Már korábban is írtam, hogy minden valamire való vidéki házhoz
hozzátartozik egy diófa, ami alatt tavasztól őszig az élet nagy része zajlik.
Pihenés, olvasgatás, reggelizés stb. Nekünk nincs, így évekig hiányoltam, de
közben a gönci kajszibarack fa diófányira cseperedett, így ezek a fontos dolgok
az árnyékában zajlanak, így ez a fa az
én diófám. Az idén a fa és a természet is úgy döntött, hogy rengeteg barackunk
lesz, így múlt szombaton beindult a sárgabarack befőzési giga projektem. A
diófát helyettesítő fán kívül még van egy fánk , így amikor szombaton el
kezdett fújni a szél, nem győztem szedni a lehullott, nagyon érett, mézédes
barackokat. Nap végére olyan mennyiségű barack hullott le, hogy Anya és az
én nekiálltunk feldolgozni, de a
fejenként 10 kg után csak egyre gyűlt a
feldolgozásra váró barack, egyszerűen nem győztük a tempót, amit a természet
diktált.
Elkelt volna még sok-sok dolgos
kéz. Nagyjából, mára értük, értem utol magam. Én a befőzésekben mindig mini
mennyiségekkel szoktam dolgozni 2-3 kg ez az elképesztő mennyiségű gyümölcs
elég nagy kihívást jelentett, főleg, hogy a lehullott gyümölcsöt nem lehet
tartogatni, mert nagyon gyorsan romlásnak indult. Kicsit lassítani próbáltam a
természet által diktált tempón, így elővettem a létra arzenálomat (kicsi, nagy,
kitolható) és nekiálltam leszedni a már érett barackokat. Ez valamit javított a
helyzeten 3 láda barackot nem kellett azonnal feldolgozni pár napot lehetett
pihentetni.
Nagyjából a nap úgy indult, hogy hajnalban felkeltem, összeszedtem a
lehullott barackokat, amiket szétválogattam, azonnal feldolgozandó és délutánig
várhat elv alapján, később eleve két
edénybe szedtem. Elővettem létrákat és
leszedtem az érett barackokat, amiket beládáztam. Utána szintén
válogatva összeszedtem a közben lehullott barackokat, mert ugye nagyon sok
olyan magasságban volt hogy létráról sem értem el, vagy a talaj egyenetlensége miatt nem tudtam
felállítani ott a létrát. Ilyenkor kb. 1 óra volt, amikor Anya megtömött, mondván,
hogy éhesen nem tudok majd dolgozni. Utána indult a gyümölcsök feldolgozása,
amit megelőzött egy újabb átvizsgálás,
átlag este fél tízre lettem kész.
Akkor induljon a giga projekt: ( nagy mennyiség házi előállítására)
A legfontosabb kiegészítő kellékek
Gumikesztyű, csuklószorító, műanyag
láda ha nincs feltétlenül szerezzük be, az utóbbit csak giga befőzés esetén
vagy egy hatalmas csöpögtetésre alkalmas valamit és egy lekvárok töltésére alkalmas
tölcsért. Gumikesztyűből szerintem legjobb az egészségügyben használatos
(orvosi), de hasonlót lehet kapni a DM-ben is 2pár/csomagban ez többek között
vállalható állapotban tartja majd a körmeinket. A csuklószorító is fontos
kiegészítő, mivel a sok bőr lehúzás és a folyamatos keverés kinyírja a
csuklónkat. (Csütörtök reggel úgy ébredtem, hogy fájt csuklóm és a második adag főzésre
váró lekvárnál fel kellett adnom, csak lét készítettem mert tudtam, hogy ha folytatom, semmit nem fogok tudni csinálni napokig)
A legfontosabb kellék
A jól záródó tető -Az idén
nagyrészt biztonsági tetőket vásároltam, mert így könnyedén tudom ellenőrizni,
hogy nincs-e valami probléma. Amiért nem
mindenre, mert ahonnan rendeltem az üvegeket nem volt, de így is minden üvegre
új tetőt tettem, izgulok is azok miatt, amiken csak sima tető van. (Korábban az ilyen megjegyzést a dolgok
túllihegésének gondoltam (új tető), de mindenképpen fontosnak tartom most
megjegyezni. Tavaly néhány zakuszkám megromlott a nem tökéletesen záródó tetők
miatt. amiket igen sajnáltam, mert igen sok munkám volt bennük.)
Üvegek elmosása – Használt üvegek
esetén
Eleve tisztán teszem el, de ettől függetlenül forró mosogatószeres
vízben elmosom, leöblítem és beáztatom 1:3 arányú 20%-os ecetből készült forróvizes „oldatba”. Ebben hagyom ½ órát ázni. Még nem vagyok mindig nyugodt,
beteszem a mosogatógépbe és a mosogatógép mosogatószer és öblítő tartályát
feltöltöm ecettel és (nálam az A program) 70 fokon elmosom, de ezt megelőzően
ha régen használtam a gépet, előtte ugyanezzel a programmal, szintén ecettel átmosom.(A mosogatógépet alapból
is csak öblítésre használom). A tetőkkel ugyanez.
Üvegek elmosása -Új esetén
Mosószódás átmosás mosogatógépben ecetes öblítéssel és hogy biztos
legyen minden még egy ecetes mosás ecetes öblítéssel. És e tetők is:)
Ahogy teltek a napok sok küzdelem során egyre tökéletesedett a
technikám, így a pillanatnyilag legtökéletesebbet írom le:)
Gyümölcs előkészítése, mosás, forrázás,
tisztítás
szűrő, láda, tálca, kötény, gumikesztyű, éles kés, amivel letakarjuk a
tálat
Mindig 5-6 kiló közötti mennyiséggel dolgoztam, mert a lábasban amiben
főztem (6 l) ennek a nettó tömege fért el, átlag 4-4,5 kg. A barackokat gyorsan
(hogy ne szívják magukat nagyon tele vízzel) alaposan megmostam (háromszor
váltott vízben) egyszerre mindig kis adagokat. A tálcát és a műanyag ládát szintén a fentiek szerint elmostam,
a ládát a tálcára helyeztem. Egy
fazékban vizet forraltam, közben a barackokat szétválogattam kemény és puhára. A mikor a víz felforrt folyamatosan forrón tartottam és először a keményebb barackokat kezdtem feldolgozni, hogy a súly ne nyomja össze a puhákat. Egy-egy szűrőnyi
mennyiségű barackot beletettem a vízbe és kb. ½ perc után kiszedtem. ( lehet
látni, hogy a barackoknak jön le a bőre, ha csak egy pillanatra mártjuk bele a
forró vízbe , akkor nem sokat tettünk. Ha valahol azt olvassuk, hogy utána
mártsuk hideg vízbe, nincs rá szükség,
így is kiválóan el lehet távolítani a barackok bőrét és kevésbé úsztatjuk el a
konyhát). A forró vízből kiszedett barackokat a műanyag ládára helyeztem. (erre
amiatt van szükség, hogy a forróvizben fürdött barackokról a felesleges
nedvesség könnyen, gyorsan le tudjon csorogni. Kísérleteztem szűrővel,
gyümölcsmosó tállal, az egyik megakasztja a folyamatot, túl lassú, a másikból
sem folyik le megfelelő mennyiségű folyadék, amitől az egyébként megfelelő
nedvességtartalmú barack túl vizessé válik.)
Amikor ezzel megvoltam a forrázó edényeket elmostam, mindent
letakarítottam. magam elé tettem a ládát, az ölembe egy edényt, amibe a
lehúzott bőrt tettem, jobb oldalra egy
tálat a magnak,(jobb kezes vagyok) a láda mellé a tálat, amibe a megtisztított
barackot tettem. Bal oldalra egy tálat vízzel és még egy edényt, amibe azokat a
barackokat tettem amiben valami hiba volt. Felvettem a kötényemet, ami egy
hosszú póló volt, mivel a barackot elég nehéz eltávolítani a ruhából, felhúztam a gumikesztyűt és indult a
tisztítás. A barackok bőrét lehúztam, így már könnyedén, mivel nagyon puhák
voltak gyakorlatilag kinyomtam belőlük a magot, és két felé vágtam őket. Amikor
megvoltam, a tálat gyorsan letakartam, nehogy beleessen, szálljon valami.
Mindent ami nem kellett kidobtam, a barack bőrét és a sok szirupszerű
kicsurgott nedvet félretettem ecetnek. Mindent elmostam, különösen a ládát kell
gyorsan lesikálni, mert ha a barack ráette magát utána igen nehéz.
Főzés
cukor, citrom vagy citromsav, edényfogó kesztyű
Megtisztítást követően ha úgy találtam, hogy sok a lé, azt leöntöttem
az ecetnek eltett barackbőrhöz. A barackot megmértem, minden kiló gyümölcshöz
10 dkg cukrot adtam,(készült olyan lekvár, ahol 5 kg gyümölcshöz 20 dkg cukrot
tettem, vagy 30 dkg, de átlagban 1 kg gyümölcshöz 10 dkg-t. ) Itt újra
felvettem a gumikesztyűmet, fertőtlenítő gumikesztyűs kézmosás:) után a kezemmel a
gyümölcsöt összenyomkodtam, illetve szétnyomkodtam, hozzáadtam 1 citrom
kifacsart levét vagy egy kk. citromsavat és beledolgoztam, majd kézmosás:),
majd letakartam. Minden munkafelületet újra letisztítottam, majd tömény ecettel
áttöröltem és hagytam rajta megszáradni. A nyílászárók nagyrészét becsuktam,
hogy a légáramlattal ne jöjjön be lehetőleg semmi, ami belehullhatna a készülő
lekváromba. A tisztára mosott üvegeket és előkészítettem.
A lecukrozott gyümölcsöt beletettem a befőző lábosba és nagy lángos feltettem
főni. Felvettem a csuklószorítot:)
és az edényfogó kesztyűket. Folyamatosan kevertem egy nagyfejű, hosszú nyelű fakanállal úgy,
hogy a másik kezemmel fogtam a lábas fülét. ( Van sok parám a forró étellel
kapcsolatban egyrészt félek, hogy keverés közben magamra rántom, emiatt mindig
megfogom az edény egyik fülét. Másrészt rettegek, hogy a forró lekvár
rám fröccsen, és nem szeretem, ha mindent összelövöldöz. A fröcsögés és kilövés keverés
nélkül kb. a 10. másodpercben bekövetkezik.)
Kb. a 10. percnél a folyamatos keverés ellenére el kezdett fröcsögni, takarékra zártam, közben kevés levet
eresztett és el kezdett „habzani”, ami a
20. perc végére elfőtt. Innen még addig főztem átlagban 10-15 percig, amikorra
ismét visszanyerte az eredeti sűrűségét. Forrón üvegekbe töltöttem. Ha sok kis üveggel tettem el és nagy mennyiséget dolgoztam fel (5 kg) kb. felénél újra felmelegítettem a lekvárt, hogy biztos elég forró legyen és folytattam az üvegekbe töltést. Az esetlegesen üvegre
csurgott lekvárt egy új fertőtlenített, nedves törlővel letöröltem, lezártam, a tetejére
fordítottam, majd 5 perc után visszafordítottam.
A lekvárban keletkezett
esetleges légbuborékokat, kiütögettem, úgy, hogy az üveget a tenyeremhez
csapkodtam, ezt már a zselésítővel eltett lekvároknál is alkalmaztam, mert ott
már utólag nem lehet ezt elvégezni. Az üvegeket száraz dunsztba tettem (egy
gyerek kádat kibéleltem egy gyapjútakaróval, majd egy flanellel, az üvegeket belesorakoztattam,
majd a takarót ráhajtogattam és egy másik gyapjútakaróval letakartam. (Ha
különböző méretű üvegeket használtam az eltevés során a kicsiket a dunszt
közepére tettem, hogy a nagyok tovább melegen tartsák.)
Sárgabaracklekvár
10/20/30 dkg cukor
1 kg gyümölcshús (nettó súly)
¼ kk. citromsav
Levendulás sárgabaracklekvár
Ebből is többféle édességgel tettem el, de ezt picit édesebbre
készítettem. Gondolkodtam, hogy virággal, illóolajjal vagy főzetet készítsek virágból és azzal tegyem el, de végül a virágok mellett
döntöttem. Mindent a fentiek szerint készítettem, a virágokat úgy tettem bele,
hogy 20 percet töltsenek még a forró, készülő lekvárban. Célszerű a virágot fokozatosan
hozzáadni, mert mindenkinek máshol van a megfelelő íz. A cukor mennyisége és az
hogy friss vagy szárított virágot használunk befolyásolja a mennyiséget.
(szárítmányból kevesebb kell, ha illóolaj mellett döntünk, csak 100% tisztaságú legyen)
45 dkg cukor
4 kg gyümölcshús (nettó súly)
¼ kk. citromsav
kb.2 ek. friss levendula virág
Levendulás-vaníliás sárgabaracklekvár
Ez a vaníliás és levendulás alapján készült
Vaníliás sárgabaracklekvár
Ebből is többféle édességgel tettem el. Minden a fentiek szerint készítettem elő, a
vaníliát felhasítottam a magokat belekapartam és a vanília rudat is beletettem
a készülő lekvárba és együtt főztem, majd a végén kivettem.
4 kg gyümölcshús
45 dkg cukor
1 kk. citromsav
1 vanília rúd
Vaníliás-rumos sárgabaracklekvár
Ebből is többféle édességgel tettem el. Minden a fentiek szerint, a
vaníliát felhasítottam a magokat belekapartam és a vanília rudat is beletettem
a készülő lekvárba és a végén kivettem. Amikor kész volt ½ dl rumot
beleöntöttem és jól elkevertem. Érdemes megízlelni, hogy kicsit rumosabb
aromával szeretnénk-e. Ilyen lekvárt már évekkel ezelőtt készítettem, de nem
voltam elragadtatva tőle, most annyira finomnak találtam, hogy még egy adagot
készítettem belőle.
4 kg gyümölcshús
45 dkg cukor
1 kk. citromsav
1 vanília rúd
½ dl rum
Korábbi szakácskönyvekben a dzsemfőzésnél 6 dl vízben feloldanak 1 kg
cukrot ezt felforralják, a gyümölcsre öntik, majd nagy lángon főzik 20 percig,
közben képződő habot leszedik, forrón
üvegekbe töltik. Innen több megoldás is ismeretes:
1.
Hagyják az üvegben kihűlni, másnapra bőr
képződik a lekvár/dzsemem, és lekötözik.
2. alkoholba
mártott
ruhával stb. az üveg száját letörlik, egy papír lapot, amit a tetejére
tesznek alkoholba mártanak, majd az üvegre teszik és lekötözik, majd
kilyukasztják. (Azt értem, hogy az alkoholnak fertőtlenítő hatása van,
de vajon miért lyukasztják ki a papírt?)
3. cukrot/porcukrot
szórnak a tetejére ez biztosítja a légmentességet, majd lekötözik.
4. valamilyen
tartósítószert szórnak a képződött bőrre, ami meggátolja a kórokozók
elszaporodását, majd lekötözik
5.
az üveget kétrétegű celofánnal lezárják, majd
zárókupakkal is. Vagy a két réteg közé, vagy a celofán és a tető közé tesznek tartósítószert.
Nem tudom, hogy a bőrképződésnek mi a cukor alsó értéke, de az általam eltett lekvárok egyikénél sem következett be.
Természetesen az eltevés során nem használtam tartósítószert. Mivel az üvegek és tetők csíramentesek, a lezárást követő fejtetőre fordítással az üvegben lévő levegő is fertőtlenítődik, ha az üvegek jól zárnak nincs ok az aggodalomra. Ha kb. egy hétig nem történik semmi a tartósított élelmiszerünkkel, akkor megnyugodhatunk, mert nagy valószínűséggel már nem is fog.
Ami meglepő, hogy Zilahy Ágnes szakácskönyve nem tartalmaz lekvárkészítést, pedig a receptek között szerepel sárgabarack lekvárral készült recept.
Digatalizált régi szakácskönyvek itt elérhetők.
Aszalás
Itt leírtam a hogyant:)
EcetkészítésItt írtam az ecetkészítésről.
Nemcsak a projekt giga, de a bejegyzés is az lett, még nem zárult le a projekt, még egy cukormenteset, egy narancsosat fogok főzni, aszalok is és most, hogy tudom a bőrlehúzás technikáját pár üveg befőttet is teszek el.
Hűű, ez tényleg giga projekt lehetett! :) köszi a hasznos és praktikus tanácsokat!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy elolvastad:). Még van kb.60-70 kg barack, de már látszik a vége.
TörlésSzia :)
VálaszTörlésSok mondatodban magamra ismertem :) nálunk is rekord termés volt (még van néhány kiló), én is hajnalban keltem, éjfélkor feküdtem, közben pedig barackoztam :) viszont nekem nem a csuklóm fájt, hanem a tenyerem, mert igaz 15-20 liter közötti fazekam van, de hozzávaló fakanál, ami befőzős nincs, úgyhogy maradt a kicsi, meg lett a tenyérfájás. Na meg a talpam, a sok állástól, mert én ülve nem tudok csak írni :)
Nahát remek bejegyzés ez is mint a többi, gratulálok :) ha így haladunk, jövőre baracklekvár vállalkozást csinálhatnánk :)
Ölellek milliószor, jó pihenést :)
Tudom, hogy tudod a folyamatot:). Arra nem akartam kitérni hogy leszakadt a derekam, a bokám, a térdem, a vállam a rengeteg hajolástól és járkálástól. Ráadásul én a cuccokat az emeleten dunsztolom és fel az emeletre le az emeletről:. Gondolkodtam, mert van egy hatalmas fazék, hogy abban készítem, de abban meg a keverés lett volna sokkal rosszabb, mert brutál sűrű volt, nagyon nehéz volt folyamatosan keverni:) Ha vállakozunk, bérelünk vagy veszünk egy keverős üstöt és kicsit könnyítünk az életünkön:)Ölellek!
TörlésMennyi gyönyörű barack!!!! Hát ez tényleg ipari mennyiségű befőzés :) Lesz mit élvezni télen!
VálaszTörlésHát ez több évnyi mennyiség, bár az is lehet, hogy az életemben kitart:)
Törlés