2011. november 6., vasárnap

Indiai fűszerezésű rizsleves


20 dkg rizs (1 bögre)
1 bögre vajbab
1 bögre zöldborsó
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 ek. olivaolaj
1 kk.szegfűszeg (8-10 darab)
1 kk. mustármag (hivatalosan fekete kellene, ha nincs egy kicsi fahéjat tegyünk még hozzá)
1 kk. római kömény
¼  kk. fahéj
½ kk. kurkuma
1-2 cm gyömbér
bors
chilli
A rizst alaposan megmossuk, legalább 7 szer, (Rudi szakács alapján)és lecsurgatjuk.
A sárgarépát, fehérrépát megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk. (vághatjuk kiskockára vagy karikára is, de én most rá vagyok kattanva a gyufaszál zöldségre, most tudtam meg a testvéremtől, hogy julienne-nek hívják ezt a technikát, de ezek ¼  julienne-nek)
A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk és fokhagyma nyomón áttörjük.
A gyömbér héját levágjuk és apróra vágjuk, vagy lereszeljük.
Az olajat felmelegítjük, beledobjuk a fűszereket és lassú tűzön pirítjuk, akkor jó, ha a szegfűszeg kezd szétnyílni.
 Hozzáadjuk a hagymákat és kicsit megfonnyasztjuk, majd beletesszük a rizst és folyamatosan keverve üvegesre pároljuk.
Beledobjuk a babot, borsót és folytatjuk a párolást, majd felöntjük  vízzel (itt nem írok mennyiséget, mert mindenkinek más a levessűrűség iránti igénye), beletesszük a kurkumát, fahéjat, sót és lefedve kb.15 perc alatt lassú tűzön készre főzzük.  Ha gyufaszálra vágtuk a zöldséget csak a főzés felénél tegyük bele, mert  a hátralévő időben megpuhul, ha nem, a babbal, borsóval együtt kezdjük el főzni.
A végén megszórjuk frissen őrölt borssal és chillivel.
A rizsleves mint étel nálunk nem létezik, de tegnapról maradt a rizsköretből és azon gondolkodtam mi is legyen vele. Reggel még fasírtokat akartam belőle sütni, de dél fele már inkább levest vízionáltam. Végül megszületett ez a leves. Mivel maradékból készítettem, igy újabb adag fűszert pirítottam, a borsót és sárgarépát megpároltam, beletettem a rizst és felengedtem vízzel, és összefőztem. Teljesen felülmúlta a várakozásaimat, úgy tűnik egy újabb leves került be a kínálatomba. Így az indiai hét nem az indiai fűszerezésű rizzsel zárult, hanem ezzel a levessel. Elképesztően finom, mindenkinek ajánlom, aki szereti az édes, sós, csípős, enyhén fanyar ízek kombinációját. Aki nem tudja, hogy szereti-e feltétlenül próbálja kiJ
A szegfűszeget halásszuk ki a levesből (erre még nincs technikám), mert nem biztos, hogy szeretjük, ha ráharapunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése