kucsmagomba |
1625. A
Csiperke-, kucsma- vagy másféle gombák eltartása.
„Forrázd meg
elébb, szárítsd ki, ’s jól kiszáradva pakold el vagy porrá törve tedd üvegekbe.
A’ tököt főzd meg előbb, reszeld meg ’s szárítsd ki, az öszve állott darabokat
törd öszve, és a’ főzés előtt forrázd meg és morzsold el – ebből ha kiszárad
alig látsz egy fontból fél latot, a’ tök téjjel és vajjal igen jó.”
1626. A
„Csiperke”-gombának eltartása.
Vágd el a’ szárát, tisztítsd meg, hasítsd két felé és
forrald fel egyszer sós vízben. – Azután nyomd ki belőle jól a’ vizet. – Majd
forralj erős boreczetet; szerecsendióvirággal, új borsal, szek-fűvel, borsal és
babér-levéllel egygyütt, tedd bele a’ gombát, és főzd-fel egyszer. Ha ez
frissiben kihült, tedd czukros üvegekbe, önts reá 5 nap mulva olvasztott tiszta
ürű-zsirt annyit, hogy a’ gombát egy pár linea magosnyira betakarja; kösd-be az
üvegeket erős papírossal és tedd hüves helyre.
Az Angolyok, a’kik a’ friss csiperke-gombát igen
szereti:pinczéjekbe növesztik, a’hol annak 3.4, lábnyira a’ faltól 9 rész
ló-ganajból, ’s egy rész galamb-ganajból ágyat készítenej.
Szedess ezért gombát, és ültesd be a’ meleg ágyba jó meszsze egymástól; hintsd
be egy és egy és fél hüvelyknyire feketés földdel az ágyat, és öntözgesd meg a’
már egynehány nap a’ levegőn állt vízzel. Ugy minden részeiből az ágynak
kicseperednek a’ gombák. – A’ beültetett csiperke gombák csak arra valók, hogy
azok által annál többen jöjjenek ki az ágyból.
Ha efféle ágyat készíthetsz, bár nem a’ pinczébe is,
könnyen termeszthetsz csiperke gombát, melly annál hamarabb nő, ha ollyan
vízzel öntözgeted, mellyben ugyan csak csiperke-gomba nőtt. – Egyéb-aránt
minden héten csak egyszer öntözd meg lágy meleg vizzel.”
Forrás: Czifray
István: Magyar nemzeti szakácskönyve, magyar gazdaasszonyok szükségleteihez
alkalmazva 572-573.oldal
A könyv 1816-os változat itt elérhető.
Egyéb tartósítási módok:
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/12/erdei-gombasavanyu-gombatartositas-i.html
http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/04/kucsmagomba-hazi-konzerv-avagy.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése