Ma nagyon nagy öröm ért, több olyan növényt is sikerült szednem, amit korábban hiába kerestem, illetve nem is reméltem, hogy itt találni fogok. Lesétáltam a rétre friss csalánért és tyúkhúrért gondoltam kicsit feldobom a salátámat, bekukkantottam az erdőbe, még szerencse, hogy kesztyű, zacskó és olló mindig van nálam:) A kucsmagombát szinte kaszálni lehet.
Tavaly a keréknyomban volt az nagy útifű, vajonlesz itt még valami?
A mocsári golyahír is előbújt, sőt a kép alsó részén látszanak a sárga bimbók.
Itt tart a bodza, nagyon bele kell húznia:)
martilapu |
A víz útja.
Ez hogy került a fenyvesbe? Ok, sejtem:)
Végre találtam zamatos turbolyát:)
És a kucsmagomba:)
Itt (is) terem és a kökény alatt is, de oda nem másztam be érte:)
Itt tart a kökény. Tavaly ez volt.
82 dkg |
Kucsmagomba tartósítás és több recept itt
Jókaiék így ették:)
"Ki kell választani a lehető legnagyobb és egyenlő
formájú kucsmagombákat. Mossuk meg alaposan, de óvatosan, nehogy összetörjenek.
A szárát ki kell húzni és nem vágni, hogy szép kerek lyuk maradjon a helyén.
Ezen üreget töltsük meg felvert galuskával: Két személyre egy tojást
számítsunk, üssük azt tálba, tegyünk minden tojáshoz egy kis diónyi zsírt,
kevés sót és kevés tört borsot. Annyi liszttel keverjük fel, hogy a tészta ne
legyen puha, hanem a kanállal nehezen bár, de kavarható legyen. Miután e
töltelékkel minden gombát megtöltöttük, készítsünk egy fazékba sós vizet,
minden személyre 2 deczit számítván. Tegyük forrni és ha buzog, rakjuk bele a
megtöltött kucsmagombákat. Tíz percig kell főzni. Készítsünk hozzá egy tojásnyi
zsírból és egy nagy fakanál lisztből szép piros rántást. Ha már forró a rántás,
öntsünk bele egy pohár hideg vizet, hogy csomós ne legyen; azután rögtön
fordítsuk a gomba közé, forraljuk a rántással is 5 percig, aztán vegyük el a
tűzről tálalásig. Töltsük mély tálba és frissen főtt, meleg szép szeletekbe
vágott marha-nyelvet adjunk mellé."
További receptek:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése