Ő a másik rejtegetett játékos:),
de már a mentánál megírtam a titkot. A
titkot már tudjuk, de azt nem, hogy mi az oka , hogy egyes receptek úgy
terjedtek el a neten, köztük a citromfű
is, hogy az alapanyagot egy vagy több napig áztatjuk szörpkészítés előtt. Ha
hidegen akarnánk eltenni, úgy érteném a módszer lényegét, de ha főzzük, semmi
értelmét nem látom, bár , amíg nem elmélkedtem az okon én is így csináltam, ha
már így kell:)
Sokat gondolkodtam rajta, főleg mióta „sokat” befőzök, és mióta
jobban otthon vagyok a hatóanyag kivonásban is, de nem jutottam előrébb. Azt
értem, hogy pl. az azonnali fogyasztásra készített bodzaszörpöt áztatjuk, hogy
az ízanyagok előjöjjenek belőle, de pl. ha ugyanezt főzzük, miért van szükség több napos áztatásra? Még azt is érteném, ha leforráznánk és úgy
hagynánk állni, majd utána főznénk, vagy az áztatott lét üvegekbe töltenénk és
forró gőzben dunsztolnánk. Bár az is lehet, hogy összemixelték a módszereket.
Ha valaki tudja örömmel veszem, ha megírja.
Ugyanez van a menta-
és citromfűszörp recepteknél, áztatjuk főzzük. Szóval citromfűszörp. Miért,
mert finom:),
illetve fogalmam sincs, mert még soha nem ittam. Most is csak kísérleti
jelleggel készítettem, amit szerintem nagy valószínűséggel el fogok
ajándékozni, mint általában a többi szörpöt . Ahogy írtam a mentánál a citromfűre is vonatkozik, egy forrázatból is jó szörp lesz, csak nem öljük meg a mézet
és nem tárolunk vizet:).
Kísérleti mennyiség
10 dkg friss citromfűlevél
1,25 l víz
50 dkg cukor
½ bio citrom
1 tk.citromsav (ízlés szerint, szerintem ennyi kellett)
A citromfüvet
megmostam, a leveleket lecsipkedtem a szárról. A citromot megmostam és
felszeleteltem.
A vizet és a
cukrot felforraltam és összeforraltam, majd a levelekre öntöttem, lefedtem és egy
napig állni hagytam, ha már így kellJ. Komolyra fordítva, nem akartam
főzni és forrázva is előjön a hatóanyag és az íz. Az üvegeket alaposan
elmostam, majd forró víz és ecet 1:1 arányú keverékével kiöblítettem és
lecsöpögtettem, a tetőket szintén.
Másnap az
egészet felforraltam, egy sűrű szűrőn átszűrtem egy másik edénybe és
újraforraltam. Mivel mindenféle úszkáló részecskéket véltem felfedezni a szörpben,
ami várhatóan majd a szörp alján lerakódik emiatt steril gézlapokat tettem a tölcsérbe és
merőkanál segítségével, amit előzőleg szintén a fentiek szerint elmostam,
üvegekbe töltöttem. Az üvegeket
lezártam, majd fejtetőre fordítottam. Dunsztba tettem, majd ott hagytam kihűlni.
A citromfű
gyógyászati alkalmazására most nem térek ki, bár kétségtelen, hogy a nyugtató
hatása szörp formájában is jelentkezik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése