Mostanában csupa vad
ételt készítek:) Bocs, ha már unjátok a kucsmagombás posztokat, de már nem nagyon lesz, mert itt már lefutott a szezon:( Aki
benézett már vagy ismer tudja, hogy ritkán szoktam ételről áradozni , de ez a mártás annyira finom, hogy ezért érdemes volt megszületnem:). (Bocs, ha valakinek
csalódást okoz) Amikor először kóstoltam a turbolyát nem tudom, miért lepett
meg, hogy ánizs ízű, hiszen az illata is ánizs. Ánizsízű, de olyan
visszafogottan.
Sajna vasárnap csak kóstolót szedtem , így ma el kellett
gyalogolnom érte 6 km-t. Ez önmagában nem lenne nagy szám, de brutálisen
feltörte a sarkam a bakancs még az április eleji határjárásnál és azóta
többször gyalogoltam vele ennél hosszabbakat , így mára annyira elvadult a
helyzet, hogy csak papucsban tudok sántikálni és így is nagyon fáj. De nem volt más
választásom, mert a töltött gombafejek már várták, hogy megkapják a zamatos turbolyamártást:)
Ez nem is recept, inkább ötlet
A turbolyát felaprítottam kevés vajban és vízben megpároltam.
A kukoricakeményítőt kevés vízben feloldottam, hozzáadtam a tejszínt, tejfölt és
besűrítettem és a végén sóztam, borsoztam.
A gombafejeket leforráztam, a rizsbe kevés parmezánt reszeltem, kicsit borsoztam, hogy
fűszeresebb legyen és megtöltöttem a fejeket. Seprenyőbe kevés
olajat löttyintettem, felforrósítottam és minden oldalát átsütöttem a gombáknak
(grillezni is lehet). Amikor elkészült parmezánt reszeltem a tetejére és
hagytam ráolvadni.
Azt nem tudom, a többi kucsmagomba faj hogy viselkedik, mert
a receptek szerint tölthető:).
Nekem nehezen ment. Már az első főzésnél
is kísérleteztem a megtöltéssel , akkor krémsajttal, mivel szakadtak a fejek, gondolkodtam, hogy most
nyersen töltöm meg. Végül úgy találtam ez akkor lenne jó módszer, ha valami
szószosban rotyogtatnám, mert akkor megpuhul. Végül csak forróvíz alá dugtam
egy pillanatra, de így ugyanaz lett az eredmény, mint a főzésnél, szakadtak.
A kucsmagomba bármivel tölthető, krémsajttal, fűszeres
rizzsel, hússal, főzhető, süthető. A zamatos turbolyát pedig mindenki vegye fel
a kipróbálandók listájára!:) Nem is tudom, hogy tudtam eddig élni nélküle.
Ez pedig a holnapi ebéd alapanyag:)
Sok recept itt és
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/kucsmagomba-leves.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/zamatos-turbolyas-kucsmagombaszosz.html
http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/04/kucsmagombas-szendvicskrem.html
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/03/nem-minden-erdei-eheto-noveny.html
http://egycseppbodzas.blogspot.hu/2011/05/egy-ujabb-pasztoretel-fokhagymas.html
http://egycseppbodzas.blogspot.hu/2011/05/egy-ujabb-pasztoretel-fokhagymas.html
http://habolondneszeddle.blogspot.hu/2010/04/kucsmagomba-capuccino.html
http://utazasagasztronomiaban.blogspot.hu/2013/04/marvanysajtos-kucsmagomba-ragu.html
http://utazasagasztronomiaban.blogspot.hu/2013/04/marvanysajtos-kucsmagomba-ragu.html
Hát ez mennyei finomság lehetett,szeretném én is nagyon! Merre felé,melyik kerek erdőben szeded a gombát? Jó lenne a közeledben laknom,együtt tudnánk róni az erdőt:)))
VálaszTörlésKöszi, írok neked mail-t és megbeszéljük a részleteket:)
TörlésTurbolya nő a kertemben :) bezzeg kucsmagomba nem (na de a turbolyának is örülök ám!) viszont találtam a pusztán pusztai kucsmagombát, egy hete voltak 2 cméteresek, tegnap már 3 cméteresek voltak...nincs szívem ilyen aprón szedni, a hirtelen nagy meleg nem kedvez neki. Sebaj, a Te mennyeinek tűnő ebéded mennyei lehetett!!!
VálaszTörlésGyógyulj sarok!
Én is fogok hazatelepíteni:) Néztem, hogy más faj nem bukkant-e elő, bár nagy reményt nem fűztem hozzá a nagy meleg és szárazság miatt, de nem is találtam:(
Törlés