feláldozni, de lehet ma elmegyek arra is, ahol a kakukkfű van.

      Törlés
  3. De jó:) Az egyik kedvenc növényem, annyira impozáns megjelenésű és gyönyörű a virága. Rengeteg féle mézet készítesz, szívesen megkóstolnám őket.

    VálaszTörlés
  4. Igen, én is imádom a virágját. Ha megyek Norvégiába viszek kóstolót:), bár nem tudom ott milyen gyógynövények vannak, amiből gyárthatnál esetleg gyógynövényes mézet:)

    VálaszTörlés