Korábban posztoltam ezt a módszert, ami az 1840-es kiadású Czifray-féle
szakácskönyvben fellelhető és kicsit
pontosabban Kapitán Mária 1936-os
szakácskönyvében.
A módszer lényege nagyjából, hogy az előkészített gyümölcsöt
üvegekbe tesszük, úgy hogy ne legyen teljesen tele, lezárjuk az üvegeket, majd gőzölőedénybe helyezzük.
Az edényt vízzel megtöltjük, úgy, hogy ne lepje el a víz, majd alacsony hőfokon
el kezdjük melegíteni. Amikor elkészült,
vagy kivesszük vízből, vagy a vízben
hagyjuk kihűlni. Szárazra töröljük és kész.
Most, hogy ténylegesen el akartam tenni, jobban elmélyedtem
Kapitán Mária könyvében:
Úgy is el lehet végezni
a gőzölést, hogy az üvegeket teljesen a vízbe merítjük, vagy a fentiek szerint járunk
el. (ezt nem mertem).
A gőzölési idő és hőmérsékelet gyümölcsfajtánként (puhább húsú gyümölcsök
rövidebb idő, keményebb húsú gyümölcsök hosszabb gőzölési idő)változik. (Mivel
ez úgyis tesztverzió így a meggyet és
cseresznyét együtt készítettem, de külön jobb lett volna).
Ha nincs gőzölőedény (amiről fogalmam sincs hogy pontosan milyen),
akkor egy betétet javasol a gőzölőedényként alkalmazott edény aljára az
egyenletes hőelosztás miatt. (Egy edénytartót tettem a fazékba).
A gyümölcsöket jó
alaposa megmostam, a szárakat leszedtem. újra leöblítettem és kimagoztam, majd az
előzőleg előkészített (már minden befőzésnél leírtam, a technikámat, most nem
írom le) üvegekbe tettem és lenyomogattam. Kb. 1 cm-nyi rést hagytam minden
üvegben, majd az üvegeket lezártam. Beletettem a fazékba, pont öt üveg fért
bele, megtöltöttem vízzel úgy, hogy kb. 1 cm-nyi kilátszódjon az üvegekből,
majd a fazekat lefedtem. Takarékon el kezdtem melegíteni, kb.20 percnél
gyöngyözött, további 25 percig gőzöltem. Elzártam a melegítést és a vízben
hagytam kihűlni. Este készítettem, reggel vettem ki a vízből.
Itt elvben kész volt.
A gyümölcs nem enged annyi levet, ami elegendő lenne, hogy a
gyümölcsöt teljesen elfedje, így kíváncsian várom mi lesz azzal ami felül van
lé nélkül. Úgy láttam, ez másoknál is így van. Erdőkóstoló és Judu it tett el
ezzel illetve hasonló módszerrel gyümölcsöt.
Nekem itt nem lett vége, rácuppanós(biztonsági) fedőkkel
zártam le, de mivel vízben hagytam kihűlni, nem volt fejtetőre állítva így
nem tudott vákum képződni és a biztonsági tető úgy viselkedett, mintha nem
lenne jól lezárva.
Az üvegeket visszatettem a vízbe, újra felmelegítettem, majd
kivettem és fejtetőre fordítottam és szárazdunsztba tettem. Ma amikor kivettem
a dunsztból, semmi nem változott, a biztonsági tetőt változatlanul be lehet
nyomni. Igen sajnálnám, ha a sok munkám és izzadásom hiába lett volna:)
Valaki készített ilyet biztonsági tetővel, nála mi a helyzet?
Gőzőlőedényt itt láthatsz: http://www.ebay.de/itm/Einmachtopf-Einwecktopf-Einkochtopf-alt-antik-von-Westfalia-mit-Zubehor-/251290943443?pt=Metallobjekte&hash=item3a821b7fd3
VálaszTörlésDe venni a Tescoban is lehet, csak nem zománcos, hanem zink. Tavalyelőtt fedővel, hőmérővel együtt nem volt 2000 forint. Anyósom pedig több, mint 50 éve használja az övét és most már én is. Nagyon jó! Lehet kapni otthon elektromosat is, de szerintem felesleges és drága.
Köszi az infót:)
TörlésHát eléggé kételkedem abban, hogy 1936-ban hőmérős gőzölőedényt használtak volna. Most viszont az elektromos befőzőautomata nagyjából így működik.Igaz, hogy elég drága, de aki sok befőttfélét készít, és tartósítószert nem akar használni, annak merem ajánlani. Annak ellenére, hogy én mindössze fél éve használom! De ez alatt a fél év alatt több befőttet és zöldséget tettem el, mint máskor két év alatt.
VálaszTörlés"A munka megkönnyítése és pontossága szempontjából ajánlatos hőmérővel ellátott, betétes gőzőlőfazék beszerzése. Az előbb említett gyártmányú (megj. Weck, Ultreform Rex) üvegekhez megfelelő, hőmérővel ellátott gőzölőfazék is kapható. Ha ezeket nem áll módunkban beszerezni, akkor a gőzölésre használt fazekunk aljára, készítsünk, kerekre vágott fémlemezből átlyukgatott, alacsonylábakkal ellátott betétet, vagy ugyanezt sodronyból is lehet s erre helyezzük gőzölés közben az üvegeket" http://mek.oszk.hu/06300/06323/06323.pdf
TörlésEngem is meglepett, de pontosan megadja a márkát is, mondjuk nem néztem utána, hogy adott terméket mikor kezdték el gyártani, de feltételezem, ha leírta, létezett ilyen. Az hogy mennyire volt elterjedt a használata egy másik kérdés.
Szilvám lesz rengeteg. Szerinted azzal is működik? Minden esetre nagyon jó lehet!
VálaszTörlésitt minden infót összeszedtem erről http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2013/06/sokszor-elofordul-hogy-egy-kerdesre.html
TörlésCzifray szerint: „A’ szilvát hámozni kell – ’s piczike szárával üvegbe rakni.-„
Szerintem működik, bár nincs vele tapasztalatom. A módszer lényege egy sterilizálás (itt tényleg beszélhetünk arról), a gyümölcs biztos nem fog megromlani. Gondolom, amiatt javasolja Czifray, hogy hámozzuk meg, mert a picit viaszos a héja és elképzelhető, hogy nem enged elég levet. Persze ez csak találgatás részemről. Én kétféleképpen próbálkoznék egész és félbe vágott verzióval, úgy kiderülne hogy melyik a járható út. A Kapitán Máriás könyvben meg vannak adva a gőzölési idők is érdemes megnézni.
Kapitán Mária: Zöldség és gyümölcs házi konzerválása A könyv itt elérhető
http://mek.oszk.hu/06300/06323/06323.pdf
Hamarosan kibontom az egyik cseresznyét és letesztelem:)
Nagyon tetszik ez a módszer, sajnos nekem itt nem igazán éri meg eltenni, inkább fagyasztani szoktam, amit tudok. Áfonyám lesz, erdei, remélem legalábbis, hogy lesz, lehet, hogy kipróbálom ezt a módszert, bár talán lekvár lesz belőle:) szép hétévégét kívánok:)
VálaszTörlésÉn is fagyasztás párti vagyok, egyszerűbb és alacsonyabb kockázatú, mint a befőzés:). Tavaly kicsit más módszerrel, de tettem el almát, barackot, vegyesen is gyümölcsöt, mivel a fagyasztókapacitás véges. Meg abból a megfontolásból, ha levest készítek mindegy hogy a fagyasztottat főzöm meg vagy a befőttből készítem. A Te eseted teljesen más:). Szép hétvégét!
VálaszTörlésÉn már évek óta így teszem el, annyi a különbség hogy teljesen teletömöm az üvegeket cseresznyével, mivel pár nap múlva így is annyira összeesik, hogy háromnegyedéig sem lesz az üvegben a gyümölcs amikor a levét kiengedi. Nálam a víz belepi az üvegeket.Bevállt ez a módszer, a cseresznyének pikáns íze lesz egy idő után a bennehagyott magoktól. Egy egyszerű nagyobb fazékba rakom az üvegeket, semmi speciális...
VálaszTörlés