2011. november 7., hétfő

Birsalma puding




5 db birsalma ( kiindulási súly 80 dkg )
½ citrom leve
 víz
¼ vanília
½ kk. szegfűszeg vagy 8-10 db (ízlés szerint) (nem volt őrölt
3-4 db szegfűbors
½ kk. fahéj (ízlés szerint)
½ kk. gyömbér  vagy frissből  egy kis darab(ízlés szerint)
½ kk. szárított citromhéj
½ kk. szárított narancshéj
3 ek. étkezési keményítő
3 dl tejszín
1-2 ek. méz / cukor (ízlés szerint)
1 csipet ánizs ( csak az tegye bele aki szereti vagy kísérletező kedvű)
csipet só
A birsalmákat alaposan megmossuk (zöldségtisztító kefével), meghámozzuk (a héját ne dobjuk ki, szárítsuk meg és felhasználhatjuk gyümölcstea alapanyagnak http://www.receptlap.hu/recept/gyumolcstea_4741) és a magházát eltávolítjuk, és kis darabokra vágjuk, meglocsoljuk citrommal, hogy ne barnuljon meg.
Annyi  vízben, mint ami ellepi feltesszük főni és hozzáadjuk a fűszereket ( A fűszereket   tegyük  teatojásba )
Amikor az alma megpuhult, az étkezésitőt  csomómentesen elkeverjük a tejszínnel és lassú tűzön besűrítjük.
Langyosra hűtjük és belekeverjük a mézet (ha nem forró pudingba tesszük megőrzi a vitamin tartalmát ), és leturmixoljuk.
Tálkákba tesszük és a tetejét meglocsoljuk olvasztott csokoládával, vagy ha még langyos, a pudingra reszelt csokoládét szórunk, és ráolvad. A végén még meglocsolhatjuk mézzel.
Birsalma krémlevest készítettem és a maradék további sűrítéséből készült  másnap ez a puding.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése